Zelenortska Ostrva

Kratak opis - Zelenortska Ostrva

Zelenortska Ostrva ili Zelenortska Republika nalaze se u severnom delu Atlantskog okeana. Ova Ostrva zauzimaju površinu od 4000 km2 i imaju preko 500.000 stanovnika.

 

Portugalci su otkrili Zelenortska Ostrva u 15. veku, koja su tada zbog svog povoljnog geografskog položaja postala centar trgovine robovima i glavna afrička luka. Ostrva su često bila na meti pirata, a obišla ih je i ekspedicija Čarlsa Darvina, 1832. godine. 1975. godine Ostrva su dobila nezavisnost.

 

Glavni grad Zelenortskih Ostrva je Praja, koja je ujedno i njihov najveći grad. Praja je glavni trgovački centar i luka iz koje se trguje kafom, šećernom trskom i voćem, a razvijen je i ribolov. U Praji živi preko 125.000 stanovnika. Stanovnici Zelenortskih Ostrva uglavnom su doseljenici iz Portugala, ali i afrički robovi.

 

Zelenortska Ostrva sastoje se od nekoliko većih i manjih ostrva; severnu ostrvsku grupu, tj. ostrvsku grupu Barlavento čine: Santo Antao, Sao Visente, Santa Lucija (jedino nenaseljeno ostrvo), Sao Nikolau, Sal, Boa Vista, a južnu ostrvsku grupu, tj. ostrvsku grupu Sotavento čine: Maio, Santijago, Fogo i Brava. Tu su još i ostrva: Branko, Raco, Santa Katarina, Santa Kruz, Sao Filipe, Tarafal...

 

Klima Zelenortskih Ostrva dosta je blaža u odnosu na afričko kopno, a sve to zbog mora koji okružuje ovo Ostrvo. Temperature su umerene, pa tako u periodu od decembra do juna beleži se najviše 21 C, od jula do novembra 27 C. Padavine su retke, a samim tim česta je pojava suše. Za vreme zime može doći do pojave gustih oblaka, ali i pored toga, sunčani dani su normalna pojava tokom cele godine.
 

Vaši utisci - Zelenortska Ostrva

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Zelenortska Ostrva

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Zelenortska Ostrva
Pošalji stranu na:


Avio karte