Vijetnam

Kratak opis - Vijetnam

Socijalistička Republika Vijetnam se nalazi na poluostrvu Indokone. Graniči se sa Kinom na severu, sa Laosom na zapadu i Kambodžom na zapadu i jugozapadu, dok na istoku izlazi na Južno kinesko more.

 

Vijetnam leži u regiji tropske i monsunske klime, a ka severu zalazi u umereni pojas. Dve trećine teritorije je planinskog ili brdovitog tipa. Planine Vijetnama su podeljene na 4 zone. Vijetnam zahvata površinu malo manju od površine Nemačke.

 

Ova južnoazijska zemlja obiluje prirodnim bogatstvima. Puna je mineralnih izvora, dragog kamenja i plemenitih metala. U kontinentalnom delu, ali i na svojim ostrvima, Vijetnam obiluje zalihama i izvorima nafte i gasa.

 

U zemlji ima 54 različitih etničkih grupa, od kojih 90% čine Vijetnamci, a 10% ostale 53 grupe. Glavnu religiju čini Budizam, a posle njega dolaze Taoizam i Konfučijanizam. Zastupljeni sui Islam i Hrišćanstvo, ali u znatno manjem obimu. Vijetnamska kultura spada u drevne kulture. Njeni svedoci su specifična arhitektura i bogati običaji.

 

Najpoznatija reka je Crvena reka, čija delta se nalazi na severu zemlje. Najviši vrh Vijetnama je na Phan Xi Pang planini sa 3.143 m/nv. Najnaseljenije mesto je upravo delta Crvene reke, a veliku naseljenost ima i delta reke Mekong. Ovo su vrlo moćne reke.

 

Vijetnam poseduje dva mesta koja su proglašena Svetskom prirodnom baštinom. To su zaliv Halong i Nacionalni park Phong Nha-Ke Bang. Tu je i još 6 Svetskih rezervata biosfere: šuma Can Gio Mangrove, Cat Tien, Cat Ba, Kien Giang, delta Crvene reke i Zapadni Nghe An.

 

Opšti pogled na Vijetnam ostavlja jedan kontradiktoran i kontraverzan utisak. S jedne strane, ova zemlja je izuzetno bogata prirodnim darovima, energetskim rezervama, prelepim predelima i drevnom kulturom, a s druge strane, Vijetnam važi za vrlo nerazvijenu i siromašnu zemlju. Ovo drugo lice Vijetnama ima da zahvali opštepoznatoj ratnoj istoriji. Međutim, ono što je za turiste bitno, to je da im put u Vijetnam može pružiti jedno od najlepših i najbogatijih doživljaja u životu.


Viza za Vijetnam

U ambasadi u Budimpešti putnicima traže pasoš, tri fotografije, popunjen obrazac (koji možete skinuti sa sajta ambasade (http://www.vietnamembassy-hungary.org/en/), potvrde rezervacije smeštaja i avionskih karata. Ukoliko ne idete avionom, još i detaljan plan puta. Viza košta oko 30 evra i traje 30 dana. Takođe, moguće je da je dobijete preko sajta www.visa-vietnam.org uz uplatu od 25 dolara (ali samo ako dolazite avionom). U tom slučaju vizu ćete dobiti na granici. 

Vaši utisci - Vijetnam

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Vijetnam

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte