Venecuela

Kratak opis - Venecuela

Venecuela, zvanično Bolivarska Republika Venecuela, zauzima veći deo severne obale Južne Amerike, izlazi na Karipsko more i Atlantski okean na severu, a graniči se i sa Gvajanom na istoku, Brazilom na jugu i Kolumbijom na zapadu. Zauzima površinu od 916.445 km2. Glavni i najveći grad je Karakas.

 

Na ovom području osnovana je jedna od prvih španskih naseobina, i to još 1522. godine. Venecuela je proglasila nezavisnost od Španije 1811. godine, a borba za nezavisnost trajala je deset godina. Politički život u tom periodu pratile su žestoka borba za vlast, nestabilnost i diktatura. Od polovine 20-og veka, nakon smrti autoritarnog vođe Huana Visentea Gomeza, počinje demokratski preobražaj zemlje, koji dovodi do povlačenja vojske iz političkog života, a iskorišćavanje nalazišta nafte sve više povećava nacionalno bogatstvo.

 

Klima Venecule je tropska sa samo dve sezone u toku godine: vlažnom i suvom. Suva sezona traje od decembra do aprila, a vlažna od maja do novembra. Prosečna temperatura je oko 27C, a nešto niža temperatura karakteristična je za planinske predele. Najveća reka je Orinoko koja se uliva u Karipsko more.

Istočno od ove reke, reljef, koji je inače nizijski, uzdiže se prema jugu i istoku i čini zapadni deo Gvajanskih planina u kojima se nalazi Anđeoski vodopad, najviši vodopad na svetu sa padom vode od 979 m.

 

U Venecueli živi oko 30 miliona stanovnika, a od toga 85% stanovništva živi u gradovima na severu zemlje. Najveći procenat stanovništva (67%) čine mestici, 21% su evropljani, 10% afrikanci, a samo 2% čine indijanci koji su podeljeni na mnoga plemena i uglavnom žive u prašumama.

 

Zvanični jezik u upotrebi je španski, ali govore se i mnogi indijanski jezici.
Oko 96% stanovnika pripada rimokatoličkoj crkvi.

 

Postoje dve teorije o poreklu imena Venecuela:

 

- neki smatraju da ovo ime potiče od španskog konkvistadora i geografa Martina Fernandeza de Enciza, koji u svom delu „Summa de Geografia“ naziva ovaj kraj Veneciuela


- drugi ga prepisuju Amerigu Vespučiju koji je istraživao severozapadnu obalu, danas poznatu kao Venecuelanski zaliv, i kada je video kolibe na vodi koje su podigli domoroci plemena Anju, podsetile su ga na Veneciju, pa je zbog toga ovaj kraj nazvao Venecuela, tj. mala Venecija
 

Vaši utisci - Venecuela

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Venecuela

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte