uskrs i 1. maj home - Sankt Petersburg - Kako stići

Kako stići

Postoji mnogo načina da stignete u Rusiju.

 

Avionom: Do Sankt Petersburga može se stići dnevnim letovima iz mnogih evropskih metropola. Među kompanijama s redovnim letovima ka St. Petersburgu su Aeroflot, Air China, Air France, Air India, Alaska Airlines, Alitalia, ANA, Balkan, British Airways, CSA, Delta, Finnair, JAL, KLM, Korean Air, Lufthansa, LOT Polish, Malev, PIA, Sabena, SAS, Swissair, THY i Transaero. Tu su i čarter usluge iz većine glavnih gradova u Evropi i Severnoj Americi.

 

Železnicom: Glavne železničke pruge ka evropskoj Rusiji su iz Helsinkija, Varšave, Praga i Budimpešte. Ostali vozovi kreću iz Amsterdama, Atine, Berlina, Brisela, Bukurešta, Frankfurta, Pariza, Rige, Talina, Helsinkija, Venecije, Vilniusa, Varšave pa do Moskve, odnosno iz Berlina i Brisela do St. Petersburga.
Ako biste u Sibir, iskusite Transsibirsku železničku prugu koja ide u oba smera između evropske i azijske Rusije.

 

Autobusom: Autobuske usluge do St. Petersburga mogu se naći iz većih evropskih gradova, ali više usluga pruža se prema Moskvi. Autobus jeste najjeftiniji, iako nipošto najudobniji način dolaženja u Sankt Petersburg iz susdnih zemalja. Autobusi iz Belorusije, Ukrajine, Nemačke, Finske, baltičkih zemalja i Skandinavije zaustavljaju se na glavnoj autobuskoj stanici (Avtovokzal).

 

Autom: Odličan način da vidite zemlju. Stranci mogu legalno voziti na gotovo svim ruskim cestama i autoputevima.

 

Kretanje po gradu:

Mreža javnog prevoza u St. Petersburgu je prilično opsežna. Sredstva javnog prevoza su prilično rastegnuta, a većina nije naročito pristupačna korisnicima. Ipak, metro je vrlo pouzdan i ekonomičan način za srednja i duža putovanja. To je takođe dobar način za putovanje do centra grada. Za kraća putovanja verovatno ćete pre korisititi tramvaj, autobus, trolejbus ili taksi (ako imate više novca). Ako dolazite poslovno ili sa celom porodicom, možete uzeti u obzir i iznajmljivanje automobila ili mini kombija sa vozačem ili bez njega.

 

Metro: Metro u St. Petersburgu možda nije tako veličanstven kao onaj u Moskvi, ali i dalje izgleda impresivnije od većine podzemnih železnica u svetu. To je ujedno i najdublja svetska podzemna železnica. Uprkos nedavnim finansijskim problemima metro je još uvek najpouzdanije sredstvo gradskog prevoza (posebno pogodan za duga putovanja). U uobičajeno vreme, vozovi dolaze na svakih 2-3 minuta, s malo dužim čekanjem rano ujutro i kasno u noć. Radno vreme: U proseku se otvara oko 05.45, a zatvara između ponoći i 00.30. Možete se premeštati sa jedne linije na drugu sve do 00.15h. Petersburški metro ima pet linija koje su numerisane i svaka je označena zasebnom bojom na metro kartama. Karte možete pronaći na engleskom jeziku u većini štampanih gradskih vodiča. Linija 1 “ima” najlepše stanice i tako je savršena za "metro razgledanje". Osim ako ne kupite mesečnu pokaznu karu ili kartu za 10 putovanja, vozićete se pomoću tokena (žetona) koji se mogu kupiti na posebnim šalterima ili kioscima koji se nalaze na svakoj stanici. Ova prodajna mesta isto tako prodaju mesečne propusnice i one za 10 putovanja koje vam omogućavaju da koristite sve oblike javnog prevoza. Za ulazak u metro učinite sledeće: Ako koristite tokene - ubacite ga u otvor s desne strane, sačekajte da propadne i prođite kroz prolaz. Ako imate mesečnu/10 putovanja plastificiranu propusnicu ubacite je u prorez i kad vam je aparat izbaci, prolaz vam je slobodan. Ako imate bilo kakvih problema sa vašom propusnicom obratite se dežurnom službeniku koji se nalazi u prostorijama ograđenim staklom pored stanice.


Tramvaj: Sankt Petersburga nazivaju i "Grad tramvaja", jer ima više tramvaja nego bilo koji drugi grad na svetu. Sve tramvajske stanice označene su iznad slovom "T". Od januara 1998. sve linije imaju konduktere kojima gotovinom plaćate kartu, osim ako imate mesečnu propusnicu. Kondukteri obično nose posebne uniforme i/ili crvenu traku oko ruke. Oni proveravaju da li su svi platili ulaznice i prodaju ih onima kojima trebaju. Nemojte se iznenaditi ako povremeno ugledate i kontolore koji će vam zatražiti da pokažete svoju kartu. Prvi tramvaj kreće oko 6 sati ujutro, a poslednji je jedan sat iza ponoći. 


Trolejbus: St. Petersburg ima relativno raširen sistem trolejbusa koji su relativno jeftini. Stajališta trolejbusa označena su žutim znakom sa tamnim slovom "T". Trole uopšteno saobraćaju od 06.00 do 01.00h. Pokažte vašu mesečnu propusnicu za gradski prevoz kondukteru, ili u suprotonm platite kartu na licu mesta u gotovini. 

 

Autobus: Mreža autobuskih linija u St. Petersburgu je opsežna, ali može biti malo zbunjujuća za strance. Autobuske stanice označene su slovom "A". Trenutno u gradu saobraća nekoliko vrsta autobusa: Redovni autobusi sada imaju konduktere kojima ili pokažite vašu mesečnu pokaznu kartu ili platite vožnju gotovinom na licu msta. T-autobusi (Taxi autobusi) - primaju samo gotovinu, a propusnice za gradski prevoz ne važe. Budući da naplaćuju malo više od redovnih autobusa, u njima se retko stvara gužva. E-autobusi (Ekspres autobusi) su normalni autobusi, ali bi trebalo da su brži i udobniji. Oni takođe prihvataju samo gotovinu, a mogu preskočiti neke stanice ako niko ne želi da se ukrca ili izađe iz autobusa (zato obavezno naglasite vozaču ako treba da siđete na sledećoj stanici). Usluge ovih utobusa su trenutno dva puta skuplje od metroa.

 

Maršrutka: Je taksi u privatnom vlasništvu, minikombi ili mali autobus koji ima fiksne rute i koji prima i ostavlja putnike bilo gde na tom putu. Svako ko je putovao na Bliski istok ili negde u Aziju upoznat je sa ovim konceptom javnog prevoza iako su oni najrasprostranjeniji po ruskim gradovima. Posetioci će možda imati problem sa snalaženjem u centru grada jer je mreža tu malo komplikovana i nije najisplativije koristiti ovaj vid prevoza, ali su zato maršrutke najbolje sredstvo za stizanje do prigradskih atrakcija i najjeftiniji način da dođete od/do aerodroma. Kombiji su najčešće žute i bele boje i primaju do 15 putnika. Brojevi linija su prikazani napred i sa strane sa prefiksom “K”, ali su vidljivo prikazani i na važnijim stanicama dužinom rute. Za zaustavljanje maršrutka da biste se ukrcali, podignite ruku kao kad zaustavljate taksi. Vozač će retko da se zaustavi čak i na ozančenim stajalištima ako nema putnika koji bi da se ukrcaju ili izađu iz vozila. U tipičnoj maršrutki nema mesta za stajanje tako da se može desiti da se vozač neće zaustaviti ako je vozilo skroz ispunjeno, pa se nemojte iznenaditi ako jedan ili dva prođu pored vas bez da se zaustave. U St. Petersburgu, iako ne svuda u Rusiji, normalno je da platite kartu čim zauzmete mesto, a to ćete uraditi prosleđivanjem novca preko putnika ispred vas, do vozača. Savet: izbegavajte prednja sedišta blizu vozača da ne biste celo putovanje proveli prosleđujući novac od putnika do vozača. Osim ako ne putujete do kraja rute moraćete tražiti od vozača da se zaustavi tamo gde želite da siđete. Ako poznajete jezik objasnite tačno gde želite da siđete, u suprotom, dovoljno je da kažete "kao-da-na-VI-Tye, PA-zha-lu-i-sta" (stanite, molim vas), kada ugledate mesto gde želite da siđete. Cene usluga maršrutki su nešto skuplje nego u ostalom javnom prevozu, ali su u gradu uvek nešto niže u odnosu na prigradska mesta.

 

Petersburški taksi foto. Marc!o/flickr.com

 

Taksi: Postoji obilje taksija u severnoj prestonici, posebno duž glavnih prometnica. Možete zaustaviti taksi, koji se obično prepoznaje kockastom kutijom sa oznakom na krovu, ali ćete verovatno morati pregovarati o ruti i ceni. Možete naručiti taksi da prođete jeftinije, ako govorite ruski i nazovete 089.
St. Petersburg nema onoliko taksija kao Njujrok ili London, ali ima dosta taksija na ulici, s tim da vas ponekad mogu zbuniti različite oznake.
Kako da prepoznate taksi:
Neki taksiji obojeni su jarko žutom bojm.
Neki imaju narandžasto karirano svetlo na krovu.
Neki imaju zelena svetla u gornjem levom uglu šoferšajbne koje svetli kada je vozilo dostupno.
Skuplji taksiji mogu imati žutu "taksi" oznaku na krovu.
Danas taksi usluge nude niz licenciranih društava. Normalno sva vozila imaju taksimetar, a vi ćete svoju vožnju platili po kilometru.
 

 

Pošalji stranu na:


Avio karte