uskrs i 1. maj home - Sankt Petersburg - Atrakcije

Atrakcije

Grad palata i muzeja, širokih avenija i kanala, St. Petersburg je kratka istorija obdarila s bogatim arhitektonskim i umetničkim blagom. Uz svetski poznate atrakcije kao što su Ermitaž, katedrala Sv. Isaka i Marinski teatar, grad ima i manje poznate, ali jednako fascinantne znamenitosti koje otkrivaju kako raskoš i rasipništvo u Petrogradu, tako i političku i imperijalnu prošlost, ali i tajanstvene, velike umetnike i pisce koji su dotakli toliko od grada. Sankt Petersburg smatra se i kulturnom prestonicom Rusije.

 

Ermitaž foto: wirralwater/flickr.com

 

Etrmitaž: Izuzetan muzej sa tri miliona predmeta u rasponu od kamenog doba do modernih dana, čini ga jednim od najcenjenijih umetničkih galerija na svetu. Najbolje je da pogledate u plan muzeja pre nego što se svojeglavo uputite u razgledanje da vam se ne bi dogodilo da na putu kući shvatite kako ste propustili kolosalnu zbirku drevnog Egipta ili Pikasova remek-dela. Ermitaž je osnovan od strane ruske carice Katarine Velike koja je kupila zbirku flamanskih i holandskih slika od berlinskih trgovaca. Danas, muzej i njegove povezane usluge smešteni su u deset objekata, od kojih je najveći nezaboravni Zimski dvorac zelene boje, rezidencija ruskih careva i carica od 1762. do 1917. Njegova ogromna zbirka rasporstranjena je u šest zgrada na obali reke Neve, a u više od 350 objekata izloženo je 60.000 eksponata. Tu je stepenište Jordan, nazvano po reci Jordan u kojoj je kršten Isus Hrist, a najznačajnija zbirka je ona zapadnoevropskih slikara – Mikelanđela, Leonarda da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Van Goga, Pikasa, Matisa i drugih. Pored zbirki italijanskog, francuskog, španskog i holandskog slikarstva, tu je i kolekcija ruske umetnosti iako je njen veći deo izmešten u Ruski muzej. Danas je Ermitaž prvorazredna atrkacija koju godišnje poseti između 3 i 4 miliona ljudi, a uvršten je i u Svetsku baštinu pod zaštitom UNESKA. Adresa: 32-38, Dvortsovaia Naberezhnaia. Radno vreme: Otvoreno: 10.30 do 17.30, nedeljom do 17 sati. Zatvoreno: ponedeljkom. Biletarnica se zatvara sat vremena pre zatvaranja muzeja. Savet: Unajmite vodiča. Proći ćete jeftinije, dobićete dozvolu za fotografisanje i nećete propustiti ono najbitnije.

 

Velelepna katedrala Petra i Pavla foto: BBM Explorer/flickr.com

 

Tvrđava Petra i Pavla: Kad je Petar Veliki ponovno utvrdio zemljišta duž reke Neve 1703. godine, odlučio je sagraditi tvrđavu za zaštitu područja od mogućih napada od strane švedske vojske i mornarice. Tvrđava je osnovana na malom ostrvu u delti Neve 27. maja 1703. (16. maja po starom kalendaru), a taj dan postao je rođendan grada St. Petersburga. Šveđani su poraženi i pre nego što je tvrđava i dovršena. Od 1721. pa nadalje na tvrđavi je bio smešten politički zatvor visoke sigurnosti koji je bio prilično ozloglašen. Među prvim zatvorenicima bio je Petrov vlastiti nepokorni sin Aleksej. Kasnije, popis poznatih zatvorenika uključivao je Dostojevskog, Maksima Gorkog, Trockog i Lenjinovog starijeg brata Aleksandra. Delovi bivšeg zatvora sada su otvoreni za javnost. Na sredini tvrđave nalazi se impresivna Katedrala Petra i Pavla, grobnica svih ruskih careva i carica od Petra Velikog do Aleksandra III. Katedrala je bila prva crkva u gradu koja je bila izgrađna od kamena (između 1712. i 1733.) i njen dizajn je neobičan za Ruske pravoslavne crkve. Na vrhu katedrale nalazi se pozlaćeni toranj na kojem stoji veličanstveni zlatni anđeo koji drži krst. Ovo je jedan od najistaknutijih simbola Sankt Petersburga, a sa 404 metara visine, katedrala je i najviša zgrada u gradu. Ostali objekti u tvrđavi uključuju Grad muzej i Mint - jedno od dva mesta u Rusiji gde su se kovale medalje i kovanice. Lokacija: Zayachii ostrvo. Svi objekti u kompleksu tvrđave su utorkom zatvoreni. Ulaz se naplaćuje za katedralu i muzej.

 

Menšikova palata: Aleksander Menšikov (1673-1729) je bio dobar prijatelj i saputnik Petra Velikog. Menšikov je bio vrlo skromnog porekla, ali ga je Petar ubrzo unapredio u kneza i guvernera St. Petersburga. Pod njegovim nadzorom izgrađene su tvrđava Petra i Pavla i utvrđenja Kronštadt u Finskom zalivu. Budući da je bio guverner, on je naručio Veliku palatu na Vasilievski ostrvu, gde je živeo do 1727. godine. Palata je najluksuznija kuća izgrađena u gradu (superiornija i od Letnje palate Petra Velikog) i stoga je bila izabrana za domaćina raznih službenih funkcija. Nakon smrti Petra 1725, Menšikov je dao sve od sebe da se osigura presto Petrovoj ženi Katarini I. Dve godine Menšikov je uspešno vladao, ali je 1727. godine, dve nedelje pre venčanja njegove ćerke i prestolonaslednika, optužen za izdaju i krađu državnog novca zbog čega je sa celokupnom porodicom proteran u Sibir. Palata je sada mesto koje sakuplja kulturne artefakte s početka 18. veka. Lokacija: 15, Universitetskaia Naberezhnaia. Otvoreno: 10.30-4.30. Zatvoreno: ponedeljkom.

 

Katedrala Sv. Isaka foto: thisisbossi/flickr.com

 

Katedrala Svetog Isaka: Pozlaćena kupola katedrale dominira nad nebeskim horizontom St. Petersburga i može se videti kako blista iz bilo kod mesta u gradu. Možete se popeti oko 300 koraka do vidikovca u podnožju katedrale i uživati u prekrasnom pogledu na grad. Crkva je sama po sebi arhitektonsko oduševljenje. Izgradio ju je francuski arhitekta Ogust Montferan da predstavlja glavnu crkvu Ruskog kraljevstva. Katedrala je bila u izradi 40 godina (1818-1858) i urađena je na najsloženiji mogući način. Kada uđete u katedralu prolazite kroz jedno od pročelja - imajte na umu da su stupovi izrađeni od jednog komada crvenog granita i težine su 80 tona svaki. Unutar crkve nalaze se mnoge ikone i ikonostas koji deli oltar od ostatka crkve. Katedrala, koja može da primi 14.000 vernika, sada služi kao muzej, a crkvene ceremonije održavaju se samo za vreme značajnih verskih praznika. Lokacija: 1, Isaakievskaia Ploschad. Otvoreno: od 11.00 do 19.00 sati. Zatvoreno: sredom.

 

Svetski poznat Marinski teatar foto: jackfre2/flickr.com

 

Marinski teatar: Svetski poznat Marinski teatar, čuven tokom sovjetskog doba kao Kirov teatar opere i baleta, vratio je svoj naziv 1992. godine. Sadašnja zgrada, koja datira iz 1859, prvobitno je imala još jednu scenu, ali je ona renovirana i preuzeta od strane Marinski kompanije. Tokom perioda pre revolucije teatar je bio pod kraljevskim pokroviteljstvom, te je bio domaćin nekima od najslavnijih ruskih klasičnih izvođača: Fjodora Šaliapina, plesača Vaclava Nizinskog, Matilde Kšenskiskaje, a pozornicu je takođe krasila i Ana Pavlova. Zgrada i prekrasno gledalište od 1.625 mesta teško su oštećeni tokom 900 dana Opsade Lenjingrada i obnovljeni su 1944. godine. Od tada, teatar je zadržao odličnu reputaciju, posebno za klasičan balet. Teatar je dosegnuo vrtoglave visine međunarodnog uspeha pod dirigentskom palicom Jurija Temirkanova i trenutnog glavnog dirigenta i umetničkog direktora Valerija Gergijeva. Baletska scena takođe je procvetala pod vođstvom Leonida Jakobsona i nastupima svetski pozantog Rudolfa Nureva. Lokacija: 1, Teatralnaya Ploschad.

 

Plavi most: Direktno između katedrale Sv. Isaka i Gradske kuće, nalazi se most, širok kao i susedni Isakievskai trg. Sa širinom od 97, 3 metra, takozvani Plavi most, najširi je most na svetu. Međutim, na zaprepašćenje stanovnika Sankt Petersburga, Plavi most nije bio prihvaćen kao najširi na svetu od strane Ginisove knjige rekorda. Razlog je i dalje nepoznat, ali ako u svetu nađete širi most od ovoga - javite. Plavi most dizajnirao je arhitekta V.I. Geste, a izrađen je od livenog gvožđa 1818. godine. Između 1842. i 1844. godine most je obnovljen i proširen do 97, 3 metra. Naziv “Plavi most” potiče od tradicije bojenja mostova i donji deo mosta i dalje je oslikan plavom bojom.

 

Ruski muzej na Trgu umetnosti foto: dobrych/flickr.com

 

Trg umetnosti: Plan trga sastavio je italijanski arhitekta Karlo Rosi, koji je proveo veći deo svog života radeći u Rusiji, pa njegovi savremenici i današnji istoričari umetnosti imaju tendenciju da ga nazivaju domaćim, ruskim arhitektom - do te mere da su mu dodali i rusko srednje ime, Karlo Ivanovič Rosi. On je odgovoran za sve najznačajnije zgrade koje su izgrađene na trgu, uključujući Dvor Mihailovski u kojem se danas nalazi Ruski muzej. Prema klasičnom stilu, sve zgrde su slične po dizajnu i obliku i obrazuju skladnu arhitektonsku celinu. Trg umetnosti dobio je svoje ime po skupu muzeja, pozorišta i koncertnih dvorana koje ga okružuju. Neke od najznačajnijih su:
- Ruski muzej – jedna od dve najveće kolekcije ruske umetnosti u zemlji.
- Etnografski muzej – predstavlja svu etničku kulturu bivšeg SSSR-a.
- Opera i balet teatar Mali – Mali teatar, takođe poznat i kao Musorgski pozorište, često se pominje kao “druga violina” grada naspram Marinski teatra, ali je i dalje poštovan i centralno smešten teatar.
- Velika koncertna dvorana filharmonije Sankt Petersburga (Boljšoj zal) – primarno mesto održavanja klasične muzike.

 

"Ruski versaj" - Peterhof foto: BBM Explorer/flickr.com

 

Peterhof: Peterhof je izuzetno luksuzno i lepo očuvano carsko zdanje, osnovana 1710. godine od strane Petra Velikog na obali Finskog zaliva (Baltičko more). On kombinuje nekoliko kitnjastih palata, broj lepo uređenih parkova i blistav niz veličanstvenih statua i fontana – zbog čega je dobio nadimak “ruski Versaj”. Centralno mesto između Donjeg parka i Gornjeg vrta zauzima Velika palata (Boljšoj dvorac) sa Velikim slapom ispred (Boljšoj kaskad). Originalna palata bila je izgrađena za Petra Velikog između 1714. i 1725. godine, a kasnije ju je preuredio barokni arhitekta Bartolomeo Rastreli, arhitekta Zimskog dvorca u centru St. Petersburga. Uprkos štetama nanetim tokom Drugog svetskog rata, unutrašnjost Boljšoj dvorca restauirana je i vraćena na staru slavu što zaista oduzima dah. Veliki slap ili fontana spektakularno teče ispod palate prema Baltičkom moru i jedan je od najvećih ansambla fontana u svetu. Od najveće fontane, ukrašene prekrsnim zlatnim kipom Samsona u borbi s lavom, kanal teče kroz park do pristaništa gde su usidreni petersburški brodovi. Višestruke fontane i paviljoni (Monplaizir palata, Mariland Ermitaž – ne treba mešati sa Ermitaž muzejom) raspršili su se širom parka i u mirnom uglu Aleksandrija parka posetioci mogu da lutaju kroz očuvanu Vikend palatu Nikolaja II. Gornji vrt je prilično barokno-formalan vrt koji razdvaja Veliku palatu i petersburški autoput. Preko granica naizgled beskrajnih kraljevskih parkova, leži grad Peterhof. Sa populacijom od 82.000 ljudi, poznat je širom Rusije po ručnim satovima “Raketa” koji se tamo proizvode. Ime “Peterhof” potiče iz nemačkog jezika i znači “Petrovo dvorište” ili “Petrova kuća”. Između 1944. i ranih 1990-ih grad je nazvan Petrodvorets - kao ruski ekvivalent imenu Petrohof, a u nekim vodičima i dalje možete naići na takav naziv. U letnjem periodu najimpresivniji i najprijatniji način da se dođe do Petrohofa je brodom, a vožnja traje oko 50 minuta od pristništa ispred Zimskog dvorca. Radno vreme: od 10.00 do 17.00 sati. Velika palata zatvorena je ponedeljkom. Fontane rade od početka maja do početka oktobra.

 

Nabokov muzej: Ljubitelji Nabokova neće hteti propustiti priliku odati počast u muzeju posvećenom samom geniju. U stvari, muzej je smešten u samoj kući u kojoj je Vladimir rođen i odrastao (porodica je bila prinuđena napustiti mesto tokom Ruske revolucije iz 1917. godine). Priliku prošetati tim istim hodnicima i posetiti te iste prostorije u kojima je Nabokov boravio samo stoleće ranije, može vam predočiti neodoljiv književni sjaj ovog umetnika. Pored remek-dela “Lolita” koje je napisano na engleskom, Nabokov je takođe objavio i niz uspešnih romana na ruskom, prevodio je Puškina sa ruskog jezika, studirao je na Kembridžu, predavao na Harvardu i napravio napredak u području izučavanja leptira. Drugim rečima - bio je veoma pametan i nadaren mladić. Adresa: Bolshaya Morskaya 47.

Pošalji stranu na:


Avio karte