uskrs i 1. maj home - Moskva - Korisne informacije

Korisne informacije

Dajemo vam par saveta na šta treba da obratite pažnju kada je vaša bezbednost u Moskvi u pitanju:

 

Stopa kriminala u Moskvi je relativno niska, ali pijani i problematični meštani mogu izazvati probleme.

 

Preporučujemo vam da izbegnete kontakt sa policajcima, sem ako nije neophodno. Može se desiti da naletite na korumpiranu policiju. Bitno je da uvek sa sobom nosite pasoš. Ako policajci primete da ste stranac, može se desiti da vam proveravaju papire. većina policajaca ne govori ni reč engleskog. Međutim, konstatovaće da vam papiri nisu u redu i zatražiće da odete sa njima u policijsku stanicu. Ako ste vi sigurni da su vaši pairi u redu i nije vam jasno šta se dešava, slobodno okrenite srpsku ambasadu na br. telefona +7499 / 147-41-06, 147-90-08, 147-41-05, 147-41-08, adresa: Mosfiljmovskaja 46, R-119285 Moskva.

 

Ruski policajci foto: Vokabre/flickr.com

 

Nemojte nositi velike sume novca sa sobom jer se može desiti da naletite na sitne lopove i džeparoše.

 

Posebno savetujemo dame da ne šetaju same ulicama Moskve, posebno ne tokom noći jer se mogu naći u neprijatnoj situaciji ako naiđu na pijane prolaznike.

 

Dame treba da se klone većih muških društava ispred barova i restorana. Najbolje je da šetate uvek sa nekim prijateljem, ako je moguće.

 

Tokom zime ulice u Moskvi mogu biti jako klizave pa vam preporučujemo da ako idete u Rusiju u ovo doba godine, obavezno ponesete neku obuću koja se ne kliza i ne propušta vodu , npr. čizme, i tako ćete izbeći moguće povrede.

 

Zaleđena reka Moskva foto: akk_rus/flickr.com

 

Često je led prekriven snegom pa ne možete odmah primetiti potencijalno mesto pada.

 

Mobilni telefon: u Moskvi postoje tri velika mobilna operatera: MTS, Beeline i Megafon. Oni često imaju ponude u kojima SIM karticu dobijate besplatno ili po veoma niskoj ceni. Ako planirate da ostanete u Moskvi neko vreme i da razgovarate sa Rusima, najbolje je da kupite karticu za lokalne pozive. Ako karticu budete kupovali u radnji, biće vam potreban pasoš za identifikaciju. Potrebno je 5 minuta da se završi sva papirologija a koštaće vas oko 10 dolara. Ako iz Moskve želite da pozovete rodbinu koja je ostala u Srbiji, kupite na kiosku neku od jeftinih kartica za međunarodne pozive, npr. Arktel.

 

Moskva prekrivena snegom foto: akk_rus/flickr.com

 

Klima: u Moskvi vlada vlažna kontinentalna klima sa toplim i vlažnim letima i jako dugim i oštrim zimama. Tokom letnjih meseci temperatura se kreće oko 23 stepena. Mogući su naleti toplog talasa kada temperatura može dostići i 30 stepeni. Prosečna temperatura tokom zime je oko -10 stepeni, ali može biti i “toplih” perioda kada je temperatura 0 stepeni. Savetujemo vas da ako boravite u Moskvi tokom zimskog perioda obavezno ponesete što topliju garderobu jer tako oštra klima posebno negativno utiče na strance koji nisu navikli na hladnoću. Ne zaboravite kapu i rukavice! Savet koji bi vam svaki Moskovljanin dao kako da se što brže zagrejete je da svratite u neku od lokalnih taverni i naručite vodku i specijalitet od mesa. Dok vodka prostruji kroz krv, bićete spremni za nove obilaske grada.

 

Fotografisanje: u nekim turističkim atrakcijama u Moskvi nije dozvoljeno slikanje. U drugima morate kupiti posebnu dozvolu za slikanje. Raspitajte se kod svog vodiča ili na blagajni muzeja koliko ta dozvola košta.

 

Fotografisanje je zabranjeno u nekim muzejima foto: eugenijusr/flickr.com

 

Karte za kulturne događaje: na ulicama u blizini stanica metroa postoje mali kiosci u kojima se prodaju karte za balet, pozorište i ostale umetničke događaje. Nemojte očekivati od prodavaca da vam daju bilo kakav savet vezano za same događaje!


Javni toaleti: skoro da ne postoje u Moskvi. Postoji par javnih toaleta i nalaze se u centru grada.

 

Vreme: Rusija ima 9 vremenskih zona, a Moskva se nalazi u istoj zoni kao Sankt Petersburg. GMT + 3 i za Moskvu i za Sankt Petersburg.

 

Bakšiš: podrazumeva se u Moskvi i obično iznosi oko 10-20 % od ukupnog računa.

 

Novac: nacionalna valuta Rusije je rublja. Sve cene su predstavljene u rubljama pa će se od vas očekivati i da platite u rubljama. Većina radnji i taxi službi neće primiti nijednu stranu valutu. Ako ste u Moskvu došli sa eurima ili dolarima, tu je veliki broj menjačnica od kojih neke rade i tokom noći. Budite oprezni kada budete menjali novac jer se može desiti da iza prvog ćoška čeka ulični džeparoš da vam otme sav novac! Birajte proverene i pouzdane menjačnice!

 

Praznici:

 

1. januar - Nova godina

7. januar - Božić

14. januar - Pravoslavna Nova godina

23. februar - Dan branitelja otadžbine

8. mart - Dan žena

1. maj - Dan rada

9. maj - Dan pobede

12. jun - Dan nezavisnosti

7. novembar - Dan osvajanja i pomirenja

12. decembar - Dan ustavnosti

 

Proslava Nove godine u Moskvi foto: Maarten (Superchango)

 

Važni brojevi telefona:


opšte turističke informacije: 05

izgubljeno i nađeno: 923 87 53, 222 20 85

vatrogasci: 01

policija: 02

hitna pomoć: 03

informacije o međunarodnim letovima: 156 80 02, 155 09 22

Pošalji stranu na:


Avio karte