Ukrajina

Kratak opis - Ukrajina

Ukrajina je država u istočnoj Evropi. Graniči se sa Rusijom na severoistoku, Belorusijom na severu, Poljskom, Slovačkom i Mađarskom na zapadu, Rumunijom i Moldavijom na jugozapadu, a na jugu izlazi na Crno more i Azovsko more. Reč Ukrajina je slovenskog porekla i prvobitno je značila ono što danas nazivamo krajem, zemljom, prostorom, krajinom.

 

Njena današnja teritorija je bila središte istočnoslovenske kulture u srednjem veku, pre nego što je podeljena između raznih sila: Rusije, Poljske, Litvanije, Austrijskog carstva i Osmanskog carstva. Kratki period nezavisnosti (1917—1921) nakon Oktobarske revolucije 1917, okončan je uključivanjem Ukrajine u Sovjetski Savez 1922. Sadašnje granice republike su uspostavljene 1954. Ukrajina je stekla nezavisnost nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991 godine.

 

 

Sredinom 16. veka naziv Ukrajina se javlja i u stranim izvorima. Tako je u pismu turskog sultana Sulejmana upućenom poljskom kralju Žigmundu 1564. korišten izraz Ukrajina. Takođe od 16. veka pa nadalje, naziv Ukrajina se koristi isključivo u značenju zemlje ili države naseljene Ukrajincima.


Ukrajina se odlikuje raznovrsnim geografskim i klimatskim uslovima. Njen središnji deo zauzimaju stepe isprekidane niskim visoravnima i slivovima reka, naročito nizijom i visoravnju reke Dnjepar.

 

Na severu Ukrajinu od Belorusije dele močvare reke Pripjat. Južni deo obuhvata obalnu nizinu duž Crnog i Azovskog mora, dužina iznosi 2.782 km. Istočna Ukrajina sastoji se od sliva reke Donec i zapadnog ruba Srednjoruske uzvisine. Najvažnije su obeležje zapadne Ukrajine prekrasne planine Karpata s najvišim vrhom Goverlja. Poluostrvo Krim na samom jugu, koji čini zasebnu geografsku jedinicu, odlikuje se sredozemnom klimom. U Krimskim planinama najviši vrh je Roman-Koš (1.545 m). Najvažnije reke su Dnjepar i Dnjestar koje teku sa severa prema jugu i utiču u Crno more.

 

Ukrajina sa svojom veličinom od 603.700 kilometara i svojim strateškim položajem na istočnom ulazu u Evropu, ali i na ulazu u samo središte Evrope, predstavlja politički i privredni izrazito značajnu državu. Obiluje kvalitetnom zemljom crnicom koja se prostire na više od 58 odsto poljoprivredno obradive površine. Šume u Ukrajini zauzimaju 18 odsto i uglavnom su karakteristične za Karapte i severozapadne krajeve zemlje. Ukrajina obiluje izvorima vode. Gotovo cela zemlja isprana je tokovima manjih reka koje se ulivaju u sedam glavnih reka: Desna, Dnjepar, Dnjestar, Dunav, Pripjat, Donjec i Južni Bug.


Klima u Ukrajini ima pretežno karakteristike kontinentalne klime, izuzev poluostrva Krim na kom je delimično karakteristična i mediteranska klima. Klima u Ukrajini je specifična po tome što temperature leti mogu biti poprilično visoke i do 30 stepeni, za podneblje u kojem se nalazi Ukrajina, a razlog tome je blagi uticaj toplije klime koja na kopno pristiže sa Crnog mora. S druge strane, zime su ponekad poprilično hladne i do -30 stepeni, često hladnije nego u većini severnijih zemalja Evrope. Razlog tome su snažni severoistočni vetrovi iz smera Rusije koji se zimi pružaju na ravničarskoj Ukrajini, i time je hladnoća u Ukrajini ponekad veća od one koju prikazuje termometar. Temperature se u proseku kreću između -8 stepeni zimi i 23 stepena leti što Ukrajinu čini relativno ugodnom destinacijom za raznovrsne aktivnosti, razvoj industrije, poljoprivrede, turizma.


Šta posetiti u Ukrajini


ODESA
Odesa je grad i najvažnija luka u Ukrajini na Crnom moru, u kom živi više od milion stanovnika. Grad je četvrti po veličini,a prepoznatljiv je po jedinstvenoj mešavini mediteranske, ukrajinske i ruske kulture.
Odesa je nekada bila trgovinski centar, pa je stari grad je sam po sebi najveća turistička atrakcija. Iako su fasada zapuštene, najstariji deo grada je sređen, ključne ulice su čiste i bezbedne.
Simbol Odese su Potemkinove stepenice, gigantsko stubište koje predstavlja kapiju grada kada mu se prilazi s mora. Stepenište je dugo oko 130 metara, a visinska razlika je samo 27 metara, ali je tako projektovano da se stvara optička iluzija da je duže i veće.
Tu su i Odeske katakombe, čija se ukupna dužina prostire na 2,5 kilometara.
Grad ima nekoliko velikih plaža, koje su uglavnom su peščane, okružene tipičnim crnomorskim rastinjem.
Plaža Lanžeron se nalazi pored parka Ševčenko, a u blizini se nalazi nedavno sagrađeni delfinarijum sa atraktivnim tačkama. Najpoznatija plaža u gradu je Arkadija sa mnoštvom pabova, restorana i diskoteka.
Od Odese treba 12 sati vozom do glavnog grada Krima, Simeropolja. Turistički je najpopularnija Jalta, sa carskim palatama i dugom promenadom pored mora.


KIJEV
Kijev, glavni i najveći grad Ukrajine smešten u severnom središnjem delu zemlje, leži na Dnjepru.
Ima 2,6 milina stanovnika. Kijev je, kao glavni grad, administrativno zasebna jedinica koja je ujedno i središte istoimene (Kijevske) oblasti. Industrijsko je trgovačko i kulturno središte sa sveučilištem, akademijom znanosti, brojnim znanstvenim zavodima, muzejima i pozorištima.
Prema legendi, mladić pod imenom Kij radio je kao splavar na Dnjepru i on je utemeljio grad koji su njemu u čast nazvali Kijev.


KRIM
Krim je ukrajinsko poluostrvo, smešteno na gornjoj obali Crnog mora. Podeljen je na 25 manjih okruga. Prema popisu stanovništva na Krimu živi više oko dva miliona ljudi. Većinu stanovništva od 58 odsto čine etnički Rusi, Ukrajinci sa 24 odsto, Krimski Tatari sa 12 odsto i Belorusi sa 1,44 odsto. Poslednje decenije broj stanovnika beleži pad, zbog visokog porasta smrtnosti starije populacije.
Smešten je na severnoj obali Crnog mora. Površina celog poluostrva 26.100 kilometara kvadratnih, a sama krimska obala je isprekidana sa nekoliko većih uvala i pomorskih luka. Na jugu Krima se nalazi poznata luka Feodosija.
Većina teritorije ima kontinentalnu klimu, izuzev krajnjeg juga gde prevladava subtropska klima, na koju posebno utiče Crno more. Leta mogu biti poprilično topla i dosegnuti temperaturu od 30 stepeni.


ČERNOBILJ
Černobiljska katastrofa je nuklearna nesreća koja se dogodila 26. aprila 1986. u nuklearnoj elektrani u blizini grada Černobilj u Ukrajini. Smatra se je to najveća ekološka katastrofa u istoriji nuklearne energije.
Elektrana se sastojala od četiri reaktora tipa, a svaki je proizvodio jedan gigavat električne energije. Sva četiri reaktora su zajedno proizvodili oko 10 odsto ukupne električne energije trošene u Ukrajini. Prva eksplozija na četvrtom reaktoru je prouzrokovala dalje eksplozije koje su praćene oslobađanjem velike količine radioaktivnog otpada u atmosferu. Za potrebe smeštaja evakuisanih stanovnika izgrađen je nov grad Slavutič.

Vaši utisci - Ukrajina

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Ukrajina

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte