Marmaris - Izleti

Izleti

Kaunos foto: mwanasimba/flickr.com

 

Veliki broj istorijskih znamenitosti koje se nalaze u blizini Marmaris, dočarava istoriju Turske. Ponuda je mnogo, izbor je veliki, krenite u istraživanje i u obilazak, nećete se pokajati. Obogatićete svoje znanje obilazeći mesta značajna za istoriju Turske.

 

Kaunos je grad drevne Karije, a predanja govore da ime grada potiče od imena sina Miletosa i Kijane, koji ga je i osnovao. Od grada poznatog po smokvama, koje su se izvozile u Rim, ostalo su samo ruševine. Mogu se videti ostaci vizantijske crkve, grobovi uklesani u stenu, ostaci teatra, velika pravougaona zgrada za koju se veruje da je to mogao biti hram...

 

Pamukale ili Pamučna tvrđava foto: Alaskan Dude/flickr.com

 

Pamukale ili Pamučna tvrđava jesu prirodni krečnjački bazeni raspoređeni u kaskadama. Ova tvrđava mineralnih kada formirala se hiljadama godina i obrazovala je izvore termalne vode. Ono što je karakteriše jesu veliki stalaktiti, mineralne kade, izvori u kojima se temperatura vode kreće od 35 C do 100 C.

 

Hierapolis na Pamučnoj tvrđavi foto: Camera on autopilot/flickr.com

 

Ovde je izgrađen i antički grad Hierapolis, a od grada se danas mogu videti samo ostaci kupatila, hramova, starogrčkih i starorimskih spomenika, originalne ranohrišćanske građevine... Zbog svega toga su Pamukale i Hierapolis stavljeni 1988. godine na listu UNESCO-ve svetske baštine. Morate posetiti ovo neverovatno delo prirode, jedinstveno u svetu.

 

Pošalji stranu na:


Avio karte