Istanbul - Izleti

Izleti

Ostaci Troje foto: druidabruxux/flickr.com

 

Okolina Istanbula je istorijski i prirodno vrlo raskošna, te ima puno kandidata za izlete izvan grada. U Svetsko nasleđe spadaju ostaci čuvene Troje. Iskopavanja na ovom mestu su ukazala na još ranije nasleđe, naime na bar 9 bivših naselja i gradova koji su postojali pre Troje.

 

Galipolje (od “kallipolis”, što ma grčkom znači “lepi grad”), poluostrvo u turskoj Trakiji dugo 90 i široko 20 km, prepuno je divnih predela i nabijeno istorijskim spomenicima i duhom. Najbolji period za posetu Galipolju je 25.april, kada se slavi Anzak dan. Najpopularnije atrakcije na poluostrvu su zaliv Kilia, Muzej Kabatepe, selo Kabatepe, dva groblja – 57.puka i Beba 700, a tu je i spomenik Talat Goktepe. Na obilazak poluostrva treba krenuti rano ujutru kako bi se stiglo na svako od ovih izuzetno bitnih i lepih mesta.

 

Kupatilo u Bursi foto: Rafa/flickr.com

 

Na nešto manje od sat vremena od Istanbula nalazi se Ataturkov Arboretum – prelepa šuma sa mnogobrojnim vrstama drveća i bilja koje je ovde donošeno iz čitavog sveta. Na Galipolju nalazi se lučki grad Kanakale koji je vrlo popularan među turistima, jer se u njemu nalaze mnoge istorijske atrakcije među kojima su i one vezane za Troju. Tu postoji i Arheološki muzej. Najpopularnije mesto je trg na kojem se nalazi drveni trojanski konj koji se pojavio u popularnom filmu sa Bredom Pitom iz 2004., “Troja”.

 

Vrlo lepo mesto je Eceabar. Nalazi se na obali i ima samo 5.000 stanovnika. Popularno je izletište studenata i pruža pravo odmor u lepim kafeima s pogledom na more. Mesto Edirna se nalazi na dva sata od Istanbula. Ispunjeno je istorijskim atrakcijama poput Bajazitovog kompleksa, džamije Eski Cami, džamije Muradije, džamije Selimije i poprišta Balkanskih ratova. Još jedan grad na obali koji vredi posetiti je Gelibolu, koji pored različitih spomenika ima i muzej koji sadrži informacije i predmete iz vizantijskog perioda, kao i o gradu Kalipolisu koji se nekada nalazio na teritoriji ovog naselja.

 

Čuvene ploče iz Iznika foto: TURCOLIVE/flickr.com

 

Malo mesto po nazivu Kilitbahir povezano je brodićem sa Kanakeleom. U Kilitbahiru se nalazi ogromni zamak iz 1452.koji dominira mestom i nudi prelepe panorama, kao i istorijsku priču. Sile je mesto koje se nalazi na 70 km istočno od Istanbula i predstavlja glavnu letnju destinaciju stanovnika Istanbula. Silviri je mesto istog tipa koje se nalazi vrlo blizu Istanbula. U njemu se nalaze džamija Prir Paša, zamak Silibri i Dugački most.

 

Južno od istanbula se nalazi Bursa, mesto koje je bilo prva prestonica Otomanskog carstva. Grad ima 2.5 miliona stanovnika. Popularno je po religioznim hramovima svih vrsta, pijacama, termalnim kupatilima, divnoj arhitekturi, muzejima i istorijskim spomenicima.

 

Na 85 km od Burse nalazi se Iznik koji je najznačajniji grad u Turskoj kada je u pitanju hrišćanska istorija. U XVI i XVII veku je postao popularan po fabrici cigli, crepova i ploča, koje su se koristile za ukrašavanje najpoznatijih zgrada i hramova. Iznik ima 34.000 stanovnika. U njemu se nalazi poznata crkva Sv. Sofije i Izniški arheološki muzej.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte

Top ponude - Turska - Istanbul

Specijalne ponude - Turska - Istanbul