Istanbul - Atrakcije

Atrakcije

Unutrašnjost Plave džamije foto: zoutedrop/flickr.com

 

Iako nema status glavnog grada Turske, Istanbul je centar ove zemlje u kulturno-istorijskom i ekonomskom smislu. Turističke atrakcije su na svakom koraku. Među njima su najpoznatije i najreprezentativnije grandiozne džamije. Čitav grad predstavlja veliki muzej vizantijske, grčke, rimske, otomanske i moderne turske kulture. U malo manjem broju, ali takođe u istom reprezentativnom svetlu, ima puno crkava i sinagoga. Brojni lepi trgovi i pijace pružaju pravo autentično tursko iskustvo. Pored različitih kultura u gradu se mešaju tradicionalni i moderni detalji, bogati delovi grada i siromašni kvartovi.

 

Definitivno najpopularnije i istorijski najkoncentrovanije mesto u Istanbulu je Sultanahmet. Ovo je najstariji deo grada, proglašen od strane UNECSO-a za Svetsko nasleđe. Malazi se na poluostrvu Eminonu koje leži na raskršću Zlatnog roga, Bosfora i Mramornog mora. Pored vrlo važnih i poznatih zdanja, ovaj deo grada sadrži prelepe ulice koje ukrašavaju drvene kuće, kafei sa malim baštama skrivenim u gradskom zelenilu i puno mačaka.

 

Aja Sofija foto: Vincent Teeuwen/flickr.com

 

Među zdanjima koja zadivljuju na Sultanahmetu prva na spisku je svakako Aja Sofija. Ovo zdanje je prvobitno bilo pravoslavna crkva koju je 537.godine izgradio vizantijski osvajač Justinijan I. Do 1453.godine kada ju je sultan Mehmed Osvajač pretvorio u džamiju, ova crkva je bila najveći hrišćanski hram na svetu. Kada je uspostavljena Republika Turska Aju Sofiju je prvi sekularni vođa Mustafa Kemal Ataturk pretvorio u muzej.

 

Bazilika Cistern je bila najveći pokriveni rezervoar u gradu. Izgrađena je 532.na mestu gde je bila velika bazilika. Od zemljom obuhvata 9.800 m2, a kapacitet joj je 100.000 tona vode. Voda je u ovu cisternu dolazila putem vodovoda koji je povezivao izvor kod Beogradske šume sa bazilikom, dug 19 km. U bazilici se nalazi glava Meduze, a krase je i mermerne i granitne kolonade rađene u mešavini dorskog, korintskog i jonskog stila. Bazilika je polednjih godina znatno rekonstruisana i preuređena. Izvučeno je 50.000 tona blata, napravljene platforme za razgledanje, a prelepi kafe osvetljen samo svećama ugošćuje posetioce. Unutra se nalazi i restoran u istom stilu.

 

Topkapi palata foto: Sev!/flickr.com

 

Plava džamija ili Sultanahmet džamija je jedna od najpopularnijih u Istanbulu. Prvo ime nosi po boji svojih prelepih kupola, a drugo po vladaru koji je bio aktuelan za vreme njene izgradnje 1609-1616., sultanu Ahmetu I. Nalazi se nasuprot Aja Sofiji i smatra se da ju je sultan izgradio ne bi li njome pariro veličini i sjaju prvobitno pravoslavne crkve. Džamiju je projektovao Sedefkar Mehmet Aga. Prvobitni kompleks je sadržao bolnicu, pijacu, kuhinju za siromašne, teološki fakultet i grob sultana i njegove porodice. Sve ove zgrade su srušene u XIX veku, osim groba koji se i danas može videti. U vreme kada je džamija izgrađena razbuktala se kontraverza o njenih šest minareta, koliko je imala samo Haram džamija u Meki. Smatra se da je broj minareta proizišao iz nesporazuma izmešu arhitekte i Mehmet Age, koji je tražio zlatne = altin minarete, a dobio šest = alti minareta. Sultan je svog arhitektu poslao u Meku da na najsvetiojoj od svih džamija izgradi i sedmi minaret.

 

"Vrteći derviši", mevlevije foto: Heinrich Klaffs/flickr.com

 

Topkapi palata je grandiozno delo koje posetiocima oduzima dah. Ona je i najposećenija atrakcija u Istanbulu. Izgrađena je 1478.na zahtev sultana Mehmeta II. Tokom 4 veka je služila kao rezidencija sultana. Godine 1924.je pretvorena u muzej a od 1985.je pod zaštitom kao Svetsko nasleđe. Ovo jedinstveno zdanje se prostire na 70.000 m2 i sadrži različite zgrade, bašte i odeljke. Nekada su u Topkapi palati ujedno bili univerzitet, džamija, savet i još par bitnih institucija, a u njoj je živelo 4.000 ljudi. Kao muzej, palata sadrži izuzetno velike i vredne kolekcije oružja, kostima, nakita i drugih eksponata vezanih za tursku kulturu i istoriju. Najinteresantiji eksponati su ogrtač i mač proroka Muhameda i zbirka njegovog porcelana. U muzeju se nalazi i peti najveći dijamant u svetu, Kasikçi. U palate se nalazi i harem. Kao turistička pogodnost otvoreni su u njoj i restoran, menjačnica i prodavnica suvenira.

 

U istom delu grada se nalazi i nekadašnji hipodrom koji je bio najveći na svetu. Njegovu izgradnju započeo je rimski imperator Septimus Severus 203., a završio je Konstantin Veliki 330.godine. Hipodrom je imao neverovatnih 100.000 masta za sedenje. Na njemu su se održavala sportska takmičenja, razne ceremonije, pa čak javna pogubljenja koja su punila gledalište. Turci su posebno uživali u trkama kočija, te je i hipodrom dobio nadimak Konjski trg (At Meydani). Raskošni hipodrom je u Četvrtom krstaškom ratu uništen, te je od njega ostao samo Egipatski obelisk, rađen od retkog granite roze boje, koji datira iz 1490.g.pne. U IV veku ga je rimski imperator doneo u Istanbul i podigao 390.godine. Hipodrom sada čuva i vizantijsku kolonadu obloženu zlatnim reljefima, koju je u restauraciji hipodroma u X veku napravio Konstantin Porfirogentus. U krstaškom ratu, kolonade su oljištene da bi se zlato pretopilo. Na hopodrmu se nalazi i jedan od najstarijih spomenika Istanbula koji datira iz 479.g.pne. U pitanju je serpentinska kolonada od topljene bronze uzete iz 31 grčkog grada. Hipodrom sadrži i prelepu mermernu fontanu sa zlatnim mozaicima koju je 1898.hipodrom dobio iz Nemačke kao poklon povodom saveza između Kajzera Vilhelma II i sultana Abdulhamita.

 

Dolambašina palata foto: Kivanc Nis/flickr.com

 

Tursko-islamski muzej umetnosti se nalzi u palati Ibraham Paše, prelepoj zgradi koja je napravljena za Ibraham Pašu, velikog prijatelja i rođaka Sulejmana Veličanstvenog. Izgrađena je 1524. Posle smrti Ibraham Paše imala je različite namene, a 1983.u nju je useljen muzej. On sada sadrži stare islamske knjige, prepiske Kurana, kaligrafije, srebro, posuđe, keramiku, odeću i rezbarije koje svedoče o islamskoj istoriji i kulturi. U ovom muzeju se nalazi najveća zbirka starih turskih ćilima i ćebadi od izuzetne vrednosti. Muzej ima i etnološku zbirku koja prikazuje svakodnevni život Turaka.

 

Na Sultanahmetu se nalazi Arheološki muzej koji se sastoji od tri muzeja: Arheološkog, Muzeja starog Orijenta i Muzeja islamske umetnosti. Muzej ima preko milion eksponata koji pokrivaju istorijski period od 5000 godina. Osnovan je 1881. Posebna pikanterija u muzeju je sarkofag za koji se mislilo da je bio Aleksandrov, ali se kasnije ustanovilo da je pripadao kralju Abdalonimosu koji je predvodio Persijance u borbama protiv Makedonaca. Na sarkofagu je raljef koji prikazuje Aleksandra Velikog kao pobednika. Muzej sadrži jednu od najboljih i najvećih arheoloških zbirki na svetu, te predstavlja pravo zadovoljstvo i obaveznu atrakciju za one koji se interesuju za arheologiju i istoriju.

 

Most Galata foto: Igor Vita/flilckr.com

 

Preko Zlatnog roga prostire se vrlo lepa i prijatna atrakcija – most Galata. Sagrađen je 1992.na mestu stare metalne strukture. Dugačak je 500 m. Pored traka za motorna vozila i šina za tram, most ima i staze za pešake. Prelep pogled sa mosta se pruža na obale i njihove znamenitosti. Ispod saobraćajnice na mostu se nalazi mnoštvo restorana i kafea, koji imaju odličan čaj, kafu, nargile i riblje specijalitete i sendviče. Na mostu se skupljaju pecaroši, te se treba paziti udica.

 

Pored mosta Galata se nalazi Nova džamija (Yeni Cami), koja je, uprkos svom imenu, počela da se gradi još 1597., a završena je 1663. U sklpu džamije se nalaze biblioteka, bolnica, osnovna škola i Misir Carsisi – pijaca začina. U mauzoleju džamije se nalaze ostaci Mehmeta IV, Mustafe II, Ahmeta III, Mahmuta I i Valide, majke Mehmeta III koja je i podigla džamiju. Nova džamija ima prelepo dvorište sa fontanom i dva minareta, a unutrašnjost je ukrašena mermerom, zlatom i belim, zelenim i plavim iznikškim pločama. Misir Carsisi ili pijacu začina je osnovala sultanova žena Hatice Turhan da bi podržala Novu džamiju. Sadrži 86 prodavnica sa izvrsnim turskim začinima, biljkama, suvom hranom, čajevima, maslinama, sirevima suvim mesom, nargilama i slatkišima.

 

Zidine Konstantinopolja foto: Nickmard/flickr.com

 

Rustem Paša džamija je mala, ali izuzetno lepa. Izgrađena je 1561., a projektovao ju je čuveni otomanski arhitekta Mimar Sinan. Njenoj lepoti najviše doprinose plavo, crveno i belo oslikane ploče sa cvetnim i geometrijskim motivima koje prekrivaju zidove.

 

Posebno i autentično iskustvo se može naći na Velikom bazaru koji je jedan od simbola Istanbula. Ova ogromna pijaca datira iz XV veka, a osnovao ju je sultan Mehmed II. Sadrži preko 4.000 radnji koje se nalaze duž 64 pokrivene ulice. Ovde se može naći bukvalno sve. Dnevno ovu pijacu poseti 250.000 do 400.000 ljudi, što zbog kupovine, što zbog razgledanja.

 

Pored bazar se nalazi trg Bajazit koji je u vreme kada je napravljen (393.g.) bio najveći trg u gradu. Od trga vodi ulica do Univerziteta u čijem kompleksu se nalazi Bajazitova kula. Ovaj trg je idealno mesto za one koji vole antičke knjige i polovnu garderobu. Na njemu se nalazi i Bajazitova džamija kao i Muzej kaligrafije.

 

Turčin foto: DavidDennisPhotos.com/flickr.com

 

U blizini je i Sulejmanova džamija – najveća džamija u Istanbulu. Sagrađena je između 150.i 1557.od strane arhitekte Mimara Sinana, koji je u njoj i sahranjen po sopstvenoj želji. Džamija se nalazi na vrhu brdašca i pruža najlepšu panorama na Istanbul i zalazak sunca u njemu. Ovo izuzetno zdanje je izgorelo u požaru 1660, a oštećeno je i u zemljotresu 1766. Drugi svetski rat mu je doneo još jedan požar, ali je restaurirana iznova 1956. Kompleks džamije je obuhvatao bolnicu, kuhinju i školu. Iza džamije je mauzolej u kojem su Sulejman I, Sulejman II i Ahmed II.

 

Zlatni rog je estuar koji evropski deo Istanbula deli na stariji koji je pun atrakcija i novija naselja. Ime je dobio po svojoj nekadašnjoj ulozi trgovačkog centra Istanbula. Bio je omiljeno stanište svih religija i kultura, jer se na starijoj strani nalazi mnoštvo crkava i džamija. Posebno su interesantne bugarska crkva Sv. Stefana i džamija sultana Ejupa, koji je bio bliski prijatelj proroka Muhemada, te je ovo mesto treći najsvetiji islamski hram na svetu.

 

Začini foto: Alaskan Dude/flickr.com

 

Krstarenje Bosforom je pravao uživanje. Obale su ispunjene nakadašnjim selima, a sadašnjim rezidencijam abogatijih Turaka i kulturne i političke elite. Ova naselja se zovu Besiktas, Ortakoj, Emirgen i Bebek. Oblast Sisli je deo grada u kojem živi srednja i bogatija klasa. On jeodlično mesto za studiranje, jer se u njemu nalaze mnoge srednje škole i fakulteti. U Sisliju se nalazi šoping centar Cevahir. Bogatiji i obrazovaniji stanovnici Istanbula mahom žive u Nasintasiju – oblasti grada koja sadrži Vojni muzej i mnoge kvalitetne prodavnice, kafei i restorane.

 

Novi Istanbul se sastoji iz tri oblasti: Levent, Etiler i Ulus. U ovom delu grada se nalaze velike kompanije, neboderi i najviši međiu njima – Is Bankasi kula. Ova oblast je finanskijski centar. U njoj su veliki šoping centri Akmerkez i Kanion.

 

Ispred Plave džamije foto: Augapfel/flickr.com

 

Azijska strana Istanbula je, uprkos tome što nema puno istorijskih znamenitosti, dobra prilika za obilazak jer pruža sliku svakodnevnog živora običnih turaka. To je uglavnom stambeni deo. Sadrži ulicu Bagdat koja je vrlo dugo šetalište, Muzej igračaka, fudbalski stadion Fenerbahce i odlične kafee i restorane.

 

Izuzetno lepu atrakciju čine Princezina ostrva koja se nalaze u Mramornom moru. Karakteristična su po etničkoj različitosti koja je vrlo uočljiva čim se na ostrva stigne. Ovaj skup čini 9 ostrva, a 4 glavna su Büyükada, Heybeliada, Burgazada i Kinaliada. Na njima se nalaze fantastični manastiri, džamije, sinagoge, plaže i lepe zgrade.

 

Pošalji stranu na:


Avio karte

Top ponude - Turska - Istanbul

Specijalne ponude - Turska - Istanbul