Antalija

Kratak opis - Antalija

Grad Antalija smešten je u istoimenom zalivu, u čijem se zaleđu uzdižu planine Taurus pokrivene borovom šumom. Antalija je podignuta na stenovitom platou uz more, glavni je grad plodne primorske ravnice na jugozapadu Male Azije. Danas je ovo područje poznato kao „Turska rivijera“.

 

Ne može se sa sigurnošću reći kada je ova oblast naseljena, ali veruje se da je grad osnovao kralj Atal II od Pergamona 158. godine p.n.e. Prema predanju, on je naložio svojim ljudima da pronađu najlepše mesto na svetu, raj na zemlji, i kada je to mesto pronađeno, tu je osnovan grad Ataleja, danas Antalija. Gradom su vladali Rimljani, Vizantinci i Seldžuci. Smatra se da je ovaj grad i njegovu luku posetio apostol Pavle 48. godine nove ere.

 

Antalija - zalazak sunca foto: bortescristian/flickr.com

 

Grad čine dva dela: savremen, sa širokim bulevarima, tržnim centrima, bogatim noćnim životom, i stari deo, Kaleiči, koji je obnovljen i pretvoren u turistički centar grada. Stari grad je podignut oko stare luke. U rimsko doba bio je opasan bedemima, čiji su ostaci delimično sačuvani. Tu su i uske popločane ulice, stare turske i grčke kuće, džamije sa minaretima, medrese, hanovi i hamami koji svedoče ne samo o staroj arhitekturi, već i o načinu života i običajima tog dela maloazijske obale.

 

Sa više od milion poseta godišnje, Antalija važi za turističku prestonicu Turske, a njen aerodrom je po prometu putnika 2007. godine, nadmašio istanbulsku vazdušnu luku.

 

Vaši utisci - Antalija

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Antalija

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte