Alanja - Plaže

Plaže

Prelepa plaža Alanje foto: Allie_Caulfield/flickr.com

 

Tražite čiste plaže? Plaže nagrađene Plavom zastavom? Alanja je pravo mesto za vas. Ono što bi svaka plaža morala da ispuni kako bi bila nagrađena Plavom zastavom jeste kvalitet vode, dobro okruženje, bezbednost, patrola na plaži, a sve to i još mnogo toga pružaju vam plaže Alanje. Sve plaže su šljunkovite, a u nekim delovima i peskovite. Nalaze se u blizini hotelskih kompleksa, tako da je turistima sve na dohvat ruke.

 

Kleopatra/Dalmatas plaža foto: floodkoff/flickr.com

 

Stenovito poluostrvo deli Alanju na istočnu i zapadnu stranu. Luka, centar grada i Keikubat plaža, nazvana po sultanu Keikubadu, na istočnoj su strani poluostrva. Kleopatra/Damlatas plaža nalazi se na zapadnoj strani grada. Ukoliko želite da dan provedete na najboljoj plaži Alanje, Kleopatra je pravi izbor. Uživaćete u finom pesku, na plaži nema mnogo kamenja i stena, ali voda je dublja i brža nego na plažama koje se nalaze na istočnoj strani. Plaža je duga 3.5 km, ime Kleopatra dobijeno je zbog toga što se kraljica Egipta, Kleopatra, kupala u podnožju litice svakog dana, a poznata je i kao plaža Damlatas zbog istoimene pećine u kojoj su pronađeni stalaktiti i stalagmiti 1948. godine.


 

Plaže Alanje nagrađene su Plavom zastavom foto: JurgenBOT/flickr.com

 

Incekum plaža je jedna od najboljih na turskom primorju. Fini, sitni pesak i prozirno čista i plitka voda, idealna je za porodice sa malom decom.


Ulas plaža nalazi se severno od istoimenog parka. Područje je pogodno za piknik u prirodi, a ukoliko ste ljubitelji istog na raspolaganju su vam stolovi, stolice, roštilj. Ova plaža izuzetno je pogodna za opuštanje u mirnoj i prijatnoj atmosferi, pa je dosta posećena i od strane lokalnog stanovništva. Međutim, zbog erozije mora ona polako nestaje.


 

Vozite se brodićem foto: JurgenBOT/flickr.com

 

Na svim plažama u ovom popularnom letovalištu možete jedriti, uživati u džet skijanju, roniti, baviti se snorkelingom, i tom prilikom zahvaljujući čistoj vodi velika je verovatnoća da ćete videti sunđere, hobotnice, morske zvezde. Ono što će posebno obradovati decu i mlade jeste to što Alanja ima fenomenalan akva park koji se nalazi u blizini centra grada, na samo 5 do 10 minuta hoda od plaže Kleopatra. Ovaj veliki kompleks nudi vam veliki bazen, bazen sa raznim toboganima, kao i mali bazen sa interesantnim slajdovima za najmlađe. A dok deca uživaju u svojoj igri, vi možete uživati opuštajući se na ležaljkama ili u nekom restoranu.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte

Specijalne ponude - Turska - Alanja