Alanja - Atrakcije

Atrakcije

Zidine Alanja zamka foto: Glenn R Carter/flickr.com

 

Alanja je savršeno mesto za ljubitelje istorije. Ono što dominira gradom je Alanja zamak, Seldžuk citadela, sagrađena u 13. veku (1226. godine), u južnom delu grada. Zamak je sagrađen na ostacima rimskih i vizantijskih utvrđenja, smešten je na visini od 250 m na stenovitom poluostrvu i visoko je izdignut iznad Sredozemnog mora, zaštićen sa tri strane. U 19. veku, kada njegova namena prestaje da bude čisto odbrambena, unutar zidina sagrađene su brojne vile. Tu se nalaze Sulejmanova džamija i karavan-stanica, koje je izgradio Sulejman Veličanstveni, brojne istorijske vile, očuvani primeri klasičnog perioda osmanske arhitekture. Danas je ovaj zamak muzej na otvorenom, i otvoren je za sve zainteresovane.


 

Crvena kula foto: bazylek100/flickr.com

 

Sigurno najveća atrakcije Alanje, ali i njen simbol, jeste Crvena kula (Kizil Kule). Izgradnja kule završena je 1226. godine, a njeno ime potiče od crvene boje cigle koja se koristila prilikom njene izgradnje. Bila je, i ostala, jedna od najboljih primera srednjovekovne vojne arhitekture. Unutar kule otvoren je 1979. godine Etnografski muzej, koji svojim posetiocima pruža uvid u istoriju kule i grada. Kula je otvorena u periodu od 08:00 do 12:00 h i od 13:30 do 17:30 h, s tim što je ponedeljkom zatvorena.


 

Pećina Dalmatas foto: Allie_Caulfield/flickr.com

 

Pećina Damlatas jedna je od glavnih gradskih atrakcija. Nalazi se uz samo kopno, oko citadele u Alanji. Za vazduh u ovoj pećini kažu da je lekovit, da naročito pogoduje astmatičarima, a unutar pećine je konstantna temperatura od 22/23 C. Bogatstvo pećine jesu stalaktiti i stalagmiti koji su stari nekoliko hiljada godina.

Pošalji stranu na:


Avio karte

Specijalne ponude - Turska - Alanja