Ajvalik

Kratak opis - Ajvalik

Ajvalik je primorski grad, smešten na severozapadnoj obali Turske. To je distrikt pokrajine Belikesir. Smešten je u uskoj, priobalnoj ravnici, okružen je brežuljcima, borovim šumama i maslinjacima. Ono po čemu je Ajvalik poznat jeste, upravo, uzgoj maslina, a maslinovo ulje koje se tu proizvodi, jedno je od najboljih. U blizini postoji preko 20 fabrika za proizvodnju ulja.

 

Ajvalik je vrlo popularno turističko mesto, a mediteranska klima koja je zaslužna za suva i topla leta sa prosečnom temperaturom od 27 C, čine da odmor u ovom gradiću protekne u prijatnoj atmosferi. Takođe, u poslednjih nekoliko godina, Ajvalik privlači i ronioce, zahvaljujući bogatoj i interesantnoj podvodnoj fauni.

 

Ajvalik foto: Adam Jones, Ph.D./flickr.com

 

Šetajući Ajvalikom možete videti stare otomanske grčke kuće, kao i pravoslavne crkve, od kojih se neke pretvaraju u džamije. Turisti će posebno uživati u otvorenim restoranima, koja svoja vrata otvaraju u vreme letnje sezone, kao i u popularnim tavernama.

 

Vredi pomenuti da Ajvalik od septembra 2008. godine ima svetski poznatu muzičku akademiju koja daje majstorske kurseve za violinu, violu i violončelo. Ona okuplja studente iz celog sveta i pruža im priliku za rad sa muzičkim stručnjacima.
 

Vaši utisci - Ajvalik

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Ajvalik

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte