Tunis

Kratak opis - Tunis

Uz prelepu obalu dugu 1.300 kilometara i moderne komplekse hotela, obeležje Tunisa svakako je i gostoljubivost domaćina. „Zemlja jasmina” pruža veliki broj mogućnosti kako za pasivan, tako i za aktivan odmor, pa ovu severnoafričku državu, jednu od najomiljenijih destinacija turista širom sveta, godišnje poseti oko pet miliona ljudi.


Prostor današnjeg Tunisa je kolevka kartaginske civilizacije. Stanovnici tadašnje Kartagine, Feničani, bili su najpoznatiji trgovci svog doba. Veština i tradicija trgovanja na ovom prostorima održali su se do danas, pa slobodno vreme tokom svog odmora turisti u Tunisu uglavnom koriste kako bi posetili jednu od njihovih široko opremljenih pijaca.

 

 

Tunis l foto: Archer10dennis/flickr.com

 

Klima ove interesantne zemlje je suptropska sa jakim uticajem suvih vetrova iz Sahare i vlažnih sa Sredozemnog mora, a broj sunčanih sati je veliki, oko 3.000 godišnje.

 

Tunis se na severu i na istoku graniči sa Sredozemnim morem., na zapadu ima granicu s Alžirom i na jugoistoku s Libijom. Država je dobila ime od glavnog grada Tunisa, koji se nalazi na severu zemlje.

Preko 40 odsto teritorije zauzima saharska pustinja, dok je ostatak zemlje veoma plodan. Ovaj prostor je kolevka kartaginske civilizacije i žitnica Rimskog carstva.

 

Od 1957. godine, Tunis je predsednička republika. Danas je član brojnih svetskih i regionalnih organizacija uključujući Arapsku ligu, Afričku uniju i Zajednicu sahelo-saharskih država.

 

 

Pijaca l foto: Alexandre Moreau/flickr.com

 

Tunis zauzima 163.610 kilometara kvadratnih što ga čini najmanjom državom u Magrebu. Reljef Tunisa poprilično je drugačiji od reljefa regije. Zemlja ima veliku obalu (1 298 kilometara). Kroz zemlju se u smeru jugozapad-severoistok proteže planinski lanac, koji je deo istočnog dela Atlasa. Između planina u toj regiji nalaze se doline i plodne ravnice. Najviša je tačka Đebel Čambi (1544 m), a prosečna je visina 700 m. Sahara, koja se nalazi na jugu zemlje, pokriva oko 40% teritorija Tunisa. Najvažniji je vodotok reka Međerda koja se uliva u Tuniski zaliv.

Najvažnija prirodna bogatstva su: nafta, fosfati, gvožđara, olovo, cink, so i obradiva zemljišta.

Klima Tunisa podložna je sredozemnim i saharskim uticajima. Sastoji se od sedam bioklimatskih zona između kojih postoji velika razlika u mogućnostima uzgoja. Najveću klimatski granicu između severa i ostatka zemlje čini tuniski planinski lanac koji odvaja mediteransku i saharsku klimu.

 

Letnju sezonu obeležava suva klima koja je obeležena visokim vrućinama i sušom zbog juga. Temperature variraju u zavisnosti od položaja, nadmorske visine i blizine Sredozemnog mora. Prosečne temperature za celu zemlju variraju od 12°C do 30°C. Zemlju karakteriše vrlo veliki broj sunčanih sati (oko 3000 sati godišnje). U područjima planina Krumiri moguće su temperature oko 0°C zimi i oko 50°C leti u pustinjskim područjima.

 

Istorija Tunisa

Grad Kartagina se nekada nalazila blizu mesta na kome je danas grad Tunis. Kartagina je bila najveći neprijatelj Rima u borbi za dominaciju zapadnim Mediteranom. Nakon pada Kartagine Tunis su zauzeli Rimljani koji su vladali ovim područjem do dolaska Vandala. Kartagina je postala prestonica Vandala, a Vandali su proširili hrišćanstvo na ovom području, koje su ubrzo primili i Berberi koji su u to vreme živeli u srednjem i južnom delu Tunisa. Nakon Vandala Tunis je osvojila Vizantija.

U sedmom veku Tunis su zauzeli Arapi, porazivši hrišćansku Vizantijsku i Berbersku armiju. Tada je izgrađen muslimanski sveti grad Keruan, kao simbol pobede nad hrišćanima.

U 12. veku, zemlja je dobila veću autonomiju, iako je zvanično još uvek bila deo Osmanskog carstva. U proleće 1881, Francuzi su osvojili Tunis prebacivši svoje trupe koje su se nalazile u Alžiru. Italija, koja je takođe bila zainteresovana za Tunis, je protestovala, ali nije rizikovala sukob sa Francuskom. Tunis je 12. maja te godine zvanično postao francuska kolonija.

 

 

Zgrada vlade

 

Tokom Drugog svetskog rata, Tunis je do 1943. godine bio pod kontrolom Nemačkog afričkog korpusa. Nakon poraza u Libiji, Ervin Romel je postavio liniju odbrane u južnom Tunisu, koju je držao do trenutka kada je ranjen i prebačen u Nemačku na lečenje. Ubrzo nakon tog događaja saveznici osvajaju celi Tunis. Tunis je bio baza za savezničku invaziju na Siciliju.

Tunis je nezavisnost dobio 20. marta, 1956, kao monarhija sa Begom, Munamed VIII al-Aminom, kao kraljem Tunisa. Premijer Habib Burgiba je srušio monarhiju 1957. godine i uspostavio jednopartijsku državu čiji je bio predsednik. Habib Burgiba je bio predsednik 31. godinu u kojoj je uveo građanske zakone i prava za žene. U to vreme Tunis je bio članica Pokreta nesvrstanih, a Habib Burgiba je bio blizak sa predsednikom Jugoslavije Titom. Predsednik Burgiba je sa vlasti srušen pod izgovorom da zbog starosti ne može da obavlja svoju funkciju, a zamenio ga je premijer Zin al Abidin Ben Ali 7. novembra, 1987. Ben Ali je bio predsednik Tunisa sve do narodne pobune kada je pobegao u Saudijsku Arabiju 14. januara, 2011.

 

 

Šta videti u Tunisu

Tunis je poznat kao raj za turiste, jer sezona traje tokom cele godine, takođe još jedna prednost su i cene koje su izuzetno povoljne. Ono što najviše privlači turiste je savršena kombinacija peščanih plaža i čistog kristalnog mora. Tunis je odlična destinacija za ljude koji vole more, i koji vole da se bave drugim vodenim sportovima poput surfovanja, ronjenja ili jedrenja. Tunis je omiljen i među turistima koji vole planinarenje, jahanje, tenis ili golf.

Hamamet je poznat po svojim radnjicama u kojim možete naći suvenire po vrlo povoljnim cenama. Stvari su jeftine, a ako znate dobro da pregovarate, možete jako dobro da prođete. Ima dosta dobrih restorana i barova, pa možete isprobati ukuse afričke kuhinje. Noćni život je vrlo živ i popularan među mlađim generacijama.

Sus u kom staro jezgro grada, Medinu čini tvrđava sa najpopularnijom džamijom u celom Tunisu.

Sahara – za smelije turiste tu je izlet u Saharu, tokom kog se posećuje El Jem gde se nalazi najočuvaniji i jedan od najvećih Rimskih amfiteatara koji datira još iz 3. Veka.

Bardo muzej u glavnom gradu, Tunisu, mesto gde možete videti istoruju i kulturu Tunisa.

Medina, je najstariji deo grada. Sagrađena je u 12. veku i idealno je mesto na kojem možete osetiti pravu istoriju ove zemlje.

Sidi Bu Said, se nalazi u blizini Tunisa, to je slikovito belo- plavo mestašce, koje je dalo inspiraciju mnogim umetnicima, i Kartagina, značajna po bogatoj istoriji i ratovima.

Djerba, ima dosta muzeja, ludi noćni život, a poznata je i po gostoljubivosti. U njoj obavezno treba posetiti sinagogu El Griba i muzej Guelala, u kojem se nalazi lepa kolekcija lokalne grnčarije i okrugli toranj, koji je idealno mesto za posmatranje zalaska sunca. Tu je i park Djerba Explore u kom možete videti brojne vrste divljih životinja i ptica.

 

 

Noćni život u Tunisu

Turisti koji ne žele da im je noćni izlazak ograničen samo na hotelski disko klub, mogu da posete glavno grad Tunis, Hamamet, Port el Kanui, Sus, gde će se odlično zabaviti u barovilma i klubovima.

 

Calypso

Poznati svetski DJ-ejevi su redovni gosti u ovom klubu koji važi za jedan od najvećih u Tunisu. Ako volite dobre zabave, ovo mesto ne smete propustite.

Manhattan

Kapaciteta 1000 ljudi; ima dva bara koji poslužuju pivo i koktele po narudžbini. Karakterističan je po prijateljskoj atmosferi, a o njemu se priča ne samo kao o najpoznatijem klubu u Tunisu, već i kao jednom od top svetskih klubova!

Muzika se pupta preko najmodernije audio opreme, laseto oživljavaju podijum, a sve to pruža jedinstveno iskustvo uz mnogo zabave.

 

Cocoloco

Klub na dva sprata u koji stane čak 4.000 ljudi. Nalazi se u Hamametu, i najveći je klub u Tunisu. Osim odlične muzike svake večeri, u ponudi je i restoran koji nudi raznolika ukusna jela.

 

PLAŽE

 

MARHABA BEACH

Poznata je po tome što je čista voda i beli pesak. Na plaži možete sesti u kafe i naručiti svežu i ukusnu hranu. Od maja do oktobra na usluzi su pedalina, skijanje na vodi i jedrenje.

 

MONASTIR BEACH

Zlatna plaža, sa sportovima na vodi i školom ronjenja. Turisti se mogu zabavljati vozeći kajak, veslanjem kanua, banana čamcima, motornima čamcima, jedrenjem skijanjem na vodi, ronjenjem.

 

 

HAMAMET

Na plaži Hamamet je zlatni pesak i more jasne boje . Možete jahati kamilu na plaži. Tu je i mogučnost ronjenja, vožnja katamarana i pedaline, skijanje na vodi , jedrenje na dasci , ronjenje.

 

BOUJAFFAR BEACH

Duga bela peščana plaža Boujaffar proteže od centra Susa do Port El Kantaoui na 10 kilometara. Leti plaža je prepuna turista do kasno u noć , kada je iz Tunisa porodice dolaze da uživaju u pikniku. Nudi širok izbor sportova na vodi, paraglajding , jedrenje na dasci , skijanje na vodi i jetskiing .

 

KERKENNAH ISLANDS

Smeštena je na istočnoj obali Tunisa , Kerkennah je blago nagnuta obala pa je more plitko, idealno za decu. Ostrvo je je spokojano i netaknuto, idealno za posmatranje ptica . Možete tražiti najveći izolovane plaže , prošetajte na sever, gde se nalaze ostaci starog turskog utvrđenja. Možete provesti dan na brodu sa lokalnim ribarima.

HOUMT SOUK BEACH

Okružena je palmama , sa čistom vodom i finim zlatnim peskom , Humt Suk plaža je mirnija od mnogih drugih turističkih žarišta . Ovde se mogu jahati konji, surfofati, puštati zmajevi, moguće je jedrenje, a pravi srećnici mogu videti flaminga, jet te ptice žive ovde.

SIDI BU SAID BEACH

Čudan grad Sidi Bu Said , je čuven po tome što važi za pravi raj umetnika. Oivičen je belim zidovima, sa plavim vratima i balkonima, sveće je svuda. Okolne plaže su čiste i jasne. Uprkos mnogim turistima koji ga posećuju svake godine , i dalje ima selo atmosferu prijatnog ne previše luksuznog letovališta . Ne zaboravite da pogledate impresivnu marinu , ili da se uputite put sela u planine. Tu je i bezbroj ruševina Kartagine , koji su glavna atrakcija u tom području .

Vaši utisci - Tunis


3.4
U Tunis treba otici da biste upoznali zemlju potpuno razlicitu od Srbije. To je zemlja pustinje i maslina. Mi smo bili 2012. god. sa malim detetom u Port el Kantaouiu i nismo nazalost zbog klinke mogli ici na izlet u pustinju...

1.8
Sigurno je da Tunis ima dosta toga da pruži ali ukoliko idete sa bebom kao što smo mi to učinili bolje je ograničiti se na hotel i na kratke izlete do obližnjih gradova. Mi smo bili do Port el Kantouia koji je super...

Putopisi - Tunis

magvey, 01. 05. 2016. - Komentara 0
Ako ste poklonik filmova Zvezdani Ratovi, onda cete sigurno posetiti ovu lokaciju u Tunisu. Izlet traje dva dna i izuzetno je zivopisan. Ja snimio ono sto se meni dopada a nadam se da ce se dopasti i vama.
Pošalji stranu na:


Avio karte