top ponuda - Valensija

Kratak opis - Valensija

Valensija je treći grad po veličini, kako po važnosti, tako i po broju stanovnika. Osnivači grada su Rimljani 138. godine pne i predstavljao je tipično rimski grad. Naziv grada potiče od latinske reči "valentia" - što bi u prevodu značilo vrednost, odnosno snaga.

 

Kao zlatno doba uzima se XIV vek, koji je predstavljao vreme ekonomskog, kulturnog i umetničkog napretka grada. Danas, u razvoju ekonomije grada, najveći uticaj imaju turizam i građevinarstvo. Obrazovanje, nauka, mediji, zabava, moda, trgovina, umetnost... su delatnosti koje su Valensiju učinile jednim od najznačajnijih gradova sveta.

 

Univerzitet u Valensiji je osnovan 1499. godine i ubraja se među najstarije Univerzitete u Španiji. Glavni kampusi su: Burhasot (Biološki, Farmaceutski, Fizički, Hemijski, Matematički i Fakultet inženjerstva);
Blasko Ibanjes (sastoji se od Medicinskog i Stomatološkog, Fizioterapeutskog, Filološkog, Fakulteta za filozofiju i obrazovne nauke, Fakulteta za psihologiju, geografiju i istoriju, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i Fakultet za negu lepote) i Taronhers (poseduje Pravni fakultet, Fakultet za ekonomiju i biznis, Fakultet društvenih nauka, a odnedavno postoji i škola Osnovnih obuka nastavnika).

 

Najpoznatiji festival koji se organizuje u Valensiji je Tomatina de Bunjol, kada se poslednje srede u avgustu 40.000 ljudi okupi na ulicama u prijateljskoj "tuči" pomoću zrelog paradajza. Las Faljas predstavlja žurku i jedan od najoriginalnijih festivala u Španiji. Tema festivala je stvaranje i uništavanje lutaka koje su napravljene od zapaljivih materijala. 19. mart u ponoć je vreme kada se sve lutke spale, ulično svetlo se ugasi a posetioci festivala započinju trčanje.

 

Valensija je grad koji odiše bogatom arhitekturom i kulturom, prisutnom u svakom delu grada. To je mesto gde se može doći u dodir sa raznim muzejima i građevinama koje oslikavaju stilove poput onih iz doba Rimljana, pa sve do modernih zgrada iz 21. veka.

Vaši utisci - Valensija

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Valensija

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte