top ponuda - Lisabon - Zabava

Zabava

Barovi u Lisabonu su veoma prijatni foto: fotografar/flickr.com

 

Bez sumnje, noćna strana Lisabona je ona koju ne bi trebalo propustiti. Lisabonski noćni život se generalno smatra jednim od najboljih u Evropi – provod u Lisabonu počinje u sumrak i traje do jutarnjih sati. Ljudi u Lisabonu vole da izlaze i grad ima različite delove gde variraju stilovi restorana, kafića, diskoteka… Lisabonski barovi, pozorišta i diskoteke začinjuju provod kada padne noć. Tokom noći, starogradske četvrti oživlajvaju sa zvucima fado muzike, pevanja i gitare – muzičke ekspresije stanovnika Lisabona. “Fado kuća” je unikatno mesto gde možete probati odlične lokalne specijalitete i slušati dirljivu lisabonsku muziku. Dalje, niz brdo, kafići na otvorenom reflektuju svoju svetlost na mirne vode reke Tagus. Uobičajeno, noćni izlazak traje do jutra sledećeg dana jer se barovi ne zatvaraju pre 2-3, a diskoteke umeju da rade i posle 6 sati ujutro, dok se većina restorana posle 23 sata pretvara u plesne klubove. Opcije i ponude variraju u zavisnosti od individualnog ukusa, ali kvalitet i zabava su uvek zagarantovani.
 

Alfama je noću prepuna foto: patrikneckman/flickr.com

 

Postoje četiri glavna područja koje bi trebalo uzeti u obzir kada izlazite noću: Av. 24 de Julho (Alcântara, uglavnom barovi i diskoteke), Bairro Alto (obilje restorana, barova i diskoteka, četvrt je prepoznatljiva i po fadu), Docas (Doca de Alcântara, takođe mnoštvo restorana barova i diskoteka) i Parque das Nações (uglavnom restorani i barovi).

 

Daćemo vam kratak uvid u neka od lisabonskih mesta za izlazak:
 

“Café da Palha” (diskoteka): Otvorena još davne 1998. godine, i dalje nastavlja da privlači “noćne ljude”. Preko dana, ovo je udoban bar-restoran, a noću sa dva velika plesna podijuma, dva bara i malom terasom ugošćava sve one koji uživaju u pop i haus muzici uz DJ-eve. “Ladies’ Night” (veče za dame) je četvrtkom i subotom kada je local prosto prenatrpan. Radno vreme: između 12.00 i 5.00, osim utorkom; Adresa: Rua do Bojador, Módulo F12 - Parque das Nações.
 

“Cosmos Café” (bar): Lociran u Docas četvrti, Cosmos cafe je odlična alternativa tokom letnjih meseci jer poseduje veliki proctor na otvorenom. Ovaj fantastični local nije dobar samo zbog italijanske hrane koja se u njemu služi do ponoći, već ima i dobar plesni podijum. Radno vreme: Svaki dan između 22.30 i 4.00; Adresa: Armázem 243 (Doca de Santo Amaro), Pavilhão 5.

 

Diskoteke su lepo uređene foto: chilangoco/flickr.com

 

“Dock’s Club” (diskoteka): Sa industrijskim dizajnom i terasom koja nudi pogled na reku Tagus, Dock’s je popularan portugalski noćni klub. “Ženske večeri” su sredom, a četvrtkom se oraganizuju latino večeri. Radno vreme: Svaki dan, osim nedelje i ponedeljka od 23.00 do 06.00; Adresa: Rua da Cintura do Porto de Lisboa, 226 (Rocha Conde d’ Obidos).
 

“LUX Frágil” (diskoteka): PIgrajući veličanstvenu ulogu u portugalskim plesnim i muzičkim večerima, LUX je jedno od najboljih mesta za provod u Lisabonu. Zvuci koji se ovde mogu čuti variraju od elektronske do rege, od sambe do dram-en-bejsa, a takođe je ugostila i neke od najpozantijih DJ-eva. Radno vreme: Od utorka do subote 23.30.–04.00; Adresa: Rua da Atalaia, 126- Bairro Alto.
 

“Incógnito” (diskoteka): Otvorena pre deset godina, ova diskoteka i dalje zadržava svoj prvobitni koncept. Jedno je od svega par mesta gde i dalje možete uživati u zvucima 80-tih. Takođe organizuje manje koncerte zajedno sa drugim plesno-muzičkim događajima. Radno vreme: Od utorka do subote 00.00 do 4.00; Adresa: Rua Poiais São Bento, 37, Santos.
 

Kad ste već u Lisabonu “Fado kuće” bi se morale naći na vašem spisku mesta za noćni provod i stoga ćemo vam izdvojiti par:
 

U četvrti Bairro Alto:
“Adega do Machado”: Najstarija Fado kuća u Lisabonu. Danas se čini da ima previše turista, ali i dalje možete osetiti dušu odličnih pevača i preformansa koji se prirđuju. Ulaz se naplaćuju u simboličnom iznosu. Adresa: Rua do Norte, 91; Radno vreme: Od 20.30 do 3.00, zatvoreno ponedeljkom.
 

Fado je odlika portugalske tradicije foto: pedrosimoes7/flickr.com

 

“Faia”: Više od pola veka postojanja, uvek rame uz rame sa najboljim izvođačima fado muzike i velika posvećenost bogatoj i raznolikoj portugalskoj kuhinji, razlozi su zašto je nemoguće ne pričati o mestu Faia kada je u pitanju lisabonska tradicija. Imena kao što su Lusília do Karmo, ili Karlos do Karmo (vlasnici restorana do 1980. godine), kao i Alfredo Marceneiro, Karlos Ramos, Tristao da Silva, Vasco Rafael i mnogi drugi, jedinstveni su predstavnici fado muzike učinivši i mesto “Faia” predstavnikom Fada i noćnog života Lisabona. Napomena: hrana je malo skuplja, ali je odlična. Adresa: Rua da Barroca, 54/56; Radno vreme: od 20.00 do o2.00, nedeljom zatvoreno.
 

U četvrti Alfama:
“Parreirinha de Alfama”: Jedna od najstarijih i najpoznatijih Fado kuća u Lisabonu. I dalje privlači prave zaljubljenike u fado muziku. Zbog velike gužve koja se stvori tokom noći, predlažemo vam da unapred rezervišete mesto. Adresa: Beco Espírito Santo, 1; Radno vreme: Svaki dan 20.30-02.00.
 

“Taverna do Embuçado”: Smeštena u uskim ulicama i alejama Alfame, Taverna do Embuçado daje vam osećaj da ste u srednjem veku. Zgrada je podignuta stotinama godina unazad na vrhu Ferdinandina zida, utvrđenja iz 13. veka. Adresa: Beco dos Curtumes, 10; Radno vreme: Od 20.30. do 3.00, zatvoreno nedeljeom.

 

Za vreme nekih festivala se čak postavlja i crveni tepih (Festival afričke muzike) foto: IK's World Trip/flickr.com

 

U Lisabonu je moguće obići i mnoštvo festivala, ako se zadesite u nekom od tih perioda. Sredinom jula održava se "Sintra Music Festival", koji je festival klasične muzike. Svakog vikenda od jula do septembra "Baixa Anima Street festival" je prepun muzičkih performansa i plesova.

Od jula do avgusta, "Estoril Music Festival" je zadužen za dobru muziku. Traje pet nedelja.

Pošalji stranu na:


Avio karte