top ponuda - Lisabon - Kako stići

Kako stići

Kako stići iz Beograda do Lisabona:

 

Lisabonski aerodrom foto: Retinafunk/flickr.com

 

Avion: najveći portugalski internacionalni aerodrom je "Aeropuerto de Portela". Nalazi se između Louesa i Lisabona. Broj telefona ovog aerodroma koji možete da pozovete ako imate bilo kakvo pitanje vezano za vaš dolazak ili povratak  je  +350 (21) 841-3000. Ovaj aerodrom predstavlja glavnu turističku "petlju" Lisabona jer svakodnevno na njega stižu letovi sa svih strana sveta.

 

Kako da stignete od aerodroma do centra Lisabona i obrnuto:

 

Autobus: autobuska linija 91 povezuje aerodrom sa centrom grada. Polazi na svakih 20 minuta od 7 izutra do 9 uveče. Autobus 96 takođe saobraća na relaciji aerodrom-centar grada i usput staje na stanici Sete Rios i u Finansijskom distriktu. Celodnevna karta u oba pomenuta autobusa kao i na svim tramvajskim linijama košta 3.50 eura. Ili, možete krenuti autobusom 745 do centra i platićete kartu 1.40 eura. Do centra idu i linije 5, 8, 22, 44, 45 i 83.

 

Taxi: ako rešite da taxijem odete od aerodroma do centra grada, trebalo bi da izdvojite oko 10 eura. Konačna cena će vam biti određena prema taximetru, a za svaki kofer se na tu cenu dodaje 1.20 eura. Savetujemo vas da dobro razmislite pre nego što uđete u neko taxi vozilo! Može se desiti da naletite na "divlje" taxiste i da troduplo više platite put od aerodroma do centra. U tom slučaju obavezno uzmite račun i podatke taxiste i stavite mu do znanja da ćete se žaliti. Kako biste sprečili bilo kakav neprijatan događaja, obavezno pitajte vozača pre nego što uđete u vozilo o ceni vožnje. Da biste bili sigurni da ste izbegli bilo kakvu prevaru, kupite na aerodromu vaučer za taxi koji košta 18 eura.

 

Taksi u Lisabonu foto: McPig/flickr.com

 

Preporučujemo vam da izbegnete taxiste i da sa aerodroma do hotela dođete javnim prevozom. Na lisabonskom aerodromu ćete videti šalter na kojem možete dobiti sve informacije vezano za gradski prevoz. Posebno nemojte ulaziti u taxi jer će taxisti koristiti svaku priliku da vas prevare. Ako ne znate ni reč portugalskog, a prvi put ste u Lisabonu i ne znate najbolje prečice do hotela, nikako nemojte ići taxijem! Ako je vaš smeštaj udaljen manje od 1 km od aerodroma, taxisti će odbiti da vas odvezu.

 

Iznajmljivanje automobila: na aerodromu možete iznajmiti auto kako biste stigli do hotela i kasnije sa njima obilazili znamenitosti Lisabona.

 

Voz: u Lisabonu postoje dve velike železničke stanice: "Santa Apolónia" i "Gare do Oriente". Međutim ako u Lisabon ulazite sa južne strane, preporučujemo vam da izađete na stanici Entrekampos ili Sete Rios jer se odmah pored nalaze stanice metroa. Ako stižete sa severne strane grada izađite na stanici Santa Apolonia u blizini Alfame. "Cais do Sodré" je još jedna važna železnička stanica. 

 

Automobil: do Lisabona možete stići ako idete jednim od 6 glavnih autoputeva: 

 

jug: autoput A2 ide do mosta 25 April na kojem je uglavnom velika saobraćajna gužva, posebno vikendom. Ovo je najbolji i najlakši način da stignete do centra Lisabona ako ste na put krenuli automobilom.

 

sever/istok: ako sa puta A2 krenete putem A12, stići ćete do mosta Vasko de Gama, najdužeg mosta u Evropi. Na ovom mostu su gužve manje i ređe nego na ostalim lisabonskim mostovima.

 

sever/aerodrom: ako dolazite sa severne strane grada naići ćete na put A1 na čijem se kraju nalazi aerodrom. Tu je i autoput A8 koji ide do mesta Torres Vedras, Caldas da Rainha, Alcobaça, Leiria.

 

zapad: sa zapadne strane ćete ići putem A5 ili IC19 koji prolazi kroz predgrađe Lisabona i završava se u blizini Sintre. Lisabon ima 3 velike obilaznice: prva spaja A1 i IC19, druga spaja most Vaska de Game i puteve A1 i A8, treća spaja puteve A1 i A8, IC19 i A5

 

Autobusom: glavni autobuski terminal u Lisabonu je Sete Rios u blizini kojeg se nalazi metro stanica Zoološki vrt.

 

Preporučujemo vam da vam putovanje autobusom i automobilom bude poslednja opcija jer put može da se oduži, autobusi mogu biti neudobni, a nepredviđene okolnosti sa kvarom na automobilu su uvek moguće!

 

Brod: krstarenje brodom do Lisabona može biti veoma atraktivna opcija. Ovo je odlična prilika da istovremeno uživate u prelepom morskom vidiku dok u restoranu na brodu ispijate čašu vrhunskog portugalskog vina.

 

Kretanje po gradu:

 

Metro foto: J-Cornelius/flickr.com

 

Metro, tramvaj i autobus: Lisabon ima dobro razvijenu mrežu javnog prevoza koja obuhvata ceo grad i okolinu. Metro sistem je skoro obnovljen što je dobrinelo efikasnosti i brzini ovakvog načina transporta. U kioscima na ulicama Lisabona ili kod vozača možete kupiti kartu za javni prevoz. U tramvajima postoje i automati za prodaju karata. Preporučujemo vam da kupite kartu "7 Colinas" koja je validna u metrou, tramvaju i većini autobusa i možete je dopuniti kada istrošite sve vožnje predviđene cenom. Sama karta košta 0.50 eura i ova cena ne uključuje nijednu vožnju.  Kada kupite "praznu" kartu, dopunite je sa koliko vožnji želite. Ova karta se može dopunjavati godinu dana. Ako tokom dana planirate da više od pet puta putujete javnim prevozom, ekonomičan izbor koji vam preporučujemo je celodnevna karta koja košta 4 eura i važi do 1h posle ponoći. Ova celodnevna propusnica je validna u svom autobusima i tramvajskim linijama. Ako u Lisabonu planirate da ostanete par dana, preporučujemo vam da uzmete višednevnu kartu. Postoje i karte na mesečnom nivou. Za sve informacije vezano za javni prevoz, preporučujemo vam da se raspitate na šalteru za informacije na aerodromu.

 

Tramvaj foto: heatheronhertravels/flickr.com

 

Bicikl: vožnja bicikla u Lisabonu je olakšana poslednjih par godina jer su gradske vlasti insistirale na izgradnji posebnih biciklističkih staza koje su udaljene od glavnih automobilskih saobraćajnica. Upozorenje: u nekim delovima grada ne postoje obeležene biciklističke staze pa kretanje biciklista može biti otežano. Kada se krećete po samom centru grada, obratite pažnju na tramvajske šine koje često izazivaju neprilike kod biciklista. Nije preporučljivo voziti se  trotoarom kuda konstantno prolaze pešaci. Najbolje biciklističke staze se nalaze uz reku Težo. Primetićete da mnogi stanovnici Lisabona koji tokom radnih dana koriste auto, preko vikenda više vole da voze biciklu. Sem što će uštedeti vreme u potrazi parking mesta, ostaće u kondiciji. Preporučujemo vam da ako rešite da grad obiđete biciklom, nikako ne propustite biciklističku stazu koja kreće od mesta Baixa, nastavlja se uz obalu reke i stiže do istorijske oblasti Descobertas-Belem-Jernonimos. Ako niste u kondiciji a ipak želite da vidite što više lepota lisabonske periferije, krenite metroom ili autobusom iz Lisabona ali ponesite i biciklu. Kada smatrate da ste izbegli gradsku gužvu, izađite iz prevoza i nastavite da vozite biciklu. Ako smatrate da vam ova opcija odgovara, dajemo vam par saveta vezano za unošenje bicikla u prevoz:

 

Radnim danima je dozvoljeno unošenje bicikle u prevoz samo posle 8:30 uveče. Vikendom nema vremenskog ograničenja.

U voz uvek smete da unesete biciklu, bez obzira koji je dan, ali vam savetujemo da izbegnete popodnevne gužve.

 

Sve je više biciklista u Lisabonu foto: meira888/flickr.com

 

Na svim brodovima i trajektima je dozvoljeno putovati sa biciklom, ali broj bicikli kojima je dozvoljeno da budu na palubi je ograničen i zbog toga bi trebalo da dođete ranije i izbegnete razočaranje.

Prevoz bicikli se ne naplaćuje dodatno.

 

 

Radnje za iznajmljivanje i kupovinu biciklističke opreme su retke u Lisabonu. Sportske radnje potražite u većim tržnim centrima i slobodno pitajte prodavce za savet vezano za vožnju bicikle Lisabonom. "Bike Iberia" (tel. +351 96 242 3455) je radnja za iznajmljivanje bicikli.

 

Auto: razmislite dva puta pre nego što rešite da obilazite grad automobilom jer se može desiti da u tom slučaju provedete sate zaglavljeni u saobraćajnom špicu. Još jedan od potencijalnih problema može biti parkiranje automobila, posebno u centru grada.

 

Šetnja uz obalu uvek je pravi izbor foto: jorgempf/flickr.com

 

Pešačenje: ako se vaš hotel nalazi u samom centru grada, pešačenje je onda najbolja opcija. Mnoge turističke atrakcije se nalaze baš u blizini centra. Ako vam se slučajno desi da se izgubite, nemojte paničiti već pokušajte da nađete najbližu autobusku ili tramvajsku stanicu. Većina stanica, ne sve, ima mapu grada sa vašom trenutnom lokacijom, a sve turističke atrakcije su posebno obeležene sa malim znakom u obliku kažiprsta. 


Trajekt: trajekti povezuju Lisabon sa predgrađem koje se nalazi sa druge strane reke Težo. Ako krenete trajektom do Cacilhasa, imaćete odličnu priliku da vidite Lisabon iz potpuno drugačije perspektive. Karta na trajektu je iste cene kao karta u metrou.

 

 

Pošalji stranu na:


Avio karte