Zanzibar

Kratak opis - Zanzibar

Zanzibar je ostrvo u Indijskom okeanu uz istočnu obalu Afrike, koje je sastavni deo Tanzanije. Najveći grad ovog ostrva je istoimen: Zanzibar, i nalazi se na zapadnom delu ostrva. Ostrvo Zanzibar je administrativno podeljeno na tri regiona: severni, južni i zapadni.
Zanzibar je spoj misterije i egzotike. Ima netaknuto prirodno i plodno tlo, koje daje najrazličitije vrste voća i začina. Van glavnog grada, ipak nestaje svaki vid civilizacije i uočava se ono što čini ovo ostrvo tako primamljivim - prava divljina. Ljudi žive na način na koji su živeli stotinama godina: između drveća, okruženi bujnom vegetacijom, u kućicama napravljenim od kamena i blata, sa krovom od palminog lišća, sa otvorima za prozore, bez stakala, sa zemljanim podovima. Struje nema, kao ni telefona, a samim tim ni prodavnica, kioska, televizora, niti šporeta. Vodom se snabdevaju iz bunara.
Vrlo heterogeno stanovništvo sastoji se većinom od mešanaca Arapa i Bantu crnaca i znatnog dela Indusa. Po veri su muslimani (99%), a ostatak čine Hindusi i hrišćani (1%). Shodno veri, muškarcima je dozvoljeno da imaju do četiri žene. Prosek je da muškarac ima oko desetoro dece. Upravo zato Zanzibar ima neverovatno mnogo škola. Skoro svako selo ima svoju školu, koju pohađa veoma mnogo dece, a zakon žitelje obavezuje da šalju decu u školu. 
Zvaničan jezik na Zanzibaru je svahili, koji se koristi u celoj istočnoj Africi. Mnogi smatraju da je on nastao baš na tom ostrvu, zato što se tamo govori njegovom “najnarodnijom” verzijom. Većina stanovništva govori i engleski, koji se uči u školama kao drugi jezik.
Biljka koja je od životnog značaja za stanovnike Zanzibara je kokosova palma. Kokosovo ulje koristi se za spremanje hrane, negovanje kose, čišćenje lepljivih prstiju. Tu je i drvo baobab, simbol Afrike.
Zanzibar je poznat i po začinima. U vazduhu se u osećaju mirisi cimeta, vanile i kakaoa, a Zanzibar je i najveći proizvođač karanfilića na svetu. U zavisnosti od sezone, ovde ćete imati priliku da vidite kako se bere kafa sa drveća, kako se ubiraju plodovi bibera, cvetovi šafrana, čilija i više od 50 drugih začina.

Vaši utisci - Zanzibar

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Zanzibar

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte