Švedska

Kratak opis - Švedska

Skandinavija je najveće poluostrvo u Evropi i proteže se od Arktičkog kruga, jedne od pet paralela, koji se nalazi na 66o 33’ 44” severno od ekvatora, do Baltičkog mora. Danas se u skandinavske zemlje ubrajaju: Danska, Norveška, Švedska, Finska i Island, a ponekad se podrazumeva i Grenland.


Švedska je zemlja koja ima 8,9 miliona stanovnika, a glavni grad je Stokholm. Bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika iznosi 41.060 američkih dolara.

Klima u južnom delu je umerena sa hladnim oblačnim zimama, i svežim, delimično oblačnim letima. Na severu zemlje vlada subarktička klima. Najbolji period za posetu Švedskoj je kasno proleće i leto.

Švedska ima dobro razvijen sistem saobraćajnica.


9 stvari koje ne treba raditi kada ste u Švedskoj:

Ne očekujte da svi Šveđani znaju engleski.

Nekoliko fraza na švedskom:

 

Hej – zdravo

Adjö (čita se adju) – doviđenja

Ja – da

Nej – ne

Snela – molim

Tak – hvala

Det er bro – u redu je

Vašagod – nema na čemu

Ešekta mej – izvinite

 

Ne govorite preglasno u restoranu i ne gestikulirajte preterano dok pričate.

Ono što mi smatramo “neugodnom tišinom”, Šveđani smatraju prijatnom pauzom. Ne morate po svaku cenu voditi razgovor.

 

Ne upućujte primedbe na brod “Vasa”, koji je predmet nacionalnog ponosa. Reč je o ratnom brodu, sagrađenom između 1626. i 1628. godine, koji je potonuo prilikom prve plovidbe koja je trajala samo 20 minuta.

Ne pominjite finski hokejaški klub, u stvari, ne pominjite nijedan drugi osim švedskog.

Ne odbijajte ponuđenu kafu.

Ne stojte blizu sagovorniku i ne dodirujte ga dok razgovarate.

Ne upoređujte njihovo pivo sa drugim vrstama. Treba unapred da znate da je njihovo pivo blaže i da vam se može učiniti da je razvodnjeno, što im nikako ne treba spočitavati.


Šveđani su ponosni na svojih “sedam čuda”:

Kanal Gota je veštački kanal koji spaja jezero Venern i Baltičko more. Dugačak je 190 kilometara i ima 65 brana. Kanal je skratio razdaljinu između Stokholma i Geteborga sa 950 kilometara gotovo na polovinu. Gradnja kanala počela je 1810. godine. Danas se samo deo koristi za transport, budući da je kanal postao turistička atrakcija, koju godišnje poseti dva miliona turista.

Srednjovekovni grad Visbi, okružen bedemom, nalazi se na ostrvu Gotland, u jugoistočnom delu zemlje. Upisan je na listu svetske baštine Uneska.

 

Ratni brod “Vasa” već smo pomenuli. Još jedno čudo Švedske je i hotel od leda u Jukasjerviju, 17 kilomtara udaljenom od grada Kirune. Sav nameštaj i prostorije napravljeni su od leda, čak i čaše u baru. Temperatura u hotelu je oko -5 stepeni Celzijusa. Svake godine umetnici prave skultpure od leda, tako da hotel svake godine dobija nov izgled.

 

Oblakoder “Turning torso” u Malmeu ima 54 sprata i visok je 190 metara. Jedinstvena konstrukcija delo je španskog arhitekte Santjaga Kalatrave.

Most “Eresund” ili “Eresundska veza” je kombinovani most-tunel na Eresundskom moreuzu, koji povezuje Kopenhagen u Danskoj i Malme u Švedskoj. Najduži je most ovakve vrste u Evropi.

Globen arena ili Arena Erikson je hokejaška dvorana u Stokholmu. Kapacitet dvorane je 13.520 mesta. U njoj se organizuju Svetska prvenstva u hokeju na ledu, a 2000. godine u areni je održana Pesma Evrovizije.

Vaši utisci - Švedska

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Švedska

Uređeni život u zemlji čudesa
elevate, 30. 01. 2017. - Komentara 0
Moj Stokholm: Jelena Mila, glumica

Ovo je grad u koji sam se stropoštala 9. juna 1998. Kako, ne znam ni sama. Odluka da napustim Beograd nikada nije donesena, ali se nisam baš ni protivila promeni. Nije to laka odluka, mada ima sve elemente bajke. Prve godine života su zapravo bile slične Alisinom putovanju u nepoznatu zemlju čudesa i čudaka.
Pošalji stranu na:


Avio karte