Švajcarska

Kratak opis - Švajcarska

Prve stvari koje vam padnu na pamet kad se spomene Švajcarska verovatno su banke, satovi, sir i čokolada. Ali, ona je mnogo više od toga.

 

Švajcarska je zemlja u Srednjoj Evropi, bez izlaza na more. Graniči se sa Francuskom na zapadu, na jugu sa Italijom, Austrijom i Lihtenštajnom na istoku i na severu sa Nemačkom. Poznata je po svojim planinama (Alpi na jugu, Jura na severozapadu), ali takođe ima centralni deo koji se sastoji od kombinacije brežuljaka, ravnice i velikih jezera. Najviši vrh je Dufuršpic sa 4.634 metra.

 

Švajcarska važi za neutralnu zemlju koja nije učestvovla ni u jednom od dva svetska rata. Tek od 2002. je članica UN, ali nije član Evropske unije i NATO pakta. Aktivna je u mnogim međunarodnim organizacijama, ali zadržava snažnu predanost neutralnosti.

 

Švajcarska je mešavina tri značajne evropske kulture. Na severoistoku se pije pivo i jedu kobasice, svojstveno nemačkom govornom području; na jugozapadu je omiljeno vino i šoping u stilu Francuske, a na jugoistoku sunce greje one koji ispijaju kapućino kao na italijanskim trgovima. U središtu države se čuju klasične švajcarske "flugelhorns" (vrsta trube) u planinskom okruženju. Sve ovo čini švajcarski mentalitet.

 

Švajcarska može biti mesto na kojem ćete da parkirate svoje planinarske cipele, snoubord, ili samo dobru knjigu i sunčane naočare. Ona je postojbina oko 450 vrsta sireva od kojih su najpoznatiji ementaler, grijer, vaherin, tilsiter i apenceler. Švajcarska je i osnivač CERN-a u Ženevi, Evropske organizacije za nuklearna istraživanja, a zbog svoje neutralnosti sedište je i mnogih sportskih komiteta, kao što su MOK, FIFA, FIBA i UEFA.

Vaši utisci - Švajcarska

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Švajcarska

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Švajcarska
Pošalji stranu na:


Avio karte