Svilajnac - Izleti

Izleti

Manastir Manasija foto: D.Bosnic

 

U blizini grada nalazi se manastir Manasija. Ovaj manastir pripada moravskoj školi, podigao ga je despot Stefan Lazarević, a njegova gradnja je trajala od 1407. do 1418. godine. Veruje se da se mošti despota nalaze ispod bele mermerne ploče, ali to nije potvrđeno. Ovaj manastirski kompleks sastoji se od crkve Svete Trojice, velike trpezarije, tj. „škole“ i tvrđave sa 11 kula, od kojih je najveća „Despotova kula“.

 

Takođe, u blizini Svilajnca, nalazi se još nekoliko manastira, a to su: Tomić, Zlatenac, Miljkov manastir, Dobreš i Radošin.

 

Manastir Tomić foto: D.Bosnic

 

Manastir Tomić nalazi se u selu Vojska, a posvećen je Svetom apostolu Tomi. Ovaj manastir nekoliko puta je rušen i obnavljan, a delovi stare crkve su sačuvani, pa je na njima podignuta nova. Ova crkva je jednobrodna građevina, vrlo skromna, čak ni njena unutrašnjost nije živopisana. Manastir Tomić je muški manastir.

 

Manastir Zlatenac nalazi se u selu Gložane, pripada moravsko-resavskoj školi, a veruje se da je podignut na svetom mestu. Datira iz 15. veka, porušen je od strane Turaka u 17, ali je opet sagrađen. Crkva je posvećena Svetim Vračima, a manastir predstavlja biser naše duhovnosti.

 

Miljkov manastir foto: D.Bosnic

 

Kompleks manastirskog kompleksa Miljkov manastir, sastoji se od crkve posvećene Vavedenju svete Bogorodice, jednog velikog i dva manja konaka. Ovaj manastir pominje se u 15. veku, ali po imenu Bukovica, dok njegovo sadašnje ime potiče od kneza Miljka Tomića. U manastiru se čuva veliki broj bogoslužbenih knjiga i manje građanskih, zbog toga što je u sklopu manastira, u 18. i 19.  veku, bila škola. 1926. godine, sporazumom srpske i ruske crkve, Miljkov manastir proglašen je za srpsko-ruski opštežiteljni manastir.

 

Manastir Dobreš foto: D.Bosnic

 

Manastir Dobreš udaljen je 1 km od Miljkovog manastira, a posvećen je Svetom Nikolaju Čudotvorcu. Ovaj manastir je dosta star, potiče iz perioda vladavine kneza Lazara, pa je u toku njegova rekonstrukcija. Spoljašnjost crkve je urađena, dok se na unutrašnjosti još uvek radi.

 

Manastir Radošin, tj. manastir Svete Bogorodice datira iz 15. veka, a posvećen je Svetoj Bogorodici. U njegovoj blizini mogu se videti ostaci zidina srednjovekovnog grada, kao i stara groblja.

Pošalji stranu na:


Avio karte