Palić

Kratak opis - Palić

Palić je gradić na severu Srbije, na samo 7 km od Subotice. Najpoznatiji je po Palićkom jezeru, koje predstavlja jednu od glavnih kulturnih i zabavnih atrakcija u Vojvodini. Legenda kaže da je jezero nastalo od suza pastira Pavla koji je svoje ovce čuvao na ovom mestu. Jezero je nekad bilo slano zahvaljujući slivanju i spiranju natrijum hlorida, te se mislilo da predstavlja ostatak Panonskog mora. Duboko je do 3.5 m, a zelenu boju mu daje velika koncentracija algi. Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 99 m.

 

Jezero se prvi put pominje još davne 1462. godine, a prva mapa jezera potiče iz 1690. Voda iz Palićkog jezera je lekovita, a posebno je blagotvorno njeno blato. To je bilo poznato još krajem 18. veka, a od 1837. do 1845. godine na jezeru su izgrađeni Kupatilo, gostiona i Donja trščara. Kada su se 1883. otvorila pruga Budimpešta - Zemun i 1897. tramvajska linija od Subotice do Palića, jezero je počelo da živi punim sjajem pravog turističkog mesta.

 

Od početka Prvog svetskog rata turizam na Paliću znatno stagnira, ali zato posle rata počinje nova epoha cvetanja. Tada se izgrađuje Veliki štrand. Posle Drugog svetskog rata duboko u šumi ovog mesta izgrađena je Letnja pozornica za muzičke i kulturne manifestacije, a uskoro se otvara i Zoološki vrt. Izgrađen je Sportski centar sa mnoštvom terena. Uskoro je na obali jezera izniklo i vikend naselje sa hotelima i odmaralištima koji postaju puni svake sezone. Godine 2000. izgrađen je luksuzni hotel Prezident, a vile oko njega su uređene u modernom stilu, što sve doprinosi da ovo mesto postane i luksuzna destinacija.

 

Sedamdesetih godina prošlog veka Palićko jezero je imalo puno problema sa nivoom zagađenja vode. Zagađenje je bilo do te mere veliko da je sav živi svet jezera uginuo. Međutim, 1971. godine je jezero isušeno i ponovo napunjeno, a od tada se osobine vode vrlo pažljivo prate i neguju. Samo jezero je sada bogato ribom. Temperatura vode je između 18 i 25 oC u sezoni. Palić sada predstavlja i pravu banju. Godine 1978. iskopana je termalna bušotina, a 1984. otvoren je termalni bazen.

 

Palić ima 7.745 stanovnika prema poslednjem popisu, sa gustinom naseljenosti od 112 stanovnika na 1 km2. Pripada opštini Subotica.

 

 

 

Vaši utisci - Palić

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Palić

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte