Čoka - Atrakcije

Atrakcije

 

Spomenik kulture od velikog značaja koji se može videti u Čoki je dvorac Marcibanji. Gradnju dvorca započela je porodica Marcibanji nakon 1781. godine, a završio je Švab Karolj oko 1870. Dvorac je krajem 19. veka kupila porodica Lederer, u čijem je vlasništvu on bio sve do Drugog svetskog rata. Ovaj dvorac je spratna zgrada, okrenuta ka glavnoj ulici. Prozori su raspoređeni u nizu, krovište je na četiri vode, dvorac ima odlike klasicizma, a nakon brojnih izmena, dobija i eklektičke odlike. Posle rata 1950. godine, poljoprivredno dobro Čoka koristi ovaj dvorac kao upravnu zgradu, a park koji se nalazi u njegovoj okolini pretvoren je u gradski park. Dvorac Marcibanji nije otvoren za posetioce, ne možete uživati u njegovoj unutrašnjosti, ali možete prošetati do parka i posmatrati interesantnu spoljašnjost dvorca.

 

Rimokatolička crkva Sv. Trojstva, koja se nalazi u Čoki, sagrađena je 1808. godine. To je jednobrodna građevina sa polukružnom oltarskom apsidom i visokim zvonikom. Crkva odiše duhom klasicizma. Unutrašnjost crkve krase prelepa barokna ostvarenja, a posebno se ističu predstave apostola Petra i Pavla. S obzirom na to da je ova crkva podignuta zahvaljujući zalaganju porodice Marcibanji, u crkvi je izgrađena kripta upravo te porodice.

 

Svi zainteresovani mogu obići podrum Vinarije Čoka, koji je star preko 100 godina, a nalazi se 4 m ispod reke Tise. Na ulazu u podrum stoji natpis „IN VIVO VERITAS“, koja su stavila braća Lederer. Burad od hrasta i sedam hladnih vinskih ulica, već dugi niz godina čuvaju tajnu. Na ovom mestu, posetioci mogu uživati u čokanskom Merlou, Ždrepčevoj krvi, Šardoneu, Sangriji i ostalim proizvodima ove vinarije.

 

Ono što predstavlja lepotu ovog kraja jesu vinogradi. Na površini od 250 ha, pored Tise, rastu vinogradi namenjeni za proizvodnju Caberne Sauvignon-a, Merlot-a, Chardonnay-a, Rizling-a, Frankovke... Ono što je interesantno i što dovodi do kvaliteta berbe, jeste to što se berba u čokanskim vinogradima obavlja ručno.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte