specijalna ponuda - Beograd - Izleti

Izleti

Spomenik Neznanom junaku na Avali

 

Ono po čemu je Zemun poznat svakako je Gardoš sa kulom Sibinjanin Janka (kula vidikovac, kula razglednica). Ova kula sagrađena je 1896. godine, služila je kao osmatračnica i vidikovac. Kulu su izgradili mađarski arhitekti i ona danas predstavlja najjužniju tačku srednjovekovnog ugarskog kraljevstva. Sam prilaz do Gardoša i kule Sibinjanin Janka je impresivan - do nje vas vodi stara kaldrma. Gardoš se nalazi na desnoj obali Dunava i sa ovog prirodnog vidikovca pruža se pogled na Zemun, Novi Beograd, Stari grad...

 

U srcu Beograda nalazi se boemska četvrt Skadarlija koju svakodnevno poseti oko 20.000 ljudi. Skadarska ulica duga je oko 500 m, slabo je osvetljena, popločana je kaldrmom i puna kafana. Nekada je ovo mesto bilo omiljeno sastajalište poznatih pesnika, slikara, glumaca, jednom rečju boema, a taj duh se održao i danas. Noćni provod uz starogradsku muziku naći ćete u ovoj najpoznatijoj beogradskoj boemskoj ulici. Ovde se nalaze kafane Tri šešira, Dva jelena, Ima dana..., Putujući glumac, tu su i pekare, poslastičarnice, kafići, pivnica, kao i tržni centar.

 

Avalski toranj

 

Na samo 16 km od Beograda nalazi se omiljeno izletište Beograđana - Avala. Avala pripada grupi niskih planina, visoka je 511 m, 1936. godine proglašena je nacionalnim parkom, a Skupština grada Beograda proglasila je zaštićenim prirodnim dobrom krajem 2007. godine. Na njenom području nalazi se oko 600 biljnih vrsta, a neke od njih predstavljaju prirodnu retkost: zanovet, zlatan i zelenika. Na vrhu Avale nalazi se spomenik Neznanom junaku koji je podignut 1938. godine, a služi i kao vidikovac Beograda. Ovaj spomenik predstavlja zahvalnost mnogim neznanim vojnicima koji su svoje živote izgubili u rovovima najkrvavijeg rata. Građevina je urađena po ugledu na grčke hramove, u neoklasičnom stilu, grob je okružen karijatidama koje nose krov, a osam skulptura simbolizuju majke vojnika, kao i narode i regije Kraljevine Jugoslavije, a to su: Šumadinka, Panonka-Vojvođanka, Crnogorka, Kosovka, Dalmatinka, Zagorka, Slovenka i Makedonka.

 

Na Avali se nalazi i istoimeni toranj koji je u vreme svoje izgradnje, 1965. godine, bio najveća građevina u tadašnjoj Jugoslaviji i jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostranični trougao. Avalski toranj bio je jedan od zaštitnih znakova Beograda, koji je srušen za vreme NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, a njegova obnova trajala je tri godine. Toranj koji se sada uzdiže iznad Beograda, otvoren je 2010. godine, visok je 205 m, ima dva lifta, restoran koji se nalazi na 119 m i vidikovac koji se nalazi na 122 m visine tornja.

 

Ada Ciganlija

 

Ada Ciganlija – omiljeno izletište Beograđana! Još davne 1821. godine, Ada je proglašena za prirodno dobro, a to je i danas. Nalazi se na reci Savi, udaljena je samo 4 km od centra Beograda, bogata je listopadnom šumom i livadama, pa je popularna i među izletnicima, rekreativcima; najposećenije je i najveće odmaralište koje se prostire na površini od 800 hektara. Za vreme letnje sezone, svoj odmor na Adi provede preko 300.000 posetilaca. Zbog toga se Ada često naziva „beogradskim morem“. Ada je interesantna i zbog svoje specifične mikroklime, a odlikuje se povećanom vlažnošću vazduha i nižim letnjim temperaturama u odnosu na ostale delove Beograda. Plaža na Adi je kompletno opremljena i spada u najveće i najlepše plaže koje se nalaze na veštačkim jezerima u Evropi. Mirna voda Savskog jezera pruža pogodnosti za razna takmičenja, a jezero je pogodno za plivanje, veslanje, skokove u vodu, jedrenje... Na Adi se nalazi i veliki broj restorana, kafića i diskoteka koje važe za mesta sa najboljim provodom u gradu. Atrakcija i zaštitni znak Savskog jezera je vodoskok.

 

U opštini Zemun, na ušću Save u Dunav, nalazi se još jedna ada - Veliko ratno ostrvo. Ovo je zaštićeno prirodno dobro razvijene vegetacije u okviru kojeg su utvrđene tri zone zaštite: zona zaštite prirode koja obuhvata zonu priobalja ostrva, zona rekreacije koja se nalazi u unutrašnjosti ostrva i zona turizma u okviru koje se nalazi popularna plaža Lido.

 

Vrt dobre nade - Zoološki vrt Beograd

 

Na Kalemegdanu, u samom centru grada, nalazi se beogradski Zoološki vrt ili Vrt dobre nade. Ovaj zoo vrt osnovan je 1936. godine i prostire se na površini od 6 hektara. Svoje mesto u ovom vrtu pronašlo je oko 2000 jedinki, a trenutno tu živi 211 životinjskih vrsta. Prve životinje koje su se mogle videti u vrtu bile su velike mačke, medvedi, vukovi, ptice... U ovom kompleksu izgrađene su i česme i fontane, tu je i galerija skulptura u drvetu, vrtić za prinove, tj. bebi zoo-vrt, a najpopularniji je spomenik majmuna Samija, prvog šimpanze koji je došao u zoo-vrt. Prava atrakcija beogradskog vrta jesu beli lavovi, kao i aligator Muja koji se ovde nalazi od osnivanja vrta i najstariji je živi aligator na svetu.

Na samo 14 km od Beograda, nalazi se arheološko nalazište Vinča – Belo brdo. Na ovom lokalitetu pronađeni su ostaci materijalne kulture praistorijskog čoveka, a i ostaci neandertalskog čoveka. Nažalost, ova nalazišta nisu urađena za posetioce, a materijalni ostaci nalaze se uglavnom u Narodnom muzeju.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte