specijalna ponuda - Beograd - Atrakcije

Atrakcije

Hram Svetog Save

 

Ukoliko želite da upoznate glavni grad Srbije i ako želite da vidite sve njegove znamenitosti, odvojite za to više od jednog dana. Što se tiče arhitekture ovog grada, ona varira od tipično centralnoevropskog tipa, koji možete videti u Zemunu, preko zgrada napravljenih u tipično turskom stilu, a koje možete naći u starim delovima grada, pa sve do najmodernije arhitekture, koja je karakteristična za Novi Beograd.

 

Glavno obeležje Beograda je Hram Svetog Save. Ovaj najveći srpski pravoslavni hram, ali i najveći pravoslavni hram na Balkanu, nalazi se na opštini Vračar, na mestu za koje se veruje da je tu Sinan paša spalio mošti svetog Save, 1595. godine. Izgradnja hrama išla je vrlo sporo, jer se finansirala isključivo dobrovoljnim prilozima. Hram je izgrađen u srpsko-vizantijskom stilu, ima četiri zvonika, visina vrha kupole iznosi 70 m, a pozlaćeni krst 12 m. Ukupna visina kupole i krsta iznosi 82 m, a nadmorska visina na kojoj se hram nalazi je 135 m, pa zato i nije nikakvo čudo što je ova impresivna građevina vidljiva sa svih prilaza gradu. Hram je obložen mermerom i granitom, a u glavnoj kupoli smešten je mozaik Hrista Pantokratora. Kupole su ukrašene sa osamnaest pozlaćenih krstova u tri veličine, a u zvonicima se nalazi 49 zvona. Unutrašnjost manastira još uvek nije kompletno sređena. Ispod manastira nalazi se riznica i kripta svetog Save i grobna crkva svetog kneza Lazara. Ispred Hrama Svetog Save nalazi se spomenik Karađorđu koji je podignut 1979. godine.

 

Turisti obilaze Kuću cveća

 

Zgrada u kojoj se sada nalazi Skupština grada Beograda je Stari dvor, nekadašnja palata srpske dinastije Obrenović. Ova zgrada je sagrađena u periodu od 1882. do 1884. godine i bila je rezidencija kralja Petra I Karađorđevića i kralja Aleksandra I. Današnji izgled zgrade dosta se razlikuje od prvobitnog, a uzrok tome jesu oštećenja koja su se desila na ovoj zgradi za vreme i Prvog i Drugog svetskog rata.

 

Turistima, ali i lokalnom stanovništvu, na spisku onoga što treba videti u glavnom gradu Srbije, jeste Kuća cveća, koja se nalazi u sklopu Muzeja istorije Jugoslavije. Ovo je mesto na kome je sahranjen nekadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Tito je umro 1980. godine, a dve godine kasnije otvorena je "Kuća cveća".

 

Beogradska tvrđava

 

Na ušću Save u Dunav, u periodu od 1. do 18. veka, podignuta je Beogradska tvrđava. Ova tvrđava pravi je muzej istorije Beograda, a podeljena je na Gornji i Donji grad i park Kalemegdan. Tvrđava se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, jer predstavlja tipično artiljerijsko utvrđenje, a i danas se tu mogu videti ostaci prethodnih epoha i to najbolje u vidu materijala gradnje. Pa tako, beli delovi koji se tu nalaze označavaju vizantijski i srpski, tj. srednjovekovni sloj gradnje (po kome je grad i dobio ime), a crveni delovi austrijski i turski, tj. artiljerijski sloj gradnje. U sklopu tvrđave su i Vojni muzej, Prirodnjački muzej, crkva Ružica, crkva Svete Petke, spomenik Pobednik, zoološki vrt... Što se tiče kapija, ovde se nalaze: Stambol kapija, Karađorđeva kapija, Sahat, Leopoldova, Zindan, Despotova, Defterderova kapija, Kralj kapija, Mračna kapija, Kapija Karla VI i Kornarova kapija. Pored kapija, u kompleksu Beogradske tvrđave, nalazi se i nekoliko kula, a to su: Kula Nebojša, Kula Jakšića, Kula Mlinarica, Despotova kula i Sahat kula.

 

Pobednik

 

Prostorni plato oko tvrđave je u 19. veku pretvoren u park. Ovaj nekadašnji plato bio je glavno vojno uporište Beograda i služio je za potrebe osmatranja neprijatelja, pa zbog toga ime ovog grada, Kalemegdan, potiče od turskih reči „kale“ što znači grad ili tvrđava i „megdan“ što znači polje. Nemojte zaobići ovaj park ukoliko se nalazite u poseti Beogradu. Uživaćete u prelepoj prirodi, zelenilu, šarenim biljkama i neverovatnom pogledu. U ovom parku nalazi se i nekoliko spomenika koji su podignuti u čast poznatim kulturnim i javnim radnicima, a ovde se nalazi i najfotografisaniji i najpopularniji beogradski spomenik – Pobednik. Ovaj spomenik označava pobedu srpske vojske nad Otomanskom i Austro-Ugarskom imperijom u ratovima od 1912. do 1918. godine. Svečano je otkriven 1928. godine na desetogodišnjicu proboja Solunskog fronta.

 

Pogled na Beograđanku

 

U centru Beograda ponosno se uzdiže Beograđanka ili Palata Beograd. Ovaj impresivni oblakoder visok je 101 m i ima 24 sprata. Palata je izgrađena u periodu od 1969. do 1974. godine, i tada je bio prvi oblakoder u užem centru grada i najznačajnije ostvarenje beogradske arhitekture iz tog perioda. U planu je preuređenje ove zgrade, kao i ponovno otvaranje restorana koji se nekada nalazio na poslednjem spratu ove zgrade i sa kog se pruža prelep pogled na grad.

 

Lepota Topčidera zadivila je i kneza Miloša Obrenovića, koji je u ovom kraju Beograda, za sebe i svoju porodicu podigao konak 1834. godine. Od impresivne unutrašnje dekoracije, danas je malo toga sačuvano. Ispred ovog konaka još uvek prkosno stoji najstariji i najlepši platan u Evropi, a koji je zaštićen kao prirodna retkost, jer ima preko 160 godina.

 

Konak kneza Miloša na Topčideru

 

Ako volite da šetate, Beograd je dobar izbor za to, jer se samo u njegovoj užoj okolini nalazi preko 5000 ulica, 16 trgova i 32 skvera. Možete prošeteti i obići: Studentski trg, Trg Republike, Trg Slavija, Knez Mihailovu ulicu, Terazije, Trg Nikole Pašića...

 

U Beogradu se nalazi preko 300 spomenika kulture, a od toga je 57 od velikog značaja. Lepotu trgova i parkova upotpunjuje 192 spomenika i 237 skulptura. U Beogradu pored svega gore navedenog možete videti i:


- Sabornu crkvu
- Konak kneginje Ljubice
- Kapetan-Mišino zdanje
- Narodni muzej
- Palatu „Albanija“
- Pionirski park
- Tašmajdan
- Univerzitetski park
- Terazijsku česmu

- Sava centar...

Pošalji stranu na:


Avio karte