specijalna ponuda - Njujork - Kako stići

Kako stići

Ako na odmor u Njujork idete avionom, što je najbrži i najjednostavniji način, mi vam dajemo par saveta i upućujemo vas kako da sa tih aeridrom stignete do centra Menhetna. Aerodromi u Njujorku su: "John F. Kennedy International Airport (JFK)", "LaGuardia Airport (LGA)", oba se nalaze u Kvinsu, "Newark Liberty International Airport (EWR)" u Nju Džerziju. Od ovih aerodroma do centra grada možete doći taxijem, vozom, metroom ili autobusom. "Stewart International Airport (SWF)", "Westchester County Airport (HPN)" i "MacArthur Airport (ISP)" su takođe popularni među turistima.

 

 

Aerodrom JFK foto; Paul Lowry/flickr.com

 

Aerodrom Džon Kenedi (Jamaica, Queens, NY 11430 718-244-4444) je najveći njujorški aerodrom sa više od 90 linija od kojih su većina internacionalni letovi. Nalazi se na 15 milja od centra grada. Od ovog aerodroma do centra Menhentna možete uzeti taxi i stižete za nekih 45 min. "AirTrain" vozovi voze vas os aerodroma do Long Ajlenda. Deca do 5 godina ne plaćaju kartu. Ako idete podzemnom, stićićete do centra za sat vremena. Long Ajlend železnica je još jedan od načina da dođete do centra. Deca do 5 godina neće platiti kartu a do centra stižete za 20 minuta. Gradskim autobusom stižete za 75 minuta. Ako uđete u autobus Q10 na stanici "Ozone Park" pređite u podzemnu sa oznakom A. U okviru aerodroma imate i službu za iznajmljivanje automobila.


Vozom: Njujork ima dve glavne železničke stanice, "Grand Central Terminal" na istočnoj strani i "Penn Station" na zapadnoj strani. Na obe ove stanice staju i autobusi i podzemna. Na Grand Central stanici staje "Metro-North Railroad" koji ide od predgrađa Njujorka. Na Pen stanici staje "Long Island Rail Road", " Amtrak" i "NJ Transit" koji ide do Nju Džerzija.

 

"Grand Central Terminal" (Park Ave. and E. 42nd St. (bet. Lexington and Vanderbilt Aves.) 212-532-4900) je glavni železnički terminal. Linije podzemnog metroa koje ovde staju su :4, 5, 6, 7 i S koja saobraća između Grand Centrala i Tajms Skvera. Autobuske linije koje ovde staju: M1, M2, M3, M4, M5, M42, M98, M101, M102, M104, Q32, X25, X31 i X68. Sem uslužne svrhe, Grand Central ima i veliki umetnički i kulturni značaj. Proteže se na 88 000 kvadratnih stopa i tokom sunčanih dana izgleda prelepo kada je okupan svetlošću. Na ovoj veličanstvenoj građevini su iscrtane zvezde i sazvežđa. Ovo je verovatno najlepša, najveća i najpopularnija železnička stanica. 

 

 

Grand Central Terminal foto: Francisco Diez/flickr.com

 

Autobusom: u Njujorku postoji i veliki broj komfornih jeftinih autobuskih linija koje putuju od Njujorka do svih gradova SAD-a i većih gradova Kanade. Najpoznatije autobuske linije su: "BoltBus", "Megabus" i "Greyhound".

 

Saveti i informacije

 

Svi autobusi prihvataju MetroCard i tačan iznos za kartu u kovanom novcu, papirne novčanice se ne primaju. Karta se plaća pri ulasku u autobus.Svi autobusi saobraćaju uglavnom 7 dana, 24 sata, a raspored linija možete videti na svakoj većoj stanici. 

Autobusi kreću na svakih 15 minuta i staju kod svakog drugog bloka. 

Obavezno pogledajte natpis na autobusu da se uverite da idete u pravom smeru. I pogledajte da na kojim stanicama staje, jer postoje autobusi koji saobraćaju samo do jedne destinacije bes usputnih stanica. 

 

Autom: ako ste u Njujork došli svojim autom ili ste pak tamo iznajmili jedan, preporučujemo da koristite Google Maps za lakše snalaženje po ovoj metropoli. Takođe, treba d aobratite pažnju gde se parkirate. Dosta je javnih parkinga i garaža u kojima možete ostaviti svoj auto, ali vas upozoravamo da one često mogu biti prepune pa ćete morati da ostavite auto u nekoj daljoj garaži i da pešačite do željenog mesta. 

 

 

Autoput foto: dougtone/flickr.com

 

Podzemnim metroom: najlakši i najbrži način za kretanje po Njujorku je sigurno metro. Na ovaj način možete i da se osetite kao meštanin i da odetite taj jedinstveni njujorški duh. Mi vam dajemo neke detalje vezane za rad metroa: 

 

Metro radi svaki dan, po 24 sata. 

Karta košta 2. 25 dolara i sa jednom kartom možete obići ceo grad. 

Za presedanje iz metroa u autobus možete koristiti MetroCard sa kjom će transfer biti besplatan.

Metro stanice su obično na 8 do 10 blokova razdaljine.

Metro ne ide do Stejt Ajlenda. Do tamo je najbolje da idete autobusom ili trajektom.

U njujorškom turoističkom centru možete besplatno uzeti kartu  metro linija

  

Biciklista foto: Ed Yourdon/flickr.com

 

Po Njujorku se takođe možete kretati pešaka ili biciklom. Ovo su jako popularni načini među stranim turistima koji vole avanturu i koji žele da sami otkriju manje popularna mesta u Njujorku na koje ih metro ili autobus neće odvesti.

 

"The Staten Island Ferry" foto: Ergoist/flickr.com

 

 

Njujork ima dobro razvijenu mrežu brodova i trajekta. Sa njima možete doći do Stejt Ajledna, Bruklina, Bronksa, Kvinsa i Nju Džerzija. Sem što služe kao transportna sredstva, brodovi i trajekti su savršen način za razgledanje grada i znamenitosti. Najpoznatiji trajekti su "The Staten Island Ferry". Njujorški taxi na vodi je još jedna atrakcija ove američke prestonice. Ovaj taxi saobraća između Menhetna i Nju Džerzija, sa usputnim stajalištem kod jenki stadiona.

 

 

 

 

 

 

Pošalji stranu na:


Avio karte