specijalna ponuda - Tasos - Atrakcije

Atrakcije

Crkva na Tasosu foto: dimsis/flickr.com

 

U Potamiji, na samo 9 km od prestonice postoji Folklorni muzej. On sadrži fascinantne predmete vezane za antičku istoriju ostrva. Posebno bi trebalo obratiti pažnju na skulpture lokalnog umetnika Vagisa.

 

Muzej Theologos se nalazi u nekadašnjoj kući gradonačelnika Hacigeorgioua. Ovaj čovek je vrlo važna ličnost iz istorije Tasosa. Igrao je ključnu ulogu u revoluciji protiv Turaka 1821. U muzeju se nalaze prese za masline, mlinovi i druge alatke koje su se koristile u XVIII veku. Tu su takođe i neke prelepe slike.

 

Pristanište na Tasosu foto: dimsis/flickr.com

 

Seoski turizam je veoma popularan na ostrvu. U mnogim selima gostoprimljivi Grci će vam nuditi da probate njihovo vino i masline. Kazaviti je najstarije selo u Prinosu. Zadržalo je autentičnost, jer je bilo napušteno sve do osamdesetih godina prošlog veka, kada je ponovo postalo naseljeno i obnovljeno u svrhe turizma.

 

Kinira je seoce smešteno na istoku, a ovde možete obići i pogledati ostatke slavnih vizantijskih kupatila i katakombe iz doba ranog hrišćanstva. Sela se mogu obilaziti u sopstvenoj režiji ili u okviru izleta koje organizuju lokalne agencije po niskim cenama u koje je uključen i tradicionalni ručak. Lepa mesta su Panagia i Scala Rahoniou.

 

Ostaci hrama foto: wit/flickr.com

 

U glavnom gradu Tasosa Limenasu nalazi se arheološko nalazište iz IV v.pne. U pitanju je stari grad koji zauzima veliku površinu. U Limenasu su još uvek vidljive ruševine starog Tasosa. One se nalaze na velikoj površini i sadrže između ostalog ostatke hramova, zidina i pozorišta. Tasos je u VII v.pne.bio centar rudarstva zlata i mermera.

 

Na jugoistoku ostrva se nalazi manastir Arhangela Mihaila iz XII veka. On stoji na litici i gleda na planinu Atos. Trebalo bi obići i Žutu palatu, uvek nezaobilazan detalj na razglednicama Tasosa. Iza ribarskog pristaništa je otkrivena stara agora.

 

Amfore u manastiru Argangela Mihaila foto: tamburix/flickr.com

 

Istočno od agore se nalazi hram posvećen Dionisu. U ovom hramu je otkrivena mermerna glava ovog boga koja datira iz III v.pne. Ova glava se zajedno sa podnim mozaicima, figurinama od terakote i fantastičnom statuom Apolona iz VI v.pne.može videti u Arheološkom muzeju.

 

Od Dionisovog hrama vodi staza ka antičkom akropolju u blizini kojeg se nalazi helenističko pozorište koje su kasnije koristili i Rimljani za svoje krvožedne zabave. Ispod akropolja je hram iz V v.pne.posvećen Ateni, zaštitnici grada. Iza se nalaze kamene stepenice iz VI v.pne.koje vode do jedinog izlaza iz starih gradskih zidina koji je dod dans očuvan – kapije Parmenona.

 

Kristalno zeleno more na obalama Tasosa foto: Jonners/flickr.com

 

Pešačenje kroz prirodu je jedna od glavnih atrakcija na Tasosu, jer je ostrvo izuzetno zeleno i lepo. Treba samo uzeti mapu i put pod noge po predivnim šumovitim brdašcima ostrva. Pored čiste prirode na dohvat ruke, postoje i obeležene staze za pešačenje. Najpopularnija staza je na planini Ipsario kod sela Potamije.

 

Posetiocima Tasosa će biti vrlo interesantno da ponedeljkom ujutru posete pijacu u Prinosu. Na ovom šarolikom mestu se može naći sveže voće i povrće, a kožni predmeti, sandale i garderoba sa ove pijace su savršen i koristan suvenir sa Tasosa. Pored pijace se nalazi vrlo prijatan kafe.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte