Ljoret de Mar - Izleti

Izleti

Obiđite obale Ljoreta foto: Hengist Decius/flickr.com

 

Sve one koje zanima prošlost Ljoreta, obradovaće to što se stalno organizuju ture do lokalnih muzeja i istorijskih znamenitosti. A za obilazak skrivenih delova obale Ljoreta, možete iznajmiti kajak ili se priključiti organizovanim turama. Zabava za sve nalazi se nedaleko od grada, i to u najvećem evropskom vodenom parku, Water World Lloret De Mar. Veliki bazeni, rafting, tamni tuneli, uvijeni slajdovi, uzbudljiva vožnja velikim čamcima, samo je deo zabave koja vas ovde čeka. Tu su i restorani, mesto za izlet, teren za mini golf, malo jezero prepuno igračkama za malu decu. Ovde dežuraju stražari, a postoji i medicinski centar. Vaše je samo da se opustite i prepustite čarima vodenog parka.

 

Na manje od 100 km udaljenosti od Ljoret de Mara nalaze se Tosa de Mar, Barselona, Đirona, Figeras, Montserat.

 

Dalijev muzej foto: lorentey/flickr.com

 

Grad regije Kosta Brava, dosta popularan i posećen od strane turista, jeste Figeras. Smešten na nadmorskoj visini od 28 m, ovaj grad izdigao se iz utvrđenja Kastilja de San Fernando. Ono što vuče turiste ka ovom gradu je taj što je on rodno mesto Salvador Dalija, tu se nalazi i njegov muzej, međutim, rado su posećeni i Umetnost naive i Muzej igračaka. Salvador Dali jedan je od najznačajnijih umetnika 20. veka, slikar, pisac, vajar, glumac i scenograf. Dalijev muzej otvoren je 1974. godine i sadrži najveće i najraznovrsnije radove ovog neverovatnog umetnika. Slike iz svih godina njegovog stvaranja nalaze se ovde, takođe, i njegove skulpture, trodimenzionalni kolaži, mehanički uređaji, tu je i njegova dnevna soba sa kompletnim nameštajem. Pored njegovih radova, tu se mogu videti i dela drugih umetnika, koje je Dali prikupljao. U kripti, u podrumu muzeja, sahranjen je Dali.

 

Arhitektonsko čudo Sagrada familija foto: photographerglen/flickr.com

 

Neizostavna stvar kada je u pitanju Španija, jeste obilazak Barselone. Glavni grad autonomne pokrajine Katalonije očaraće vas očuvanim svedocima prošlosti, mešavinom starog i novog, bogatstvom kulturno-istorijskog nasleđa, a posebno će vas očarati arhitektonska čuda Antonija Gaudija. Pored njega, značajni su i Ljuisa Domeneka i Muntanera, tipični predstavnici katalonskog modernizma; njihova dela du bolnica Sant Pau i Palata katolonske muzike, koje su proglašene svetskom baštinom 1997. godine. Ono što vam prvo padne na pamet kada vam neko spomene Barselonu, sigurno je Sagrada familija (Sveta porodica), Gaudijevo remek-delo. Ona se nalazi na UNESCO-vom spisku svetske baštine, iako još uvek nije završena. Sa njenom gradnjom počelo se 1884. godine, a trebalo bi da bude završena 2025. Sagrada Familija je rimokatolička bazilika napravljena u gotskom stilu. Za Gaudija ona predstavlja žitije Bogu, svaki kamen je stih. Spoljašnjost hrama predstavlja crkvu kroz apostole, jevanđeliste, tu su Devica Marija i Isus, a glavna kupola simbolizuje trijumf crkve. Sagrada je najpoznatiji primer katalonskog modernizma, predstavlja simbol Barselone.

 

Park Guelj foto: 1la/flickr.com

 

Znamenitostima Barselone tu nije kraj. Ako ste zainteresovani za još neke Gaudijeve radove obiđite:


- Park Guelj
- Kasa Mila
- Kasa Batljo
- Terezijanski koledž
- Palata Guelj
- Kasa Visens
- Kasa Kalvet

 

Crkva Santa Marija del Pi foto: ahisgett/flickr.com

 

Interesantna su i dela gotike, ali i savremena arhitektura:


- Katedrala Santa Eulalija (gotika)
- Bazilika Santa Marija del Mar (gotika)
- Crkva Santa Marija del Pi (gotika)
- Nemački paviljon (savremena arhitektura)
- Zadužbina Đoana Miroa (savremena arhitektura)
- Paviljon Republike (savremena arhitektura)
- Muzej savremene umetnosti Barselone (savremena arhitektura)...
 

Pošalji stranu na:


Avio karte