Kanarska ostrva

Kratak opis - Kanarska ostrva

Kanarska ostrva se nalaze u Atlantskom okeanu na samo 100 km od granice između Maroka i Zapadne Sahare. Ostrva imaju status Autonomne Zajednice Španije i ujedno predstavljaju najudaljeniji deo EU. Čine ih 10 ostrva: Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro, La Graciosa, Alegranza i Montaña Clara. Sa 12 miliona posetilaca godišnje Kanarska ostrva predstavljaju jednu od najposećenijih svetskih turističkih destinacija.

 

Status glavnog grada dele Santa Cruz na Tenerife ostrvu i Las Palmas na ostrvu Gran Canaria. Na Kanarskim ostrvima žive mahom Španci, ali ima i dosta Portugalaca i Italijana. Od stranaca, najbrojniji su Nemci i Britanci, ali veliki deo stanovništva čine i imigranti iz Venecuele, Kolumbije, Kube i Argentine. Zbog blizine Maroka, često možete naleteti i na Marokance.

 

Prva asocijacija koju većina ljudi ima kada se pomenu Kanarska ostrva je verovatno kanarinac. Ova ostrva, naime i jesu poznata upravo po vrsti ovih ptica: Serinus canaria. Specifičnost ostrva je i vrsta palme - Phoenix canariensis. Izuzetno bogatu i jedinstvenu floru i faunu potvrđuje postojanje 4 nacionalna parka na Kanarskim ostrvima. Nacionalni park Caldera de Taburiente na La Palmi je nastao 1954. i 2002. je proglašen Svetskim Rezervatom Biosfere. Nacionalni park Garajonay na La Gomeri je nastao 1981., a već 1986. je proglašen Svetskim nasleđem od strane UNESCO-a. Treći Nacionalni park je Timanfaya na ostrvu Lanzarote, nastao 1974, a proglašen Rezervatom Biosfere 1993. Najveći i najstariji Nacionalni park na Kanarskim ostrvima je Teide koji pokriva površinu od 18.990 ha. Nastao je 1954., a proglašen je Svetskim nasleđem 2007. Ovo je najposećeniji nacionalni park u Španiji. Njegov najviši vrh Teide je sa svojih 3.718 m/nv najviši vrh Španije.

 

Kao jedno od najposećenijih turističkih mesta na svetu i uz svo bogatstvo koje im daje suptropska klima, Kanarska ostrva su pravo mesto za zabavu, odmor i lokalnu hranu, u kojoj su najzastupljeniji riba i banane. Kokteli, egzotično voće, suptropski predeli i najbolja usluga koju vam domaćini sa zadovoljstvom pružaju, čine ovo mesto opravdano popularnim. Pored uživanja i zabave, ostrva nude i brojne sportske aktivnosti, ali i kulturno-istorijsko nasleđe oličeno u običajima, koje će vam stanovnici Kanarskih ostrva s najvećom ljubaznošću predstaviti.

 

Vaši utisci - Kanarska ostrva

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Kanarska ostrva

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Kanarska ostrva
Pošalji stranu na:


Avio karte