Bratislava - Restorani

Restorani

Glavni grad Slovačke je raj za gurmane i sladokusce. Od tradicionalnih jela možete probati šnicle ili gulaš, a najpoznatije nacionalno jelo je Bryndzove halušky. Odličnim belim vinom Bratislava i bratislavski kraj mogu da stoje rame uz rame sa Francuskom ili Australijom. Uz svako jelo dobijate i obilne porcije povrća, majstorski pripremljenog.

 

Bryndzove halušky foto: UnorthodoxY/flickr.com

 

Najveći i najbolji izbor restorana naći ćete u Starom gradu. Jedan od najpoznatijih restorana je Prašna Bašta. Ovaj restoran čuva intelektualni i umetnički duh, jer je posebno popularan među intelektualcima i umetnicima. Nalazi se u Zamocnicka ulici.

 

 

Među malo pristupačnijim, ali ne manje kvalitetnim restoranima je San Marten. Sa sličnim cenovnikom i najboljim halušky-jem dočekaće Vas Prvi slovački pab. Za trstoran Traja musketieri kažu da “ima ukus 1625.” I nalazi se blizu Predsedničke palate. Ukus Presburga – ukus Austrije i Mađarske – odnosno stare Bratislave, možete osetiti u restoranu Leberfinger. Staru kuhinju služi i restoran Modra Hviezda (u prevodu Modra zvezda). U istom stil možete isprobati i Staroslovensku krčmu. Odlične palačinke možete jesti u Craparie u Laurinskoj. Na uglu Mileticove i Prievozske ulice nalazi se restoran Lahodky u Sherlocka – restoran u kome ručaju lokalci, što je dobar znak.

 

Ručak u Bratislavi foto: simononly/flickr.com

 

Pored nacionalnih jela, Bratislava ima mnoštvo meksičkih restorana. Najpopularniji su El Diablo (na korzou Sedlarska) i Hysteria (na Odbojarovu). U Mickiewiczovoj se nalazi arapski restoran Sultan, a Chez David u Zamockoj služi jevrejsku kuhinju. Casa Inka u Jegeho-u je peruanski restoran, a tursku brzu hranu ćete naći u porodičnom restoranu Tulip u Obchodnoj. Suši se služi na Glavnom trgu, u Podunajskim Biskupicama, u ulici Strakovoj i u Gorkeho-u iza Nacionalnog pozoričta.
 

Najbolju italijansku hranu vam nude Pizza Mizza - poznat po najvećoj pici u gradu i elitni restoran Paparazzi – poznat po statui "Paparazzi" koja vas krašom posmatra iza ugla, te imate prilike da se osećate kao šoubiz zvezda. Preporučuju se i Primo Amore na Kollarevo trgu. Tu su i La Strada u Zamockoj, La Lanterna, a autentični italijanski restoran je Ristorante Italiano da Cono.

 

Indijska hrana se služi u restoranu Ashoka u Zivnostenskoj ulici, posebno autentično mesto je Krishna, dok Govinda ima vrlo ukusnu vegansku hranu. U Kosickoj postoji čak i prava grčka Taverna. Ljubitelji kubanske kuhinje imaju na raspolaganju restorane Malecon u Namestie Ludovita Stura, i Havanu u Michalskoj. Hrvatska kuhinja sa posebnom preporukom za morske specijalitete iz Dalmacije, služi se u restoranu U Mamicky. Popularni kineski restorani u Bratislavi su Palatin u Laurinskoj ulici, Bamboo Garden na trgu Frantiskanske, Jasmin u Zidovskoj i Shangai u Prievoszkoj ulici.

 

Slovački doručak foto: simononly/flickr.com

 

Ako ste u žurbi ili ste radije aktivni tip, brza hrana vam je dotupna na svakom koraku. Ono speciajlno što vam u ovom stilu može prijati u Bratislavi je richman – veliki hleb punjen kupusom, sirom i majonezom, a možete dodati i meso. Ovaj obrok uzmite ako se nalazite u Kamenné námestie ili Šafarikovo square-u. Sendviče prodaju i mnoge kafeterije, a odličnu bagetu – veliki sendvič sa sirom, šunkom i jajima – naručite u Zelenoj ulici. Tu je i McDonalds, a specijalna preporuka je Božićni sajam na Glavnom trgu, kada se prodaju raznovrsna izuzetno ukusna brza jela. U visokoj zgradi Manderlak imate veliki izbor prodavnica brze hrane, a posebno je prometno noću.

 

Nacionalna salata se zove treska i sastoji se od ribe, majoneza, povrća i luka, a najbolje pripremljenu je prodaju u Lahodky prodavnicama.

 

Ako, sa druge strane poželite da vaš obrok bude mnogo više od običnog obroka, idite obavezno u Veza restoran koji se nalazi na Kuzmik TV tornju i polako rotira, pružajući jedinstveni pogled na grad. Ako uz hranu tražite i skupi provod, posetite NLO restoran na Novy mostu.

 

Od nacionalnih pića, probajte odličnu Kofolu – slovačko piće slično koka-koli, samo malo blaže. Još jedno bezalkoholno originalno piće je i Vinea – beli i crni sok od grožđa u gaziranoj ili negaziranoj varijanti. Pored odličnog belog vina, morate probati i savršeno slovačko pivo Zlaty Bazant.

 

U Bratislavi je, kao i obično u centralno- i istočnoevropskim gradovima tradicija ispijanja kafe vrlo zastupljena. Zato ovaj grad nudi mnoštvo odličnih kafeterija i poslastičarnica, od kojih vam preporučujemo: Café Mayer, Café Maximilian (ima i odlične napitke i kolače od čokolade), Antik (fancy i malo skuplji), Next Apache (izuzetno prijatan mali kafe) i Verne (kafe sa enterijerom u kombinaciji antike i fantastičnih tema iz knjiga Žila Verna, posebno popularno mežu studentima i umetnicima).
 

Pošalji stranu na:


Avio karte