Bratislava - Atrakcije

Atrakcije

Ako ste zainteresovani za istorijska mesta, najbolje je da se zaputite pravo u Stari grad. Jedna od najstarijih građevina u Bratislavi je Michaelova kapija koja datira iz srednjeg veka. Sada je deo Gradkog muzeja i u njoj se trenutno održava izložba oružja. Predstavlja ostatak srednjevekovne tvrđave. Na vrhu kapije nalaze se statua St. Michael-a i zmaja.
 

Gradska kuća se sastoji od tri znanja iz 14. i 15. veka. U spomenike kulture spada i Univerzitetska biblioteka izgrađena 1756., koja je za vreme Mađarskog Carstva služila kao zgrada Skupštine.
 

Maksimilijanova ili Roland fontana foto: meneldur/flickr.com

 

Istorijske palate su sada uglavnom muzeji ili javne zgrade. Tako je Grassalkovich palata iz 1760. sada predsednička rezidencija u mešavini rokoko i kasnog baroknog stila sa divnom francuskom baštom koja predstavlja gradski park. U parku se nalazi statua poznatog kompozitora Jana Nepomuka Hamela, koji je rođen u Bratislavi. Turistička atrakcija je i Nacionalna Garda ispred same palate.
 

Arhiepiskopska palata koja je sada sedište slovačke vlade je letnja rezidencija okružena engleskim vrtom.
 

Primacialny palata je bila mesto gde su 1805. Napoleon i Fransis II potpisali Presburški mir.
 

Arhitektura Bratislave odiše istorijom. Grad je prepun katedrala i crkava. Katedrala St. Martin, koja je građena od 13. do 16. veka je svojevremeno (od 1563. do 1830.) bila mesto krunisanja. To je najveća i najstarija crkva u Bratislavi. Trinaesti vek je ovom gradu podario i Františkan crkvu u kojoj su se održavale viteške ceremonije. Crkva Svete Elizabete koja se nalazi u ulici Bezručova otelovljuje mađarski secesionistički stil, a zovu je o Plava crkva. Ljubitelji muzike moraju posetiti crkvu St. Clare, koja služi kao koncertna dvorana. Tu je i crkva Sv. Spasitelja.
 

Stara zgrada sa lijanderima foto: access.denied/flickr.com

 

U Bratislavi postoje dva poznata groblja: podzemno Jevrejsko groblje i groblje Sovjetsje Armije - Slavin, koje je obavezna destinacija ne samo zbog istorijske uloge, već i zbog toga što pruža odličnu panoramu na čitav grad i Male Karpate. Ako ste željni predaha ili čak romantike, ovo mesto je, ma koliko čudno zvučalo, idealno, jer je vrlo tiho i prijatno u letnjim večerima.
 

Dvadesetovekovna zdanja koja se obavezno posećuju u Bratislavi su Novy Most preko Dunava, sa restoranom u obliku NLO koji pruža i panoramu koja se ne propušta, Slovački Radio i Kazmik TV kula koja poseduje rotirajući restoran.
 

Zamak Bratislava, koji se smatra jednim od glavnih simbola grada je zbog rekonstrukcije zatvoren za posete do 2011., ali okolina zamka je i dalje obavezno iskustvo u Bratislavi. Nalazi se pored Dunava i pruža pogled na Slovačku, Austriju i Mađarsku. U njemu je sada smešten istorijski odsek Slovačkog Nacionalnog Muzeja.
Iskoristite priliku da prođete i pored prve fontane u Bratislavi – Roland fontane, koja je izgrađena 1527. godine po nalogu mađarskog kralja Maksimilijana.
 

Unutrašnji deo zamka Bratislava foto: Klearchos Kapoutsis/flickr.com

 

Palata Primata je takođe jedan od simbola grada, što dokazuje činjenica da je trenutno sedište gradonačelnika Bratislave.
 

Ljubiteljima umetnosti Bratislava nudi mnoštvo muzeja: Slovačku Nacionalnu Galeriju, Gradsku Galeriju Bratislave, Farmakološki muzej, Milan Dobes muzej (u kojem se nalaze dela Op-art umetnosti), Slovački Nacionalni Muzej, Gradski muzej Bratislave i Chatam Sofer mauzolej za one koje interesuje jevrejska istorija..
 

Neizbežno mesto za turiste je Glavni trg, koji preplavljuju barokne i renesansne zgrade, među kojima su i Gradska kuća i mnoge ambasade. Na trgu su smešteni i mnogi udobni i interesantni kafići, a tu je i Roland Fontana.
 

Najnovija atrakcija i ponos Bratislave je Apollo most iz 2005., koji je 2006. bio nominovan za nagradu za istaknuto inženjersko postignuće.
 

Klarisky manastir foto: meneldur/flickr.com

 

Devin zamak je takoreći zaštitni znak Bratislave. U 1.veku pne. držali su ga Kelti, dok su ga Rimljani koristili u vojne svrhe. Za vreme Moravskog Carstva bio je mađarska granična tvrđava. Najzad, 1809. godine, Napoleon ga je u dobroj meri razorio. Sada je u vlasništvu Opštinskog muzeja.
 

Za vreme šetnje po gradu zapazićete statue Schoner Naci, Taunter, Napoleonovog vojnika, Paparazzi-ja i Rubberneck-a. Ova poslednja je najatraktivnija, jer predstavlja gornji deo tela vojnika koji izviruje iz šahte. Vojnik je više puta “gubio glavu” zbog nepažljivih vozača i prolaznika.
 

Između kapije i kule St. Michael nalazi se “Najuža kuća”. Ona predstavlja posebnu atrakciju jer sa svojih 130 cm širine i tri sprata stvarno jeste najuža kuća u Evropi.
 

Ovaj istorijski grad obiluje zelenim parkovima i šumama, koje predstavljaju pravi raj za odmor od gradskog ambijenta. Najveći park se nalazi u Starom gradu – Horsky park. Bratislavsky lesny park se nalazi u Malim Karpatima. Park Šuma pokriva površinu od 27.3 kvadratna km i sadrži bujnu floru i faunu. Na desnoj obali Dunava možete uživali i u Janko Kral parku koji je osnovan 1774.godine.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte