Senegal

Kratak opis - Senegal

Senegal je država koja se nalazi na zapadu afričkog kontinenta i naseljava je blizu 13 miliona stanovnika. Na severu se graniči sa Mauritanijom, na istoku sa Malijem, na jugu sa Gvinejom i Gvinejom-Bisao, a na zapadu izlazi na Atlanstki okean. Država Gambija skoro u potpunosti leži unutar Senegala koji je okružuje sa severa, istoka i juga, a jedino na zapadu ima izlaz na okean.

 

Glavni i najveći grad Senegala je Dakar koji se nalazi na Zelenom rtu, najzapadnijoj tački Afrike.

 

Senegal se većinom sastoji od talasastih peščanih ravnica zapadnog Sahela, dok su brdovita područja samo na jugoistoku zemlje gde je i najveći vrh zemlje na visini od 581 metar.

 

Klima Senegala je tropska, odnosno smenjuju se sušni i kišni periodi koje uslovljavaju zimski severoistočni i letnji jugozapadni vetrovi. Najviše kiša pada između juna i oktobra kada prosečna dnevna temperatura iznosi oko 27 stepeni Celzijusa. Od decembra do februara temperatura se spušta na 17 stepeni.

 

Senegal ima bogtau floru i faunu. Biljni svet sastoji se od trava savana sa raštrkanim drvećem i žbunovima, koja postaju gušća na jugu zemlje. Tu su i močvare i guste šume palmi, mahagonija, bambusa... U iszočnom delu zemlje živi i većina većih sisara kao što su slonovi, lavovi, gepardi i antilope, dok se u rekama nalazne nilski konji i krokodili. Kobra i boa takođe su vrste zmija koje se mogu naći u Senegalu.

 

Naseljavanja Senegala počelo je još u 6. veku kada su došli narodi Volof i Serere, a Tukulori stižu tri veka kasnije i postaju dominantni. Islam u državu stiže u 11. veku. Od polovine 15. veka u Senegal stižu Evropljani, prvo Portugalci, a dva veka kasnije Francuzi postaju najjača sila na ovom području pod čijom kolonizacijom se Senegal privredno uzdiže.

 

Posle svetskih ratova Senegal dobija nezavisnost iako nastavlja tesno da sarađuje sa Francuzima.

Najveći broj stanovništva preživljava od poljoprivrede, a najvažniji izvozni proizvod je kikiriki.

 

Glavni grad: Dakar
Službeni jezik: francuski
Vremenska zona: GMT + 0
Površina: 196.722 kilometra kvadratna
Stanovništvo: 12.873.601 stanovnika
Valuta: CFA franak, 1 evro je oko 655 CFA
Internet domen: .sn

Vaši utisci - Senegal

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Senegal

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte