Sankt Petersburg - Izleti

Izleti

Niz ostrva, smeštenih preko puta ušća reke Neve, jedno su od obeležja Sankt Petersburga. Mnoga od njih su odvojena uskim kanalima ili rekama, ali i povezana sa 342 gradska mosta, tako da krstarenje Nevom predstavlja jednu od nezaobilaznih turističkih atrakcija tokom leta.

 

Gard Puškin (bivše Carsko selo): Nalazi se u neposrednoj blizini Sankt Petersburga i ima čudesan spoj palata i parkova. Posebno je poznat po svojoj impresivnoj baroknoj palati carice Katrine Velike, gde je ona živela i umrla. Palata je skoro potpuno uništena tokom Drugog svetskog rata, ali se podigla kao feniks iz pepela, zbog opsežnog programa obnove koji je pokrenut posle rata. Palatu koju danas vidimo dizajnirao je italijanski arhitekta Bartolomeo Rastreli, kreator Zimskog dvorca. Većina restauiranog enterijera datira iz vremena carice Jelisavete, ćerke Petra Velikog, ali takođe se može videti i entrijer iz 19. veka. Katarina Velika izabrala je da živi u posebnom krilu palate, pa je i sa 60 godina prilično srećno hodala dužinom palate svaki dan, do privatne crkve u zgradi. Uživajte u poseti palati, prošetajte alejama parka sa brojnim paviljonima i skulpturama i ne zaboravite da pogledate Licej (Litzei), odmah pored ulaza u palatu, elitnu školu iz 19. veka gde je studirao poznati ruski pesnik Aleksandar Sergejevič Puškin i mnoge druge poznate ruske ličnosti. Dalje niz put, posetioci će naići na Aleksandrovski palatu, omiljenu kuću poslednjeg ruskog cara Nikolaja II Aleksandroviča Romanova. Nju su ovde ostavili cela carska porodica Romanov 1917. godine kada su otputovali u Jekaterinburg gde su ih brutalno ubili revolucionari. (Nažalost, palata nije otvorena za javnost.) Palata carice Katarine otvorena je od 10.00 do 17.00 sati svaki dan osim utorkom i poslednjeg ponedeljka u mesecu.

 

Pavlovsk: Samo nekoliko kilometara od grada Puškin i 30 km od Sankt Petersburga, leži carski posed Pavlovsk, rezidencija Pavla I, sina carice Katarine Velike. Veličanstvena palta nalazi se na brdu iznad parka urađenog u engleskom stilu sa predivnim potocima koji protiču kroz njega. Radno vreme: Palata je otvorena od 10.30 do 17.00 sati, a zatvorena je petkom i poslednjeg ponedeljka u mesecu. Park je otvoren 24 sata dnevno. Ulaz se naplaćuje.
 

Repino: Ime je dobilo po ruskom slikaru Ilji Rjepinu (ruskom Rembrantu). Repino je predgrađe na moru gde ljudi dolaze zimi na kros-kantri skijanje. Posetite lepo rekonstruisanu drvenu kuću koju je Rjepin dizajnirao za svoju porodicu, smeštenu u prijatnom vrtu. Tu je i mali restoran u blizini gde možete probati tradicionalni ruski roštilj šašlik. Radno vreme: 10.30 – 17.00 sati. Zatvoreno ponedeljkom i utorkom. Adresa: Primorskoe shosse 41.

 

Oranienbaum - Lomonosov (narandžino drvo): Nije toliko popularno među turistima, ali je veoma lepo mesto za piknik ili šetnju kroz mirne vrtove i borove šume. Aleksandar Menšikov, jedan od najboljih prijatelja Petra Velikog, počeo je ovde da gradi Veliku palatu. Ovo je bilo jedno od mesta za odmor Katarine Velike gde je izgradila malu Kinesku palatu sa eksterijerom u baroknom i unutrašnjosti u rokoko stilu. Menšikova Velika palata se nije mnogo promenila tokom vekova i to je jedna od retkih palata na periferiji grada koju nacisti nisu uništili. Postoje brojni planovi razvoja u Oranienbaumu, takođe poznatom kao Lomonosov. Planira se čak i izgradnja zabavnog parka tako da što pre posetite ovo mesto ako želite videti autentičnost predrevolucionarne arhitekture i atmosfere, pre nego što postane komercijalizovano. Možete jeftino večerati u kafiću u blizini administrativne zgrade, što je jedino mesto u parku gde možete kupiti hranu i piće. Radno vreme: Park je otvoren svakodnevno od 09.00 do 20.00 sati. Palata je otovorena od 10.30 do 18.00, a zatvorena je ponedeljkom (od maja do 10. oktobra). Adresa: Dvortsovy pr. 48, Lomonosov.

Pošalji stranu na:


Avio karte