Moskva - Šoping

Šoping

Upotreba kreditnih kartica postaje sve popularnija u Moskvi, ali mnoge male radnje i jeftini restorani ih ne prihvataju, tako da je keš obavezan. Obavezno razmenite novčanice od 1000 i 5000 rublji jer male radnje, ulični prodavci i blagajnici na stanicama metroa neće imati da vam vrate kusur. Iako ćete verovatno uspeti da ubedite većinu prodavaca da prihvate američke dolare i eure, najbolje je da promenite novac na vreme. Menjačnice su na svakom koraku, a velikim žutim slovima će na ulazu objaviti trenutni kurs. Dobro se raspitajte pre nego što promenite novac jer se može desiti da kurs zavisi od količine novca koji menjate.! I obavezno pogledajte uvek kada vam vraćaju novac, nebitno da li je u pitanju menjačnica, butik ili restoran. Dobar način da promenite novac je da odete u banku jer svaka banka u Moskvi ima i svoju menjačnicu. Većina banki se nalazi u najužem centru grada u zoni poznatoj kao Garden Ring.

 

Ulični prodavci foto: MelvinSchlubman/flickr.com

 

Kupovina suvenira može biti problem ako niste u centru Moskve. Kupićete jeftine suvenire na Izmaylovskiy Market. Međutim, u vreme turističke sezone prodavci će podići cenu svoje robe. Upozorenje: ako počnete da se cenkate, prodavci će početi da viču i da vas vređaju!

 

Evropeiskiy: novi tržni centar otvoren 2006 pored stanice Kijevski. Ovde možete naći mnoge svetske brendove, npr. Levis, Kelvin Klajn i Svač. Ako ste raspoloženi za gledanje filmova, tu je i bioskop. U ovom tržnom centru ćete naći i supermarket, optičarsku radnju, restoran i mnoge druge stvari.

 

IKEA: U Moskvi su otvorene 3 velike Ikea radnje i sve tri su smeštene u velikim tržnim centrima.

 

Restoran u robnoj kući IKEA foto: Vokabre/flickr.com

 

GUM: nalazi se u blizini Crvenog trga. Nekada je ova robna kuća držala robu za srednju i nižu klasu, a danas je ovo jedna od najskupljih robnih kuća u Moskvi. Čak iako ništa ne želite da kupite, preporučujemo vam da uđete unutra i obratite pažnju na enterijer i arhitekturu jer ćete sigurno ostati bez daha. U blizini je stanica metroa Ploschad Revolutsii.

 

GOROD: ogroman tržni centar na početku avenije Ryazansky Prospekt. Otvoren je krajem 2006. godine. Nudi sve ono što je savremenim kupcima potrebno: restoran, fastfud, butike, sportske radnje, bioskop. U blizini često dolazi do velikih saobraćajnih zastoja zbog velikog broja posetilaca koji svakodnevno dolaze u šoping. Ako odlučite da se vozite metroom, tu je stanica Ryazansky Prospekt ili Marksistskaya.

 

Generalno, u Moskvi ćete naći velike tržne centre u blizini svake stanice metroa, posebno u stambenim delovima grada.

 

Ruska Skadarlija foto: Bernt Rostad/flickr.com

 

Stari deo ulice Arbat: šetajte ovom šarenolikom ulicom punom uličnih prodavaca suvenira, turističkih kafea, restorana na otvorenom, umetničkih galerija. Jednom rečju, imaćete osećaj da šetate Skadarlijom! Cene suvenira variraju od pristojnih do onih basnoslovnih suma. Mnogi prodavci će vam prvo reći najvišu moguću cenu, a na vama je da je cenkanjem snizite. Radnje nude skoro istu robu sa fiksnom visokom cenom.

 

Novi deo ulice Arbat: neki od najpoznatijih noćnih klubova i restorana se nalaze u ovoj ulici. Ulica je popularna među bogatim Moskovljanima, mada tu su i neki restorani sa ratumnim cenama. Ulica je uvek živahna i puna turista.

 

Novi deo ulice Arbat foto: Vokabre/flickr.com

 

Posetite "Dom Knigi" (Kuću knjiga) ako ste ljubitelj knjiga. Ova radnja nije impresivna kao na primer radnja "St. Petersburg", ali je ovde najbolja ponuda knjiga u celoj Moskvi. U blizini je stanica metroa Arbatskaya (Svetlo plavo).

 

Mi vam predstavljamo još par radnji u kojima možete kupiti uspomenu za sebe i poklon za najdraže koji su ostali kod kuće:

 

Ohotniy Riad: jedan od popularnih tržnih centara u samom centru Moskve. Ovde možete da uživate u prijatnim restoranima, da se oprobate u kuglanju ili da tokom celog dana obilazite butike a da se ne umorite. Najpoznatiji modni brendovi ovde imaju svoje radnje: Beneton, Max Mara, Nike, Reebok, Kelvin Klajn, Mango... Adresa: Manegnaya square, 1.

 

Petrovskiy passage: elitni tržni centar u kojem ćete naći veliki broj butika sa odećom za muškarce. velika je ponuda i odeće za najmlađe. Radno vreme: od ponedeljka do subote 10:00 - 20:00, nedeljom 10:00 - 18:00. Adresa: Kytyzovskiy prospekt, 3.

 

Pravitelstvo zvuka (Ministarstvo zvuka): ova radnja je pravi izbor za poštovaoce dobre muzike. nebitno da li tražite džez, rok ili folk CD, ovde ćete ga sigurno naći. Cene variraju od 16 do 20 dolara. Radno vreme: od ponedeljka do subote 11 :00-8:00, nedeljom 2:00-8:00. Adresa: ulica Serafimovicha, 2 (metro Polyanka, Borovitskaya).

 

Butik vina "Gallery of Wines": prva radnja ove vrste u Rusiji. U prodaju su samo francuska prefinjena vina. U ovom butiku ćete pre naći retka nego popularna francuska vina. Ovde se prodaje i “aksesoar” za vino: čaše, podmetači, posrolje za flaše...Adresa: Kutuzovsky pr-t, 1.

Pošalji stranu na:


Avio karte