Temišvar

Kratak opis - Temišvar

Najveći je grad Banata i sedište rumunske Županije Tamiš. Sa blizu pola miliona stanovnika Temišvar je četvrti grad po veličini u Rumuniji i poznat je kao kulturni, obrazovni i trgovački centar zapadne Rumunije i najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji.

Grad se naziva i „Malim Bečom“, jer je veoma dugo bio pod uticajem Habzburgovaca i njegovo središte arhitekturom i ambijentima podseća na stari deo Beča. Temišvar duguje ime reci Tamiša, ali je zanimljivo da danas kroz grad protiče samo reka Begej. Razlog ovome je povezanost tokova ove dve reke u prošlosti na području grada. Kasnijom kanalizacijom i obaloutvrdom njihovi tokovi su dobili drugačije pravce, koji su danas u tom obliku.

 

Info 

  • U Temišvaru se nalazi sedište Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve, kao i Saveza Srba u Rumuniji, a takođe se ovde izdaje i srpski nedeljnik „Naša reč“.
  • Prosečna temperatura u Temišvaru u julu i avgustu je 23 stepena. Karpati sprečavaju prodor hladnog vazduha, pa su leta sunčana, a zime blage.

Vaši utisci - Temišvar

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Temišvar

Temisvar - mali Bec
trotter, 13. 10. 2011. - Komentara 29
Svako ko voli da putuje ,a plata mu kasni,ili je uopste nije primio ovaj mesec,toplo preporucujem nama najblize inostranstvo-Rumuniju.:) Obzirom da je “Pariz istocne Evrope”,I glavni grad Rumunije ipak prilicno daleko,svaki pravi ljubitelj putovanja sasvim ce biti zadovoljan I “Malim Becom” – Temisvarom.Grad na Begeju udaljen je od Beograda samo 120km,pa ce vam putovanje kroz banatsku ravnicu oduzeti nesto manje od dva sata prosecne voznje.
Pošalji stranu na:


Avio karte