Putopisi

Putopisi - Korisnik: elevate

Stopama Hansa Kristijana Andersena

08. 11. 2017. , Lokacija: Danska, Odense (Danska)
Ocena:
 
Čovek koji je video suštinu bića i stvari Svet je pun čudesa, ali mi smo na njih tako navikli da ih nazivamo svakodnevnim stvarima, rekao je čuveni pisac bajki, čiji su svetovi oplemenili duše dece širom sveta. Prošetali smo njegovim životom od Odensea do Kopenhagena Tekst: Jelena Pantović Foto: Dalibor Danilović... »

Pešačka tura po srpskim planinama: Popeh se i na Babin zub!

08. 11. 2017. , Lokacija: Tara (Srbija)
Ocena:
 
Tomas Smolvud iz Engleske oduvek je gajio strast prema planinarskim sportovima, od penjanja i snoubordinga u Alpima do trčanja i planinarenja. Danas piše o svojim ličnim preobražajima i avanturama na svom sajtu armchairmountaineer.com, pošto je napustio život bez odmora i poziciju direktora jedne velike austrijske kompanije.... »

Zemlja je najlepša iz vazduha

15. 09. 2017. , Lokacija: Beograd (Srbija)
Ocena:
 
Osećaj slobode dok letite je neverovatan, a prizori iz visine dobijaju neku novu dimenziju i sami se nameću da budu zabeleženi na fotogrfiji zauvek Tekst i foto: Pilot Ivan Bukvić... »

Krstarenje grčkim ostrvima

15. 09. 2017. , Lokacija: Atina (Grčka)
Ocena:
 
Suton na jednom ostrvu i svitanje na nekom drugom Jednom kad otkrijete sve čari odmora na brodu koji vas vozi od jednog do drugog čarobnom mesta, dok menjate divlje plaže i uživate u luksuzu i morskim specijalitetima na palubi, letovanje više nikada neće biti isto Tekst: Jelena Pantović Foto: Mitar Mitrović... »

Peraja umesto štikli

30. 08. 2017. , Lokacija: Beograd (Srbija)
Ocena:
 
Ona živi na dnu mora i mazi se s ajkulama U podvodni svet Ivana Orlović Kranjc (42) zavirila je sa svega osam godina i do danas nije izronila. Nakon tri i po decenije ronilačkog iskustva plavetne dubine smatra svojim drugim domom Tekst: Nevena Dimitrijević Foto: Michael Aw, Ivana OK, Janez Kranjc... »

Dunđerski, bogati kao ravnica

25. 08. 2017. , Lokacija: Čelarevo (Srbija)
Ocena:
 
Pod od dukata i bazeni puni mleka Slavu Lazara Dunđerskog, najbogatijeg Srbina 19. veka, čuvaju velelepni dvorci, jedan od drugoga lepši, i pesme koje se o njemu još pevaju po vojvođanskim kafanama Tekst: Aleksandra Držaić Foto: Goran Srdanov, Headroom-Art, Profimedia.rs... »

Velike priče iz Srbije: Đurđev grad na vodi nastavlja da živi

12. 06. 2017. , Lokacija: Smederevo (Srbija)
Ocena:
 
Malim gradom odjekuju Jerinini koraci. Na bedemu Đurađ zagledan u nepregledni, moćni Dunav, iz Velikog grada dopire žamor dubrovačkih trgovaca, zanatlija, velikaša... Kad kročite u Smederevsku tvrđavu, sve ove slike namah ožive... A kada na izlazu za sobom ostavite Veliki grad, znaćete da ćete se vratiti, jer monumentalna lepota ovog mitskog mesta iznova i iznova zadivljuje više od pet vekova Tekst: Miroslav P. Lazić, viši... »

Stazama velikih pisaca: Gradovi koji su inspirisali Andrića

12. 06. 2017. , Lokacija: Rim (Italija)
Ocena:
 
U Rimu je bio srećan, Trst mu nije prijao. Marselj mu je izgledao kao velika, ali hladna varoš, a u Parizu je video rastanke s najviše bola… Piše Tatjana Korićanac, autorka izložbe Ivo Andrić – pisac i diplomata... »

Dikens je izmislio londonsku maglu

26. 04. 2017. , Lokacija: London (Velika Britanija)
Ocena:
 
Postojala je ona i pre i posle Čarls Dikensa. Međutim, ona nikad ne bi prerasla u mitsku odliku najveće evropske metropole da je na stranicama svojih knjiga nije ovekovečio najveći engleski romansijer Piše prof. Zoran Paunović... »

Velika džamija šeika Zajeda u Abu Dabiju

31. 03. 2017. , Lokacija: Abu Dabi (Emirati UAE)
Ocena:
 
Mala slika raja Napravljena je u celosti od najlepšeg belog mermera, sva u dragom i poludragom kamenju, obojena sedefom, u cveću koje predstavlja rajske bašte i stubovima u bojama meda i mleka... »