Putopisi

Putopisi - Egipat

Hurgada februar 2015

snezanabelgrade
snezanabelgrade , 07. 03. 2015.
Lokacija: Hurgada (Egipat)
Ocena:
 
Počinje uzbudljivo spremanje i pakovanje za drugi kontinent, totalno drugačiju kulturu, umesto niskih zimskih temperatura u Beogradu, pakujem kupaći i odlazim u Afriku. Egipat se nalazi na severoistoku Afrike, graniči se sa Libijom, Izraelom, Sudanom i izlazi na Sredozemno i Crveno more. Broj stanovnika je oko 85 miliona, zvanični jezik je arapski i većina stanovnika je muslimanske veroispovesti, dok hrišćani - Kopti čine 10-12% stanovništa... »

Safari kroz Arabijsku pustinju i druženje sa Beduinima

maxicka
maxicka , 04. 05. 2012.
Lokacija: Hurgada (Egipat)
Ocena:
 
Ovo je samo jedan odlomak iz moga putopisa (nastao 2005. god), ali verujem da je dovoljan za buđenje iz letargične svakodnevice, u koju tako često zapadamo. Probudite ono nestašno dete u sebi i prepustite se vašim infantilnim željama. Ja sam ga oživela baš na ovom putovanju kroz pustinju i ostvarila davnašnji san, koji ću podeliti sa Vama.... »

Rajsko ostrvo

maxicka
maxicka , 02. 05. 2012.
Lokacija: Egipat, Hurgada (Egipat)
Ocena:
 
Egipat je zemlja velikih kontrasta: sjaja, luksuza i moći sa jedne strane koja se ogleda u impresivnim hotelima, prelepim plažama i najskupljim jahtama, dok s druge strane, kada se zagrebe ispod površine, hara beda, siromaštvo i prljavština kod najvećeg broja stanovništva. Ipak, nama turistima, vidljivija je ona lepša strana ove zemlje, koja pleni pažnju svojim drevnim tvorevinama i arhitektonskim čudima: piramidama,... »

Cari zemlje faraona

nefertiti_77
nefertiti_77 , 21. 10. 2011.
Lokacija: Hurghada, Kairo (Egipat)
Ocena:
 
Piramide, sfinge, hramovi, faraoni, Ptolomeji, Kleopatra, alabaster, papirus... Crveno more, koralni sprudovi... Za svaku od ovih reči prva asocijacija je Egipat. San pasioniranog turiste i zaljubljenika u nauku i prošlost. Zvanični naziv Arapska Republika Egipat je zemlja neočekivanih kontrasta. Preplitanje i prožimanje starog i novog, raskošne lepote i jednoličnog sivila. Bogatstvo i siromaštvo u isti mah.... »

ISTORIJA SE NAJBOLJE PRODAJE

tamarita
tamarita , 26. 11. 2010.
Lokacija: Krstarenje Nilom (Egipat), Kairo (Egipat)
Ocena:
 
Egipat - najveće tržište istorije na svetu i centar drevne trgovine na početku novog milenijuma. ''Faraonska groznica'' – tek krštena bolest, trese i baca u agoniju i trošak karavane turista željnih avanture i misterije. A majka Afrika toga ima na pretek: pustinje, sunca, faraona, hramova... jedini pravi živi grad mrtvih, najbogatiji kairski bazar na svetu i poslednje svetsko čudo. I gde god se... »