Putopisi

DE MADRID AL CIELO

tamarita
tamarita , 28. 11. 2010.
Lokacija: Madrid (Španija)
Ocena:
 
Kada stignete na madridski aerodrom Baharas (Bajaras), shvatićete šta znači biti izgubljen u prostoru i vremenu. Velike pokretne trake vode vas do savremenih kapija Madrida. Ako ijedan grad na svetu treba da se zove Beograd onda bi to trebao da bude Madrid.Viševekovne građevine od belog kamena i mermera izgledaju toliko čisto da imate utisak da ih svaki čas peru četkicama za zube, svaki kutak savršeno je beo.
A Španci - temperamentni, šarmantni i gostoljubivi. A ono što najbolje znaju je da uživaju u životu: dobra hrana, gitara, fudbal, društvo i sunce.

Kada stignete na madridski aerodrom Baharas (Bajaras), shvatićete šta znači biti izgubljen u prostoru i vremenu. Velike pokretne trake vode vas do savremenih kapija Madrida. Ako izgubite prtljag, ne brinite. Retko ko govori engleski. Tek ćete tada shvatiti koliko je ’’body language’’ moćan način sporazumevanja. Od potrage za prtljagom do ćaskanja sa šarmantnim Špancima i simpatičnim Španjolkama. Ako se još u Srbiji niste snabdeli rečnikom ’’Španski za 5 dana’’, biće vam dovoljno nekoliko reči: hola (zdravo), guapo (zgodan) ili guapa (zgodna), quiero mas (želim jos ), me gusta (sviđa mi se), izquierda (levo), derecho (desno) i adios. I to je dovoljno za višednevnu turu po Madridu: da ne ostanete gladni, da šarmirate na mangupski način i da pronađete pravi put do odredišta. Ovo poslednje, u Madridu je najteže.

 

Ako ijedan grad na svetu treba da se zove Beograd onda bi to trebao da bude Madrid. Viševekovne građevine od belog kamena i mermera izgledaju toliko čisto da imate utisak da ih svaki čas peru četkicama za zube, svaki kutak savršeno je beo. Druga stvar koju ćete primetiti je da su sve građevine gigantske, veoma raskošne i stilski ujednačene. Nasledstvo iz perioda imperijalizma kada je Španija bila veoma moćna sila. Naselja van centra uređena su moderno, sa modernim četvrtastim zgradama i obaveznim garažama (za razliku od Beograda). Ali, da se vratimo u srce starog grada. Lavirint živopisnih uličica idealno je mesto da testirate fenomen ’’idenja u krug’’ kada ste izgubljeni. Spas nude gigantski trgovi po kojima se uvek vrlo lako možete orijentisati. Ako budete imali mnogo sreće možete naleteti na Španca koji govori engleski sa neodoljivim španskim akcentom. Možda nešto i razumete.
Ali da krenemo od mesta na koje su Madriđani veoma ponosni – Palacio Real (Kraljevska palata). Stoji na istom mestu gde je u IX veku stajala muslimanska tvrđava. Tada postaje kraljevska palata hrišćanskih vladara, do danas. Za obilazak unutrašnjosti palate potrebno vam je celo popodne, ali se definitivno isplati. Uživaćete u delima Goje, El Greka, Rubensa, Karavađa, u raskošnoj arhitekturi i umetničkim predmetima, porculanu, kolekcijama satova i tapiserijama. Čini se da je bogatstvo ovog mesta nemerljivo, i u umetničkom smislu i u materijalnom. Druga važna tačka Madrida je veličanstveni skver Plaza Mayor, veoma značajna za javni život. Ovo je mesto kraljevskih ceremonija i festivala, karnevala, nekada borbe bikova i egzekucija. Danas su tu tradicionalne prodavnice, kafei, a nedeljom na ovom mestu izlažu svoje eksponate kolekcionari markica i starog novca. Na ovom mestu najbolje ćete osetiti duh Madriđana, veseo, šarmantan i zavodljiv. Zgrade oslikane živim bojama, do poslednjeg kvadratnog centimetra, učiniće da taj isti kolorit prenesete na raspoloženje i pripremite se na dug boravak u Nacionalnom muzeju Prado gde se krije jedna od najbogatijih i najvrednijih kolekcija umetničkih predmeta na svetu. Oko 8.600 radova na 22.000 kvadratnih metara čini boravak impresivnim isto koliko i potpisi na umetninama: El Greco, Valaskuez, Goja, Rubens, Tician.... Za one koji vole savremenu umetnost – šoping, preporučuje se Distrito de Salamaca, gde su u dugim ulicama nanizani luksuzni i ekskluzivni butici. Cene su vrlo slične beogradskim, ali je izbor robe potpisane čuvenim dizajnerskim imenima daleko veći. Pauzu od napornog šopinga možete napraviti u nekom obližnjem kafeu. Zanimljivo je da je institucija ispijanja kafe veoma bitna za Špance, ali sam ritual je znatno drugačiji od srpskog. U kafeteriju se ide zbog kafe a ne da budete viđeni ili da ubijete nekoliko sati u toku dana. Kada uđete u kafe postoji realna šansa da vas pobrkaju sa nekim top modelom ili sportistom i to samo zato što štrčite. Naime, Španci nisu visok narod, tako da ako ste viši od metar i sedamdeset pet vi ćete za njih predstavljati turističku atrakciju.

 

Puerta del Sol je suvi centar grada, veoma značajan za orijentaciju, dok su Calle de Alcala i Gran Via najvažnije ulice u ovom delu grada. Ovaj kraj karakterišu savršeno uklopljene zgrade iz XVIII i XX veka. Dok hodate Puerta del Sol-om, znajte da se nalazite na nultoj (0km) tački španske saobraćajne mreže. Onda je dovoljno jasno da se radi o nervnom čvoru grada, i najvažnijoj geografskoj meti. A kada ste već ovde, obavezno se fotografišite pored statue medveda (el madroño ) koji brsti grm, inače simbola Madrida. Plaza de Cibeles je ikona grada i izgleda baš onako kako zamišljamo latinske gradove. Bele raskošne građevine, bezbroj fontana od kojih je najpoznatija Neptunova i parkovi sa gigantskim statuama svih vladara sa ovih prostora. Gotovo je nemoguće da ih sve upamtite. Sa ovih božanstvenih prizora sklanjamo se na mesto gde grad odmara. Park Retiro najveći je u Madridu, perfektno geometrijski uređen sa veštačkim jezerom i autentičnim spomenicima kulture. Ovo je idealno mesto gde u toku sieste u popodnevnim časovima možete dremnuti na travi, provozati se čamcem po jezeru ili jednostavno pobeći od vreline grada. Španci praktikuju popodnevnu dremku, pa čak i kada su na pauzi u toku radnog vremena. Zbog toga svojih osam radnih sati dnevno uglavnom dele na dva dela, pa na poslu ostaju do sedam uveče. A onda, posle kratkog predaha, posvećuju se instituciji večere.
Madriđani se ne mogu pohvaliti lokalnim specijalitetima. Kao što Madrid predstavlja raskrsnicu puteva i mešavinu kultura, tako je ovaj grad čvor gastronomske kulture Španije. Ipak, ono što ne smete propustiti u madridskim restoranima je Cocido Madrileno, tj.pileće meso u pari i Bocata de calamares koja izgleda kao dugačak sendvič. Pravo je uživanje probati ovaj specijalitet u autentičnoj atmosferi Plaza Mayor. Ono za čim se stranci najviše okreću na ulici je tzv. ćuros (churros). Izgleda kao izdužena krofna, tačnije kao štapić različitih debljina i u kombinaciji sa kafom ili toplom čokoladom pruža beskonačni gastronomski užitak. Ako ste do sada mislili da su Srbi gurmani, grdno se varate. Njegovo veličanstvo hrana, u Madridu se slavi svakog dana. Preskočićemo priču o tortiljama i paeljama, jer Madrid ima nešto mnogo autentičnije – tapas. Tapas je jednako važna institucija kao i sam državni aparat. Ako bismo uporedili sa srpskim običajima, tapas je meze ili užina, ali mnogo maštovitije spremljena. Prava umetnost. Zato su za svakog Madriđanina veoma važne dve gradske ulice: Cava Baja i Cava Alta. Načičkani tapas barovi u delu La Latina u centru Madrida obavezna su turistička preporuka za svakog ko zaista želi da okusi Španiju. Iako nisu predviđeni da budu glavni obroci, nego samo meze uz pivo i vino, posle tapasa, svaki obrok je suvišan. Kada pričamo o Španiji ne može se zaobići priča o različitim vrstama šunke. Šunka Serrano, slična crnogorskom ili dalmatinskom pršutu, toliko se ceni da je u njegovu čast otvoren i Muzej šunke. Na jednom mestu, u centru grada, možete degustirati i više stotina različitih vrsta pršuta, šunke i sličnih proizvoda. Od jutra do mraka. Dijeta ne dolazi u obzir jer su kasne večere najnormalnija stvar. Dobro, moramo uzeti u obzir i činjenicu da se leti u Madridu smrkava tek posle deset uveče, te i organizam drugačije funkcioniše. Ali bez obzira na sve, Španci po ceo dan jedu i zaista umeju da uživaju u tome. Naravno, uz čašu vina ili piva. Češće dve čaše, ili tri... Dok mi imamo čuvene ’’must have’’ stvari, krpice, cipelice, parfemčiće i sitan luksuz, Španci imaju ’’must do’’ instituciju – nedeljno prepodne uz tapas u kvartu La Latina. Mnogo toga u Madridu je ’’must do’’. Pravi je greh iz njega otići pre nego što opipate puls noćnog života. Mnogi kažu, da Madrid pruža najbolji noćni provod na svetu a da se pritom osećate potpuno bezbedno. Ukoliko ne poginete od alkohola. Iako svi zamišljamo da se u Madridu svakodnevo ispijaju hektolitri Mojita, češće ćete sresti vinopije i pivopije. U kombinaciji sa viskijem, tekilom ili drugim žestinam budite sigurni da vam je noćni život zabetoniran, ovaj, zagarantovan.

 

Iako Beograd sasvim sigurno nudi luksuznije restorane i barove, kvalitet noćnog života i atmosfera u Madridu je daleko raznovrsnija. Svaki Španac će vam iz cuga preporučiti diskoteku Garamond, sa house muzikom, gde se skuplja urbana populacija i podseća na velike žurke koje gledamo na tv-u. U Madridu će vam godine odrediti i po tome gde izlazite. Kvart Bilbao guši se u kafićima gde su skupljaju mladi između 17 i 26 godina. Malasanja (Malasaña) je za istu ciljnu grupu, ali tu sasvim sigurno nećete naići na devojčice u šljokicama i roze cipelicama, sasvim sigurno nećete slušati Rikija Martina i nećete naići na momka ’’tzv. poželjnog zeta’’. Atmosfera je mračna, pije se mnogo alkohola i sluša teška muzika, u najboljem slučaju rock. Kvart Huertas koji se nalazi između čuvenih ulica Puerta del Sol i Plaza Santa Ana omiljeno je mesto za ljubitelje džeza. Cafe Popular i Cafe Central poznati su po dobroj džez muzici i odličnoj noćnoj atmosferi. Za sve one koji prvi put dođu u Madrid Chueca je najatraktivniji kvart. Ne slučajno. Ovo mesto poznato je kao gej naselje. Svaki gej koji živi u Španiji, a ima ih mnogo, želi da se nastani u ovom kvartu. Tu žive, tu rade, tu se zabavljaju i obavljaju svoj društveni život. Slobodno se kreću ulicama, društveno su prihvaćeni i druželjubivi. Kvart je prepun prelepih restorana i elegantnih i modernih barova koji zaokružuju ambijentalnu celinu madridske gej populacije. Kao i u Beogradu i Madrid ima svoja fancy mesta. Zona Salamanca poznata je po klubovima i restoranima gde izlaze javne ličnosti i čuveni fudbaleri Real Madrida i ostalih velikih klubova. Dakle, ovde su idealna mesta za buduće žene fudbalera, paparace, radoznalce i naravno turiste. Imajte u vidu da su cene ’’da se smrzneš’’ i da ova mesta poput Gramond, Vanitas Vanitatis i El Viso nisu baš za svačiji džep. Zato klinci između 16-te i 20-te mogu proći vrlo jeftino u kafićima u kvartu Arguelles. Zona Sol i Gran Via su mesta najbolje poznata turistima: komercijalna pop muzika, komercijalni restorani i kafići, normalne gradske cene, ali na ovim mestima teško da ćete sresti nekog poznatog španskog fudbalera. Ako nemate novca za klubove u Salamanki slobodno prošetajte do stadiona Real Madrida – Santiago Bernabeu. Ukoliko vam fudbal ne spada u sferu interesovanja, obavezno odredište je muzej kraljevskog kluba. Ovo je najposećeniji muzej u Španiji i kroz njega su protabanali milioni i milioni ljudi iz celog sveta. Luksuzan prostor prepun trofeja i istorijskih činjenica zaokružuje čitav jedan vek španskog sporta, od 1902. godine kada je klub osnovan, do danas. Pored velelepnog modernog stadiona, perfektno uređenog, možete videti staklenu ložu, omiljenu poziciju gđe Viktorije Bekam dok bodri svog supruga, kraljevsku ložu, dok oni koji imaju malo više novinarske sreće mogu sesti u najudobnije anatomske stolice na dnu stadiona, predviđene za prvotimce, dodirnuti taličnu statuu sa fudbalskom loptom koju dodiruju svi fudbaleri Real Madrida pred meč, ući u luksuzne svlačionice i đakuzi kupatila... Tek tada postaće vam jasno zašto je san svakog dečačića da postane fudbaler najtrofenijeg kluba u Španiji i Evropi. A ako imate još više sreće, možete popiti piće sa predsednikom kluba za šankom veoma luksuznog Realovog restorana Puerta 57. U svakom slučaju, Španci tvrde da ne postoji kvalitetnija trava za fudbalske terene od one na Santiago Barnabeu, da nema bolje fudbalske škole od Realove i da nema vatrenijih navijača od njihovih. Ovo su valjda bili dovoljni razlozi za Peđu Mijatovića da svojevremeno dođe baš u ovaj klub.... Ex jugoslovenski i srpski fudbaleri od vajkada su bili važni prvotimci. Doduše, sada ih možete pronaći kao državljane Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske... Utakmice su pravi praznik za vatrene Špance. Poraz se doživljava prilično tragično, pa se može primetiti da su i navijači sličnog temperamenta kao balkanski.

 

Fudbal i žene su omiljene teme za razgovor uz pivo i tapas, pogotovo nedeljom prepodne. Doduše, postoji još jedna stvar karakteristična za nedeljno jutro – Rastro. Ogromna buvlja pijaca poširena po centru grada odredište je miliona ljudi. Toliko živopisno da je autorka ovih redova sigurna da je tamo srela likove iz filmova Pedra Almodovara: od ekstremno našminkanih tamnokosih dama, preko imigranata iz Latinske Amerike i Roma, do fino sređenih gradskih gospođa. Pijaca odaje kolorit koji još samo možemo videti na slikama umetnika iz zemalja španskog govornog područja. Nedeljom, trgovi su prepuni slikara, koji pored svojih dovršenih slika nude uslugu na licu mesta – portret za nekoliko minuta. Muzika se čuje odasvuda. Hulje nasmejanog naroda probijaju se od tezge do tezge, tražeći sve one nepotrebne sitnice koje kupujemo samo zato što nam je prodavac uvalio bezbroj komplimenata. Španski jezik na ovom mestu dobija novu dimenziju, onu narodsku, gde i ako ne govorimo jezik možemo otkriti desetine različitih dijalekata. Posle Rastra valja odmoriti uz pivo i tapas, pa tako do ručka. A posle ručka valja opet odmoriti i tako u nedogled. Španci kažu da nisu lenj narod, oni samo znaju kako da uživaju u životu: dobra hrana, gitara, fudbal, društvo i sunce.

 
Ostavite komentar
Ime:
0/1500 karaktera
Komentar:
AntiBot pitanje: deset + deset = ?

Prijavite se sa vašim SuperOdmor nalogom ili sa vašim nalogom.

Pošalji komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo korisnike SuperOdmor.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. SuperOdmor.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove SuperOdmor.rs. Administratorima SuperOdmor.rs se možete obratiti ovde: info@superodmor.rs

Komentara: 71
Prijavi komentar! provincijalac
provincijalac
Ponedeljak, 29. 11. 2010. 13:01h
Ah Madrid...jos jedna u nizu mojih neostvarenih zalja...Citajuci ovaj putopis dodje mi da se spakujem i pravac tamo!But just in my dreams...do tada uzivam u sjajnim putopisima...Koja je cena ulaska na stadion i obilaska svega navedenog?
Preporuka:
37
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Ponedeljak, 29. 11. 2010. 13:16h
Hahahah, svi prvo pitaju za stadion Reala!!! :))) Cena je oko 10 evra. Obilazi se i Realov muzej, press sala, svlacionice, silazi se na stadion i Realova prodavnica. Ja sam obilazila individualno, ali ima i grupnih poseta. Generalno, muzeji nisu skupa zabava u Spaniji, sve je po nekoliko evra. Ja sam vecinu stvari obilazila na press legitimaciju. Ali znam da u Kraljevsku palatu svi moraju da placaju ulaz. Nema protekcije. :( I nije bilo jeftino. Na jos jedno mesto nisam mogla uci sa press karticom, u zamak u Segoviji. I u znak protesta sam odbila da udjem :)))) Vidjala sam puno studenata koji svuda ulaze uz indeks. P.S. Ma otici ces sigurno. Sad ima bas jeftinih letova (Wizzair) iz Temisvara za Madrid. A do Temisvara ide kombi. Pa lepo jednog dana put pod noge :))))
Preporuka:
29
0
Odgovori
Prijavi komentar! provincijalac
provincijalac
Ponedeljak, 29. 11. 2010. 16:40h
@tamarita : Samo 10 evra?!?Dzabe u odnosu na to sta se sve vidi za taj novac...Sama ta pomisao da se nalazim na stadionu najtrofejnijeg kluba na svetu...Dao bih i 50 evra,hehe.Pa dobro za Kraljevsku palatu i treba da se naplati...Ah taj nas srpski inat,hehe...Bas smo losi sto se tice letova iz Beograda za Spaniju uopste,srecom nije daleko Temisvar,hehe
Preporuka:
26
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Ponedeljak, 29. 11. 2010. 19:02h
@ provincijalac: Problem kod Spanije je sto ima toliko toga za obici i dok sve to poplacas shvatis da si bankrotirao. :) Ali vredi svaku paru. Zivele press legitimacije!!! :) Imam srece te u Madrid idem jako cesto pa sam onda rasporedjivala sve te obilaske. Pre neku godinu je bilo strahotno sa letovima, ali od maja ove godine imamo direktne letove. Samo sto je iz Temisvara mnogo jeftinije. A stadion je i meni bio jedan od prvih obilazaka. :) Ja bas nisam fudbalski zaludjenik ali bilo mi je interesantno. I bila sam sokirana cega sve ima u muzeju. Od fotografija od posle II svetskog rata, preko bezbroj trofeja do Mijatovicevih kopacki. :)
Preporuka:
21
0
Odgovori
Prijavi komentar! provincijalac
provincijalac
Utorak, 30. 11. 2010. 09:41h
@tamarita : Bogami bas imas srece...Ti mene smatras nekim zaludjenikom???Salim se malo...Tako Spanci zaradjuju na svemu,platis nesto malo i vidis dosta toga za te pare...Ali evro po evro... SIguran sam da fudbalski klub zaradjuje godisnje sasvim solidnu kolicinu novca samo od toga... A mi gde smo... E moja Srbijo...
Preporuka:
20
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Utorak, 30. 11. 2010. 13:21h
@provincijalac: Srbija ti je u corsokaku. :( Mi i to sto imamo ne umemo da iskoristimo. U Beogradu strancima sve mozes da pokazes za dva dana. Nemamo ni jedan pristojan muzej, a umetnine nam stoje spakovane po podrumima. Preostaju nam samo restorani i nocni provod. A i taj izvikani Zlatibor. Funkcionise samo zimi. Van sezone ne znas sta ces sa sobom, sve zatvoreno, nema organizovanih izleta, nicega. Proletos sam se bas razocarala. A Spanija ima drugu taktiku. Jednako su usluzni i ako imaju pun autobus turista i ako je samo jedan turista u pitanju. I od svake sitnice su napravili atrakciju. P.S. Ne mislim da si fudbalski zaludjenik. I meni je Santiago Bernabeu bio jedan od prvih mesta koje sam posetila, a o fudbalu znam toliko da sam tek ove godine shvatila sta je ofsajd. :)))
Preporuka:
21
0
Odgovori
Prijavi komentar! provincijalac
provincijalac
Utorak, 30. 11. 2010. 14:31h
@tamarita : Zato sto nam je marketing OCAJAN...Recimo mi imamo odlicne banje,ali ne ulazemo novca dovoljno u to...Vidis i sama sta su Slovenci napravili i izgradili...Pametni Spanci znaju koliko turizam ima udela u BDP-u...velikog udela!!! P.S.To je najteze da skipiras,tako da si 80% upoznata o pravilima fudbalske igre...A znam da bi o sopingu u Spaniji mogla da pricas dokle god ti karakter na stranici dozvoljava,hehe
Preporuka:
17
1
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Utorak, 30. 11. 2010. 20:18h
@provincijalac: Potpuno se slazem. Razlika izmedju Slovenije i nas je u tome sto su Slovenci nesto i ulozili u turizam pa i te banje izgledaju fenomenalno. Valjda ce se i kod nas jednog lepog dana situacija popraviti... P.S. hehehehehe, znam "ponesto" o sopingu u Madridu, a i bilo gde drugde se brzo snadjem. :)))) To su godine i godine prakse. Jos kad bismo imali i evropski standard bila bih profesionalac. :)))
Preporuka:
18
0
Odgovori
Prijavi komentar! provincijalac
provincijalac
Sreda, 01. 12. 2010. 09:15h
@tamarita : To ,,valjda" pricamo vec godinama unazad,hehe... Bice bolje cim dodjemo mi, mlade snage da popravimo stanje u nasoj zemlji... Za evropski standard ces se nacekati jos...Ali kao sto kaze Kiki Lesandric-svet je lep kada sanjamo,hehe
Preporuka:
19
0
Odgovori
Prijavi komentar! strux
strux
Sreda, 01. 12. 2010. 09:42h
Nisam bio nikada u Spaniji... Voleo bih da odem sledeceg leta...A Madid mi u ovom putopisu zvuci extra, tako da bi rado pobegao na produzeni vikend tamo...Mada kada bi mi se ukazala takva mogucnost,ali da biram izmedju Madrida i Barselone...ne bih znao sta da izaberem...
Preporuka:
17
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Sreda, 01. 12. 2010. 14:01h
@provincijalac: Malo sanja(ri)mo, malo se snalazimo... Najinteresantnije je sto ipak uspevamo da koliko toliko "vidimo sveta" iako nam je standard katastrofalan. Nama je organizovanje putovanja prava zabava. Prvo danima , nedeljama i mesecima trazimo najpovoljniji nacin da odemo negde, pa kombinujemo sva moguca prevozna sredstva, pa proucimo zeljenu destinaciju... Ma prava avantura! Nekad imam utisak da mi je odmor mnogo duze trajao zbog svih tih priprema. :))) @struks: Uh, priznajem da je tesko pitanje - Barselona ili Madrid. Mada, meni je Madrid zakon!!! Barselona mi je vise kao veliki luna park. Sve je nekako prilagodjeno paradajz turistima. Opet, Barselona ima more. Madrid je prava Spanija i definitivno glasam za ovaj grad. I ljudi su drugaciji. Cini mi se da su u Madridu ljudi temperamentniji i pozitivniji. Ma treba obici obici oba grada! :))) P.S. Ako ti se ukaze prilika da posetis Madrid, obavezno idi u TOLEDO, gradic na stotinak km od prestonice. Onda cu te pitati koji ti se grad u Spaniji najvise dopada!!! :) Toledo je jednostavno bozanstven. :)
Preporuka:
22
0
Odgovori
Prijavi komentar! provincijalac
provincijalac
Sreda, 01. 12. 2010. 14:38h
@tamarita : Od tebe covek ima svasta da nauci,hehe
Preporuka:
17
0
Odgovori
Prijavi komentar! strux
strux
Sreda, 01. 12. 2010. 14:49h
@tamarita : Pa zato u Barseloni vazi parola-Katalonija nije Spanija,hehehe.Da li si stigla da gledas borbu bikova u Madridu?
Preporuka:
19
0
Odgovori
Prijavi komentar!
marija
Nedelja, 12. 03. 2017. 18:55h
neregistrovan korisnik
@tamarita : citajuci sve ovo postajem sve srecnija jer sam sve to obisla pre godinu dana. Imam 66 god. i ponosna sam sto sam sve to videla.....i Toledo.!! Bernabe je fantazija i za gospodje mojih godina koje uz muza malo prate sport. Sada se spremam da vidim Sangaj, Peking, Non Kong..... Skromno zivim ,ali sam BOGATA. prof. sam u penziji. Putujte , to je bogatstvo !!!! Tu svoju ljubav sam prenela i na svoje kcerke , cime se ponosim.
Preporuka:
0
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Sreda, 01. 12. 2010. 16:07h
@strux: Vidim da se Barselona u mnogim agencijama reklamira kao "glavni grad Katalonije" i Spanija se nigde ne pominje. Madridjani su mi pricali da se tamo do neku godinu unazad retko gde mogla videti spanska drzavna zastava, nego samo katalonska. Izgleda da pola sveta pati od istog sindroma. Nisam gledala borbu sa bikovima, mada sam bila ispred koride. Em skupo platis kartu (u zavisnosti od pozicije, dal hoces mesto na suncu, u hladu, u kom redu, na kojoj strani sveta... ma potpuno zbunjujuce), em gledas kako maltretiraju zivotinje. Nisam ja fan toga. Mislim da i oni sami sve vise raspravljaju o zabrani takve zabave, a u nekim delovima Spanije su vec zabranjene. Jadni bikovi! :(
Preporuka:
18
0
Odgovori
Prijavi komentar! strux
strux
Sreda, 01. 12. 2010. 16:35h
@tamarita : A bas smo mi nasli da im secemo teritoriju,hehehe...Nisam ni ja neki posebno ljubitelj,ali bi voleo da odgledam jednu borbu makar.Ipak je to deo njihove tradicije...
Preporuka:
17
1
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Sreda, 01. 12. 2010. 19:39h
@strux : U pocetku sam i ja zelela da odgledam jednu borbu, ali sam shvatila da to bas i nije kao u filmu "Krv i pesak" sa Seron Stoun gde mladi toreador posvecuje borbu lepotici... Kad dodjes ispred koride shvatis da tu nema niceg herojskog ili romanticnog. Rulja koja ceka u redu za ulaznice, galama, slavljenje smrti bika, neslane sale... Nekako mi je izgledalo necivilizovano i odustala sam.
Preporuka:
19
0
Odgovori
Prijavi komentar! strux
strux
Četvrtak, 02. 12. 2010. 10:09h
@tamarita : Ti i tvoja masta,hehehe...Kako kod Egipcana za cenkanje, tako je i ovo kod Spanaca tradicija,mada jeste po malo surovo...Pogotovo kada gledam preko tv-a kada bikovi jure ulicama a narod bezi,hehehe
Preporuka:
16
0
Odgovori
Prijavi komentar!
bozana
Utorak, 07. 12. 2010. 12:17h
neregistrovan korisnik
ja idem za madrid pocetkom januara,pa ako nije problem,reci gdje su najbolja mjesta za shopping,posto smo sve kulturne sadrzaje do sad apsolvirali:)))...nisam neki ljubitelj kupovine krpa i krpica,al cini mi se da idemo bas u vrijeme rasprodaja,pa bi bilo grehota vratiti se praznih ruku:)))! mi idemo ludackom akcijom,avionom trst-valensija,pa iz valensije do madrida,jer je to ubjedljivo najjeftinija varijanta,ryanair/om,naravno:)))! moze se jeftino proci,al treba se,sto kazes,dooooooooobro pripremiti i informisati preko neta:))!
Preporuka:
18
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Utorak, 07. 12. 2010. 23:08h
@bozana : Uhhhh, shopping u Madridu!!!!! :)))) Divno!!! Dakle, ukoliko ne zelis da potrosis vreme na obilaske shoping molova na periferiji, najbolje je otici u robnu kucu El Corte Ingles na trgu Sol (to je sam centar Madrida, ako dolazite metroom i stanica se zove Sol). Ovde su cene za nijansu skuplje od shopping molova na periferiji. Spanci praktikuju jednu interesantnu stvar a to je vracanje robe koja nije upotrebljavana ili vracanje novca za robu koju kupite pa sutra shvatite da vam se ne dopada. Pogotovo u vreme praznika kad se dele pokloni. Inace, sva roba je jeftinija nego u Beogradu, od Zare do D&G. Secam se da sam letos kupovala neke krpice koje su upola jeftinije nego u Beogradu. Shopping u Madridu je pravo uzivanje. U centru imas jos milion prodavnica kao nasih u Knez Mihailovoj. E sad, ako imas vremena i volje nemoj propustiti obilazak trznog centra Plaza Norte. On se nalazi na severu Madrida u delu koji se zove Alcobendas. Ja sam isla autom, ali znam da ima i autobuska linija. Ovaj trzni centar je apsolutno bozanstven!!!! Najlepsi od svih koje sam obisla u Madridu. Pogotovo sada, u vreme bozicnih praznika. Na periferiji imas i bezbroj outleta kao npr. Las Rozas Village. Takodje je na severu i to je citav mali grad sacinjen od prodavnica. Ako zelis da se drzis centra, onda ne propusti ulicu La calle Preciados blizu pomenute robne kuce El Corte Ingles. Ulica je nacickana prodavnicama. Nadam se da sam bar malo pomogla. Zelim ti lep shopping!!!!! :)
Preporuka:
21
0
Odgovori
Prijavi komentar!
bozana
Petak, 10. 12. 2010. 11:27h
neregistrovan korisnik
mila moja,hvala ti:)))....zapisacu sve,pa cemo vidjeti sta cemo uopste uspjeti obici,s obzirom sta sve treba da vidimo:)))... jos jedno pitanje...jel dozvoljeno pusenje na ulici,trgovima i tako tim javnim povrsinama,posto,ako sam dobro shvatila,zabranjeno je svuda://////?
Preporuka:
16
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Nedelja, 12. 12. 2010. 00:14h
@bozana : Nema na cemu, i drugi put! :))) Pusenje je dozvoljeno, cini mi se na vise mesta nego ovde kod nas. Moze na ulici, naravno. To sam se i ja pitala pre prvog odlaska. :))) Na aerodromu u Madridu imas staklene prostorije za pusace na svakih 50 metara manje vise. A u pabovima i kaficima je svuda dozvoljeno pusenje. Naravno, ima restorana koji su nepusacki, ali to je jasno istaknuto. Cak sam i u nekim shopping centrima nailazila na kafice gde moze da se zapali cigareta. Ne svuda, ali ima ih... Novost je da najverovatnije i ja idem za praznike u Madrid! :)))))))))))))))))))))))))))) Sreca, sreca, radost!!!!!!!!!!!!!!! :)))))))))))))))))))))))))))))))
Preporuka:
17
0
Odgovori
Prijavi komentar!
bozana
Nedelja, 12. 12. 2010. 12:47h
neregistrovan korisnik
@tamarita : mi idemo prije naseg,pravoslavnog Bozica,pa ne znam hocemo li se sudariti negdje:)))... lako ces nas prepoznati,izgledacemo kao patuljci iz amelije pulen:)))! samo da kazem,za one koji bi mozda isli,a misle da je to planinarenje preskupo...naime,nas ce,put i smjesta izaci po nekih 200 e po covjeku,s tim da putujemo 4 puta avionom i iznajmili smo stan u centru madrida....posto idemo ryanair/om,nosimo samo rucni prtljag,nismo htjeli da placamo prtljag posebno,tako da nosi svako po samo 10 kg garderobe,sto mislim da je izvodljivo,jer ne idemo na mjesec dana...idemo iz trsta za valensiju,pa iz valensije za madrid...:))) uvijek bilo,plati pa se klati,al karta avion bg-madrid je najjeftinija 275 e,bila prije nekih 15 dana,pa pretpostavljam da je sad i skuplje... i da,to za pusenje,vratila mi se drugarica iz madrida neki dan,i misli da i kod njih od 1.1.stupa na snagu ovaj ukleti zakon protiv pusenja....tako da...to jos treba provjeriti:)))... pozdravljam,i zelim oooooooodlican provod:)))!!!
Preporuka:
17
0
Odgovori
Prijavi komentar! provincijalac
provincijalac
Ponedeljak, 13. 12. 2010. 11:30h
@bozana : Evo prilike da saznamo jos nesto vise o ovom gradu,hehe...A super ste se Bozana organizovali,jer sudeci po ceni nije toliko skupo kako sam ocekivao da ce biti...
Preporuka:
18
0
Odgovori
Prijavi komentar!
bozana
Ponedeljak, 13. 12. 2010. 13:05h
neregistrovan korisnik
@provincijalac : tesko poslije tamare da cu bolje opisati madrid,no,prenijecu nasa iskustva:)))... nije skupo,samo stvarno treba sve opcije prije planiranja puta provjeriti...mi nema sta nismo gledali i racunali,gledali smo svaki aerodrom u radijusu od 500 km,samo da bismo bolje prosli...nije to samo ni stvar para,ali stvarno je ogromna razlika u cijeni...evo primjer... iz trsta do valensije,povratna avionska karta je 23 eura,sa svim taksama:)))...karta u jednom smijeru ,sa svim taksama,od valensije do madrida je 9 eura(?!),a od madrida do valesnije ,u povratku,11(?!),tako da,4 puta se voziti avionom,po cijeni,sve ukupno,43 eura,je ,priznaces,i vise nego povoljno:)))!!idemo kolima do trsta,sto,kad podijelis na nas cetvoro troskove goriva i putarinu,nije preko 25,30 eura... stan smo nasli preko jednog sajta,za kratkorocno iznajmljivanje,sto je svuda po evropi praksa,za 460 e za 7 dana,sto dodje po 115 e po covjeku....tako da....ako sve prodje po planu,manje od 200 e ce nas izaci put i smjestaj zajedno...realno,za te pare ljetujes u smrdljivoj budvi:)))... necu vise o tome da pricam,u paranoji sam da nesto ne krene po zlu:)))...cini mi se,da cu od silnog iscekivanja,propricati spanski:)))... javljam iskustva,i po onom sto sam ja vidjela na netu,mislim da nismo pogrijesili sto smo se odlucili za madrid,jer barsa mi je nekako previse iskomercijalizovana.... vidjecemo:)))....
Preporuka:
12
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Ponedeljak, 13. 12. 2010. 16:00h
@provincijalac : Da, Bozana je pronasla fenomenalnu varijantu kako otici... :))) Vidim ja, bice tu jos reportaza iz Spanije!!! :))) Lepo, lepo...
Preporuka:
17
0
Odgovori
Prijavi komentar! provincijalac
provincijalac
Utorak, 14. 12. 2010. 14:28h
@tamarita : Sad mi je jasno odkud ti tako dobro poznajes Madrid i odkud tako dobar putopis,hehe...
Preporuka:
14
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Utorak, 14. 12. 2010. 20:07h
@provincijalac : Hehehehehe! Vidis kao ih hvalim! :) Salu na stranu, putopis nije pristrasan. Madrid je zaista ocaravajuci, bez obzira na Madridjane :))))
Preporuka:
13
0
Odgovori
Prijavi komentar! provincijalac
provincijalac
Sreda, 15. 12. 2010. 10:15h
@tamarita : hm....Dobro ajd da ti poverujem....Ipak je putopis bio odlican i sigurno ce koristiti mnogima,tako da mesta za kritike nema,hehe
Preporuka:
14
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Ponedeljak, 13. 12. 2010. 15:58h
@bozana : Super!!! :) Bice vam fenomenalno sigurno. ja cu najverovatnije otici za desetak dana i ostacu do sredine januara. Mozda se i sretnemo. :))) Sto se pusancije tice, kod njih taj zakon odavno vazi. Mozda ce biti rigorozniji ali sumnjam. Cudno mi je da nisam nista cula zato sto u Madridu provodim bar 4 meseci godisnje, poslednjih nekoliko godina. Ne znam kakve su cene smestaja s obzirom da uvek idem kod decka, on je Madridjanin. Mislim da ste jako, jako dobro prosli sa cenama. Ja sam bas juce gledala cene karata iz BG i stvarno su skupe. Ali imate iz Temisvara direktne Wizz air letove koji su bas jeftini ako se na vreme kupi karta. Kako kad. Ma 10kg prtljaga je sasvim dovoljno. Letela sam letos nekoliko puta Ryanairom za neverovatno male pare. Npr, iz Madrida smo isli u Maroko za 12 evra u jednom pravcu. Jedino sto moras da vodis racuna oko transporta likvida i tecnosti (sampona, parfema, pudera, paste za zube i sl.) Sve ukupno mozes imati 1 litar takvih proizvoda i svi proizvodi moraju biti pakovani u ambalaze najvise od po 100ml i spakovani u plasticne kese koje se zatvaraju. Nas su bas proveravali kad smo isli u Maroko. Ali te sitnice mozes kupiti i u Madridu. Moje drugo iskustvo sa ovom avio kompanijom je bilo ocajno. Isli smo iz Madrida za Palmu sa jednim prtljagom. Izgubili su nam prtljag i nisu ga nasli 5 dana. Pola odmora smo proveli u svadji sa bezobraznim sluzbenicima. Naravno da je kofer bio slomljen kada je stigao. Ni danas nisu refundirali stetu. :(
Preporuka:
15
0
Odgovori
Prijavi komentar!
bozana
Ponedeljak, 13. 12. 2010. 16:32h
neregistrovan korisnik
@tamarita : hm,ne vidim da mi je izasao poslednji komentar,pa nisam sigurna ko na sta odgovara,no,nema ni veze:))... elem,to za prtljag i jeste bio najveci problem...pored toga sto nam je prtljag skuplji od same karte,upravo i zbog moguceg gubljenja istog nismo smjeli da rizikujemo,a mislim da opusteno mozemo proci sa 10 kg...sto se tice kozmetike,ne nosim nista sem pudera, maskare i paste za zube,necu bas po modnoj pisti hodati:))),a sve ostalo kupujemo tamo,bezveze da vucemo sve odavde...cini mi se da samo mi kad putujemo,vucemo i sampone i kupke,nijednog stranca ne znam da to radi:)))!
Preporuka:
13
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Utorak, 14. 12. 2010. 20:04h
@bozana : Draga moja Bozana, potpuno si u pravu. Secam se kad sam kao mala isla sa porodicom na more. Pa to je bilo haoticno, Skoro da smo vukli kucu sa sobom. Kao da idemo na nekoliko godina a ne na deset dana. :))) A sada putujem i sa nekoliko krpica i spakujem se za pola sata ako treba. Samo da se putuje... :))) Sto se prtljaga tice, zaklela sam se da Ryanairom nikad vise necu putovati sa prtljagom. Samo ono sto mogu da ponesem u ruci. Ako se zalis zbog izgubljenog ili unistenog prtljaga to mozes da ucinis iskljucivo faksom i cesto nikad ne dobijes odgovor. E, ne znam da li sam to negde napisala, ali za dame je jako vazno da ponesu udobnu obucu u Madrid. Stikle nikako!!!!!!!!!!!! Puno madridskih ulica je kaldrmisano, i neprekidno se hoda gore dole. Posto volim vise potpetice, prvi put sam ponela nekoliko takvih cipela i noge su me ubile. Onda sam tamo kupovala sportsku obucu. Nisam mogla mesecima da zalecim stopala. :( I sad, kad cujem da neko ide u Madrid prvo vicem: aaaa. nikako stikle!!!! :)))
Preporuka:
16
0
Odgovori
Prijavi komentar!
bozana
Sreda, 15. 12. 2010. 12:50h
neregistrovan korisnik
@tamarita : aaaaaaaaaaaaaa,ma kakve crne stikle,platila si prvi put danak neiskustvu:)))...dobro,imas opravdanje,vjerovatno su se isplatile,ako si tad smuvala tog madridjanina:)))).... obuca mi i jeste najveci problem...stikle ne nosim svakako,al treba cijeli dan hodati u necemu sto je toplo,udobno,lagano i nepropusno:)))...tezak zadatak:)))...! joj,ne znam,vidjecemo,trese me euforija,ne znam kako mislim izdrzati do januara,osjecam se kao pred prvi izlazak sa prvim momkom:)))))!!! uh... tebi u svakom slucaju hvala za putopis,odstampacu ga i sa njim u madrid:))))!!
Preporuka:
13
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Četvrtak, 16. 12. 2010. 23:33h
@bozana : E, draga moja Bozana, to je bila moja zrtva... :) Samo, na kraju su me svuda posmatrali kao vanzemaljca posto su Spanci i Spanjolke prilicno niski. Ja em sto sam za njihove uslove visoka, em stikle... Da situacija bude jos vise zbunjujuca, moj Alex se preziva Garcia i pomalo lici na nekog fudbalera istog prezimena (bar tako kazu ljudi, nisam proveravala kako pomenuti fudbaler izgleda). I pridju nam dva Britanca (u fudbalskoj euforiji) u birtiji gde smo jeli i pitaju mog decka: "Heeej, ti si Garcia?!" I moj Alex zbunjeno odgovori da jeste i pita od kuda se poznaju. Britanci odgovore kako su gledali poslednju utakmicu i bla, bla... Pokusa Alex da im objasni kako su pogresili ali oni uporni da se slikaju sa nama. A, da, zaboravih da kazem da sam ja u toj prici bila fudbalerova devojka, neka manekenka. Hahahahahah. Valjda su to zakljucili na osnovu visine. A ja mislim, Tamara, nisi mogla nize pasti... :))))) Jedva ih ubedismo da ne znamo ni F od fudbalskih pravila i da smo manekenke gledali samo iz publike na revijama. Ali, svejedno, lepo se sprijateljismo s ljudima. I usput se nasmrdeli u birtiji od przene ribe. Ma, Spanija je cudo. Ljudi su neposredni i zabavni. Videces! Uvek sam srecna kad cujem da neko ide tamo, kao da je to moja zemlja. :)))
Preporuka:
17
0
Odgovori
Prijavi komentar!
bozana
Petak, 17. 12. 2010. 11:08h
neregistrovan korisnik
@tamarita : hahhahaha,no comment:))))! ja necu imati tih problema..niska sam i crna,al zato ce ovi moji da strse u gomili:)))... pa draga moja...to i jeste tvoja zemlja,sad:)))...mi smo se odlucili za madrid,ali i da nismo znali gdje bismo,poslije tvog putopisa,izbor je bio samo jedan:))))! ja sam inace veliki ljubitelj fudbala,hocu da odemo i do santiago bernabea,al...turisticka tura po stadionu je 16 e,puta nas cetvoro....bice da cemo otici samo u okolno razgledanje:)))... nadam se da mene nece pomijesati sa nekim fudbalerom,hahhaha!
Preporuka:
11
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Utorak, 21. 12. 2010. 15:13h
@bozana : Hmmm, pre dve godine je ulaznica na Santiago bila desetak evra. steta je da ne udjete u muzej Reala. Obilaze se: muzej, svlacionice, press sala, sala za koktele, stadion. Moze i da se sedne u preudobne stolice gde sede igraci i uprava. :) i onda, kada sve to zavrsite, popijete pivo ili kafu u Realovom restoran kafeu Puerta 57. Ali bilo je jeftinije, cini mi se. Ako je neko od vas student, mislim da dosta mesta moze da se obidje uz indeks. Secam se da sam u muzeju Prado vidjala brdo studenata iz celog sveta koji ulaze na indeks. Mozda ima neki popust i za muzej Reala. Vredi proveriti. Hahahahah, draga moja, nemoj da brines, ako si niza i crnka onda ce ti se obracati iskljucivo na spanskom jeziku. :))) U svakom slucaju bolje ces proci od mene. :))) Pogotovo su niski imigranti iz Juzne Amerike. Spanci (koji su inace niski) ove Latinoamerikance nazivaju "poniji", pa onda mozes misliti koliki su. :))) Naravno, u centru grada nemas takav utisak s obzirom da sve vrvi od turista... Eeee, idem da se pakujem, sutra krecem u Madrid preko Temisvara, a cujem da je situacija ocajna zbog loseg vremena na aerodromima. Sad, nek mi je Bog u pomoci :)))))))))
Preporuka:
11
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Četvrtak, 23. 12. 2010. 22:55h
@bozana : draga Bozana, ipak si bila u pravu za novi zakon o pusenju. nece moci da se pusi u svim barovima i restoranima, samo 30% hotelskog kapaciteta je izdvojeno za pusace, zabranjeno je i u svim drugim javnim prostorima zatvorenog tipa. ali dozvoljeno je u zatvorima i psihijatrijskim bolnicama. ali bolje da tamo ne zalazimo... :) bas bezveze. nece moci ni uz kafu u kaficu da se zapali.
Preporuka:
9
1
Odgovori
Prijavi komentar!
bozanabg
Petak, 24. 12. 2010. 23:09h
neregistrovan korisnik
@tamarita : minus je,shvatila si zbog cega...pa,to je potpuna katastrofa...onda ne vrijedi ni nositi cigare..najgore mi je sto ne mozemo ni u stanu... uh...stvarno nemam komentar,pa jel moguce da najrigorozniji zakon o pusenju u evropi stupa na snagu par dana prije nego sto ja dolazim:))))?!pa sestro,sta sad radis,kako se snalazis:D?? uh...
Preporuka:
8
1
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Ponedeljak, 27. 12. 2010. 12:36h
@bozanabg : Za sada dzarim po kaficima. Ali samo jos nekoliko dana. Cupkam na terasi u jakni ili u kuhinji pored aspiratora. Mogu ti reci da sam sa kutije dnevno spala na cetiri cigarete. A letos dok sam bila ovde skoro tri meseca nisam ni zapalila cigaretu (vise zbog cene, kutija je oko 5 evra). Mislim da ce me ovaj zakon naterati da batalim za stalno. Problem je kad se vratim u Srbiju, a ono em jeftino, em mozes da dimis po kaficima. :))) Pa nista, draga moja, ovde nam preostaje da cupkamo na ulici ili da iskoristimo trenutak i oslobodimo se te zavisnosti. :)))
Preporuka:
12
0
Odgovori
Prijavi komentar! gogy86
gogy86
Sreda, 29. 12. 2010. 07:14h
Bio sam u Madridu dva puta i nisam ni znao koliko stvari sam propustio da vidim :). Glavne stvari jesam video (zaboravila si da napomeneš da je ulaz u Prado besplatan u poslednja dva sata radnog vremena), ali mi je žao što nisam isprobao noćni život. Poenta ovog komentara je samo da kažem da je putopis odličan i da sam baš uživao čitajući ga :)
Preporuka:
12
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Sreda, 29. 12. 2010. 13:39h
@gogy86 : Hvala najlepse na komplimentima. :))) Ne mogu tacno da se setim, ali Prado daje i raznorazne popuste za odredjene kategorije ljudi. Hvala na ovom podsecanju. Ja sam bila nekoliko puta ali uvek uz press legitimaciju. Problem je sto turisti uglavnom u Madrid dolaze na nekoliko dana, a ako zelis zaista da obidjes ceo muzej potrebna su ti dva dana, od prepodne do poslepodne. Da, nocni zivot je druga dimenzija. To su hiljade i hiljade ljudi na ulicama do kasnih jutarnjih sati (8 ili 9), promoteri klubova pokusavaju da navabe sto vise gostiju, opste ludilo. U pocetku mi je bilo cudno jer Spance ne drzi mesto. Cinilo mi se da je svrha izlaska namenjati sto vise barova. :))) Na zalost, klubovi poput beogradskih (sa lepim enterijerima) su preskupi. Tu bez 200 -300 evra minimum (ali stvarno minimum) za vece ne mozes da prodjes. To je samo za fudbalere i bogatune. Gradski klubovi su pristupacniji, ali ne treba ocekivati nista posebno. Poenta izlaska u Madridu je dobra atmosfera i dobro raspolozenje ma gde se nalazio. Zato se i kaze da Madrid nudi najbolji provod u Evropi. Svi su pozitivni i nasmejani. U stanju su da na sred ulice naprave zurku za pamcenje. Zaista su neverovatan narod! :)))
Preporuka:
13
0
Odgovori
Prijavi komentar!
bozana
Subota, 15. 01. 2011. 00:40h
neregistrovan korisnik
eh...vratih se i ja,i samo sto ne placem,kao poslije ekskurzije u osnovnoj:)))!! ljudi moji,madrid je FENOMENALAN!!! utisak broj 1:metropola u punom smislu te rijeci...od savrsene arhitekture,preko savrsenih kulturnih sadrzaja,pa preko fascinantnih ljudi i sto je najbitnije,grad je ziiiiiiiiiiv,osjecas mu puls,bukvalno... 6 dana sam pokusavala da mu nadjem bilo koju manu,i dzaba,vratih se mozgajuci i dalje...jednostavno,poceli smo da kujemo pakleni plan da se tamo selimo:))))!!! ne znam odakle da pocnem,ni da li bih uopste zavrsila:)))...jednostavno se mora otici...madrid je nazalost,bespravno zapostavljen u konkurenciji glavnih gradova evrope...ljudi se zalijecu u barsu,i misle da su vidjeli spaniju...ne znam...u povratku smo malo prohodali valensijom,lijep je to grad,ali mrtav...u 11 uvece nikog na ulici...u madridu,u 4 ujutro,ljudi zuje... nijednu losu scenu nismo vidjeli,ali bukvalno...cini mi se da im policija sluzi samo za sudare po gradu:))).... sto se tice ryanair/a,odlicno sve...imali smo 4 leta,svi prosli maksimalno opusteno i glatko... javljam se kad malo saberem utiske,tek juce smo se vratili.... ne preporuke,vec PREPORUKE:)))!!! a tebi,tamara,sta reci,nego,HVALA:)))!
Preporuka:
9
0
Odgovori
Prijavi komentar! provincijalac
provincijalac
Ponedeljak, 17. 01. 2011. 09:45h
@bozana : Iz tvog komentara primetno je da si se fenomenalno provela,hehe...I slazem se da je Madrid kod nas zapostavljen,i bukvalno svakog koga poznajem a bio je pre toga u Madrid,kad ga pitam za utiske o gradu,reakcije su upravo poput tvoje,hehe
Preporuka:
7
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Ponedeljak, 17. 01. 2011. 14:31h
@provincijalac : Hehehehehe, lepo ja kazem... :) Zato smo tu mi, fanovi Madrida, da pravimo promociju ovog grada, bar na ovaj nacin.
Preporuka:
8
0
Odgovori
Prijavi komentar! provincijalac
provincijalac
Ponedeljak, 17. 01. 2011. 16:19h
@tamarita : Neki smo fanovi,a neko snajka Madrida,hehe
Preporuka:
8
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Ponedeljak, 17. 01. 2011. 14:30h
@bozana : Jeeeeeeeeeeeeee, znala sam!!!!! :) Bas me raduje sto si se lepo provela!!!! Ja sam jos uvek u Madridu, vracam seu BG za nekoliko dana i vec sam pocela da cmizdrim. :( Ali na prolece eto mene opet, ako da bog. Pisi detaljnije kada saberes utiske. Bas me interesuje sta ti se najvise dopalo i gde si sve bila. Puno, puno pozdrava iz mog voljenog Madrida!!! :) P.S. Valensiju treba videti leti. Onda ima i vise sadrzaja i vise ljudi. Ali nije ni blizu Madrida, slazem se. Moje trenutno otkrice je Salamanka. Cim nadjem malo vremena pisem putopis i postavljam. :)
Preporuka:
7
0
Odgovori
Prijavi komentar!
bozana
Ponedeljak, 17. 01. 2011. 17:48h
neregistrovan korisnik
hm...salamanka?jel to ona bogataska cetvrt,samo za tu znam:)))? idem ja sa mojim dragim,koji je bajker,i kaze on meni kako po motorima vidi da smo zabasali u neku bogataski kraj...tu ti se ja njemu krenem smijati,kad ono,izbijamo pred pradu,iv sen lorena i ostalu kompaniju:)))... ne znam sta mi se vise svidja,jednostavno,cijeli grad je,to je to:)))...nemam pojma,bili smo mrtvi,pa smo uvece slabo izlazili,sem par puta po pivnicama,u klubove nismo zalazili... hranili smo se u muzejima sunke,a gdje drugdje:)))(?!),par puta jeli po restoranima,i prilicno je skupo... jedno vece,ubijedjeni da idemo u malasanju,izbijemo u chuecu,ne znajuci gdje smo,kad ono,hahhahaha...gomila gejeva,ljube se i vacare po ulici:)))...sad ti je to onaj momenat,ok,aj,nismo bas toliki provincijalci,al nije svejedno:)))... iznajmili smo stan u lavapies/u,sto je imigrantska cetvrt,al je u centru madrida....bili smo malo u paranoji,prije nego smo dosli,kad ono...po primjerak cini mi se,svake nacije koju mozes da zamislis,svi maksimalno raspolozeni i nasmijani...cini mi se da bih sama u 4 ujutro opusteno mogla da cunjam,da mi dlaka ne fali... za muzeje,vazi da je besplatan ulaz vikendom,popodne...u reina sofiji smo bili,pali na dupe,a u nedelju smo isli u prado...upali smo oko pola 6,a radio je do 8...ja od djetinjstva sanjam da idem u prado i gledam gojinu maju...negdje oko pola 8,pred samo zatvaranje,ja maju jos nisam pronasla,i tu krece panika,hahhaha...
Preporuka:
8
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Petak, 11. 03. 2011. 18:42h
@bozana : Draga Bozana, izgleda da je doslo vreme da opet malo skoknemo do Madrida. :))) Ovako, Salamanka jeste i deo Madrida, ali to je, pre svega, prelep grad na Zapadu Spanije, blizu granice sa Portugalom. Poznat je kao univerzitetski centar pa samim tim ima puno mladih... Stari deo grada je poznat po Katedrali koja je proslog veka renovirana te su u fasadu rekonstruktori dodali po neki element savremenog doba. Glavna fora je pronaci astronauta u fasadi, tako da su hiljade ljudi okupljeni oko nje koji se takmice ko ce pre pronaci ovaj detalj. :) Primetila sam da su Salamancani mondeni, da su svi doterani, skockani, mozes ih na kilometar prepoznati u odnosu na Madridjane koji nesto i ne mare za svoj izgled. Videla si i sama da su bas opusteni. :) Kako kaze moj decko, Salamancani (valjda se tako kaze) su "ustirkani". :))) Grad je prelep, ima mnogo mesta za videti... Ubelezi u svoj plan putovanja za naredne godine. Garantujem da ce ti se dopasti. :))))
Preporuka:
6
0
Odgovori
Prijavi komentar!
bozana
Ponedeljak, 17. 01. 2011. 17:57h
neregistrovan korisnik
....odvajam se od svojih,i tu krecem da trcim kroz prado...naravno,oni pojma nemaju engleski,al goja je goja i maja je maja na svakom jeziku:)))...uspijevam da je nadjem,i tu krece nesto sto se ne opisuje:)))... svi muzeji su raj za sva moguca cula,al stvarno treba vise vremena odvojiti...mi smo imali 5 dana za sve,pa smo prilicno pali s nogu... upali smo i u hard rock madrid,to se ne izostavlja... spanci su stvarno ok,vidis ti u njihovom ponasanju i odnosu da su totalno neposredni,cini mi se i vise nego mi... ne znam,jednostavno treba otici i vidjeti...ako neko hoce da iznajmljuje stan,mogu da javim podatke ovog naseg,izdaje se preko agencije,460 e za 7 dana...mala garsonjera,sa 2 odvojene prostorije,namjestaj je nov,al nije okreceno,sto bas kvari sliku:))...ima 4 mjesta za spavanje... eto...mogu ovako jos 3 dana,al prekidam,dok se nisam rasplakala,again:)))!
Preporuka:
9
0
Odgovori
Prijavi komentar!
dj
Utorak, 01. 03. 2011. 03:12h
neregistrovan korisnik
Idem u Madrid 16og marta sa dva druga. Totalno individualno putovanje, letimo ceskom aviokompanijom preko Praga, a hotel cemo rezervisati sutra preko onog booking sajta (izvinjavam se za reklamiranje). Hotel planiramo da uzmemo ili u glavnoj Gran Via ulici ili u nekoj sporednoj. Neka mi neko napise da li je lako snaci se u gradu i da li su gradske znamenitosti relativnu blizu jedne od drugih? I da, koliko kosta "pusacka kazna"? Ja sam veliki nikotinski zavisnik, pa samo pitam da znam koliko para da spremim za kazne :) :) :) salu na stranu, cujem pominje se novi zakon, jel dozvoljeno pusenje na otvorenom? I ako ima jos informacija koje nisu recene, pisite... pozzz
Preporuka:
6
0
Odgovori
Prijavi komentar!
bozana
Utorak, 01. 03. 2011. 12:34h
neregistrovan korisnik
@dj : ovako:))... pusenja sto se tice,dozvoljeno je na svim otvorenim prostorima,ali je zabranjeno u kaficima,restoranima,metrou,itd...na ulici mozes opusteno... kad dodjete,uzmi na onim turistickim pultovima kartu madrida i kartu metroa,i to je sasvim dovoljno za snalazenje...ima puno toga da se vidi,ali je metroom grad super povezan,pa nece biti problema.na karti madrida je otprilike ucrtana svaka znacajnija znamenitost,tako da,nema lutanja...karta za metro je 1 euro,s tim da s njom prolazis dok god si pod zemljom,znaci,sa jednom kartom mozes promijeniti vise linija u jednom smijeru...obavezno uzmite tu kartu metroa,i uporedjuj sa kartom madrida. sto se tice grand vie,to je samo srce madrida,pretpostavljam da su tu hoteli i dosta skupi...mi smo iznajmljivali stan kod reina sofije,blizu prada,preko sajta only-apartments ili tako nesto,pa ako niste jos rezervisali hotel,pogledaj te stanove,mozda vam se vise isplati...mi smo sve rezervisali online,i nije bilo nikakvih problema...taj sajt only apartments je bolji od roomorama/e,jer online placas samo rezervaciju,dok roomorama trazi puni iznos,da se plati online... jel mogu ja s vama:D?
Preporuka:
5
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Petak, 11. 03. 2011. 18:34h
@dj : Kao sto Bozana kaze, Madrid je odlicno povezan metroom. Problem je videti prelepa mesta koja su na petnaestak kilometara od grada bez automobila... Mada i to je izvodljivo ukoliko budes imao dovoljno vremena. Gran Via je odlicna lokacija i pouzdano znam da ima jeftinijih hotela nizih kategorija, ali koji zaista pristojno izgledaju i cisti su. Jedna prijateljica je odsela u hotelu koji je na pocetku ulice (broj 3 ili 5) i bilo je zaista pristojno. U centru, u sporednim ulicicama, imas milion malih hotelcica za koje sam cula da nisu skupi. Mada nisam nikada u njima odsedala. Odsela sam pre mesec, dva u jednom hostelu u Salamanki i to u centru i cena je bila trideset i nesto evra za dve osobe (noc sa doruckom). Hostel je odlican, ravan visoko rangiranom hotelu. I sama sam se zacudila. Zato, ako te put nanese u Salamanku pisi da ti preporucim smestaj. :))) Pusacke kazne su ogromne. Dakle, preporucujem da cigarete konzumiras napolju, a verujem da ce do 16. marta biti postavljene i baste kafica. Videces da je Madrid toliko lep grad da ti nece biti problem da "purnjas" na ulici i razgledas gradjevine. :) Znam kako je, ja sam celu zimu, i na minusu, cucala ispred restorana i kafica zbog cigarete. I blizu sam da batalim. Ako mi je nesto Spanija donela, onda je to ideja da ostavim cigarete. :))Srecan put i lep provod!!!
Preporuka:
7
0
Odgovori
Prijavi komentar!
marko
Četvrtak, 07. 07. 2011. 03:44h
neregistrovan korisnik
@tamarita : kao da citam najbolju knjigu tako me ova vasa prica o Madridu odusevljava --super ste i ti i bozana
Preporuka:
6
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Ponedeljak, 25. 07. 2011. 14:28h
@marko : Hvala najlepse Marko! Nije tesko pisati o gradu koji ostavlja tako neverovatan utisak... Svim srcem preporucujem Madrid. I ne samo Madrid nego i Toledo, Segoviju... :)
Preporuka:
2
0
Odgovori
Prijavi komentar!
doroteuss
Četvrtak, 07. 07. 2011. 03:22h
neregistrovan korisnik
ajde jos malo pisi taman kad je najbolje kraj
Preporuka:
4
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Ponedeljak, 25. 07. 2011. 14:33h
@doroteuss : Moram malo da ostavim i za buduce turiste. :) Da ne bude da sam vam ispricala kraj filma... :) A i plasim se da sam vec svima dosadila pricajuci o Spaniji... :) Ipak, i vise sam nego raspolozena da odgovorim na sva pitanja!!! Tako da, necete me se lako otarasiti! :))) P.S. Drago mi je sto sam uspela da vam svima prenesem bar delic atmosfere. Ali Madrid uzivo je obavezan!!! Necete se pokajati!
Preporuka:
5
0
Odgovori
Prijavi komentar!
bozanabg
Petak, 15. 07. 2011. 14:00h
neregistrovan korisnik
momci,skupite malo parica i pravac madrid,pa da mi cujemo vase utiske...necete se pokajati:)))
Preporuka:
5
0
Odgovori
Prijavi komentar!
jelena-
Petak, 29. 07. 2011. 12:53h
neregistrovan korisnik
Aerodrom u Madridu se zove Barahas (Barajas).
Preporuka:
6
0
Odgovori
Prijavi komentar!
dragana
Ponedeljak, 08. 08. 2011. 01:14h
neregistrovan korisnik
U oktobru bi trebala ici sa deckom za Madrid na 8 dana, avionsku kartu sam uzela preko Wizz aira iz Temisvara (preko Geatursa iz Beograda do Temisvara za 35e (povratna karta) od vrata do aerdroma), sa koferom (u oba pravca po 20) i svim taksama je ispala 130E. Smestaj smo nasli preko bookinga u ulici San Bernardo (sece Gran Via) za 180e/7 nocenja. Za sad je sve ispalo oko 350e (po osobi). Ne mogu da docekam, citam sve sto nadjem o Madridu, nadam se da cu stici da vidim veci deo ovog sto ste ovde naveli...volela bih i do Toleda da skoknem, vidim da je povratna karta 8,88 e, a ono sto sam videla na slikama izgleda nestvarno! :) Ako mozete, napisite mi koliko je daleko metro stanica od samog aerodroma i da li je aerodrom u istoj zoni, tj. koliko karata mi treba do centra (posto sam videla da menjam 3 linije)? A koliko bi ispao taxi do centra? Hvala ;)
Preporuka:
2
0
Odgovori
Prijavi komentar!
bozana
Ponedeljak, 08. 08. 2011. 16:19h
neregistrovan korisnik
@dragana : ej,metro je na samom aerodromu,imas putokaze,snaci cete se opusteno...treba vam jedna karta,mislim da je ta mozda euro i po,i to ti je za sve tri linije...znaci,dok god si pod zemljom,vazi ti karta..sve je to dobro organizovano,pa nemoj da brines,ali obavezno na aerodromu uzmi kartu metroa ,i tako ce ti biti najlakse da pratis kad mijenjas stanice...taksi nemoj da placas,jer nema potrebe...ugledah sad sta si poslala,pa da uskocim dok tamara ne dodje,a ona ti je majstor za madrid:)))...ja sam bila u januaru,7 dana,pa ukoliko mogu pomoci,tu sam:)))...
Preporuka:
3
0
Odgovori
Prijavi komentar!
dragana
Petak, 12. 08. 2011. 14:38h
neregistrovan korisnik
@bozana : Hvala puuuno na brzom odgovoru :* Procitala sam sve sto ste pisali, tu ima sve sto me zanima, tako da trenutno nemam sta da pitam...ustvari, malo me plasi ovaj Wizz air, nadam se da necu zeznuti nesto sa tim cekiranjem i stampanjem...valjda mora da se odstampa karta maximum 7 dana pred put, ne moze npr. 10, pa me sad to nervira sto cu u Madridu morati da stampam povratnu, ali dobro, neka je to jedini "problem"-bice super!!! ;) Ne mogu da docekam oktobar...Juuupiiii!!! ;)))
Preporuka:
2
0
Odgovori
Prijavi komentar!
bozana
Nedelja, 14. 08. 2011. 22:04h
neregistrovan korisnik
@dragana : znas kako,mi smo odstampali sve karte prije puta,i povratne,al putovali smo ryanair/om...nazovi wizz ovaj nas,pa pitaj,mozda oni mogu da ti pomognu...ali,kao sto kazes,ako je to jedini "problem" ,bice vam sjaaaajno:)))...pozdravljam i ako treba jos koja informacija,zovi:)))!
Preporuka:
2
0
Odgovori
Prijavi komentar!
vuk
Subota, 17. 12. 2011. 20:37h
neregistrovan korisnik
izvinite koliko cete dana biti u Madridu,ako vas put i smestaj iznose 200 e? :)moja zelja je da moj rodjendan docekam u MADRIDU :o,ali sam mislio sam da je mnooogo skuplje :p
Preporuka:
0
0
Odgovori
Prijavi komentar!
vuk
Subota, 17. 12. 2011. 21:14h
neregistrovan korisnik
ljudi ..zelim da idem u madrid....kazite mi kako da kupim najpovoljniju avio kartu? :)
Preporuka:
0
0
Odgovori
Prijavi komentar!
bozana
Četvrtak, 22. 12. 2011. 13:08h
neregistrovan korisnik
@vuk : mi smo isli prije godinu dana,tako da ne znam sad ima li karata i kakve su cijene...gledaj low cost prevoznike,ryanair i wizzair...u zavisnosti koliko vas ide,mozete bas jeftino da prodjete...ako si sam,kontam da je i planinarenje skuplje:)))...imas gore nasa iskustva,pa procijeni sta ti se najvise isplati:)))...srecno:)
Preporuka:
0
0
Odgovori
Prijavi komentar! sofijana1965
sofijana1965
Petak, 20. 01. 2012. 10:29h
Beograd je palanka u poređenju sa apsolutno raskošnim Madridom. Kome je frka da vozi automobil po Beogradu - nek se okuša u Madridu! Ulice koje u jednom smeru imaju po 5-6 traka, u kojima se brzo vozi.... potpuno adrenalinsko iskustvo! Sve što čovek pogleda u Madridu (a mislim da to važi i za celu Španiju - a videla sam južni obalni deo, i Andaluziju, Kataloniju, Kastilju i Leon, naravno i Madrid, itd, itd...) sve ostavlja utisak raskoši, moći i nečega što na prostorima Balkana nikad nije ni postojalo. I samo mala ispravka - aerodrom je Barajas (Barahas) - http://www.aena-aeropuertos.es/csee/Satellite/Aeropuerto-Madrid-Barajas/en/
Preporuka:
3
0
Odgovori
Prijavi komentar! budimir
budimir
Subota, 07. 04. 2012. 08:32h
Bio sam pre dve godine 10 dana. Od prvog juna sam opet tamo ali na 2-3 dana. Predivan grad
Preporuka:
4
0
Odgovori
Prijavi komentar!
marko-djuric
Nedelja, 10. 03. 2013. 04:32h
neregistrovan korisnik
Vrlo nestručan i površan prilog. Zar zaista možete poverovati da osoba viša od 175cm u Madridu, gradu koji godišnje posećuje milioni turista, "predstavlja turističku atrakciju"? Posebno bode oči netačna tvrdnja da Madrid mema svoje lokalne specijalitete! Lepo je što afirmativno pišete o destinacijama ali to treba da činite ozbioljnije i verodostojnije! Višegodišnji stanovnik Madrida
Preporuka:
3
5
Odgovori
Prijavi komentar!
miodrag
Ponedeljak, 01. 07. 2013. 20:26h
neregistrovan korisnik
Najepši grad za moju dušu.Bio sam dva puta.I ponovo ću
Preporuka:
2
0
Odgovori
Prijavi komentar! trapo
trapo
Petak, 19. 07. 2013. 04:26h
E zdravo ljudi tu si dobro vece mozes li da mi ucinis ja sam gluvonemi zelim jednog dana u madridu i kod na stadion santjago bernaneu to je moj idol kako mi idemo tamo u madridu hoces li da mi pomognes dovedi me do tamo xvala na pomoc.
Preporuka:
0
0
Odgovori
Prijavi komentar!
dejan
Petak, 26. 07. 2013. 12:26h
neregistrovan korisnik
Zivim u Madridu vec dugo i moram priznati da je ovaj jako simpatican tekst odlicno ogledalo grada. Sjajno.
Preporuka:
3
0
Odgovori