Putopisi

SVI UKUSI I SVI MIRISI MAROKA

tamarita
tamarita , 26. 11. 2010.
Lokacija: Kazablanka (Maroko), Marakeš (Maroko)
Ocena:
 
Koliko god života imali, u jednom od njih valja videti Maroko. Ako želite avanturu, ako želite hleba i igara, ako želite egzotiku, ako želite kulturne kontraste, ako želite najbolji čaj od mente i mirisne kolačiće...… Pa čak i oni koji su sebi rekli - „ovde više nikada“, ako se na to klade izgubiće. Pokleknuće kad Maroko iz rukava izvuče neke nove čari.

Sahara, obodi snegovitih planina Atlasa, visoki rečni kanjoni i Atlanski okean - u jednoj zemlji. Gotovo idealna geografska i klimatska pozicija učinila je Maroko toliko atraktivnom turističkom destinacijom, da je obavezna meta kako svetskih putnika tako i paradajz turista. No, u kojoj god grupi da se pronađete, jedno je sigurno – iz Maroka se nećete vratiti ravnodušni.
Avantura počinje još u Beogradu. Ošamariće vas saznanje da je za ulazak u ovu zemlju potrebna viza. Posle onolike prošlogodišnje sreće i radosti ovu vest ćete dočekati kao psovku. Međutim, ostaćete zbunjeni ljubaznošću i efikasnošću osoblja Ambasade Maroka u Beogradu. Čak i viza brzo im se prašta.
Avio karta do Maroka i nije jeftina parada. Ali, ukoliko se povoljno dokopate neke od evropskih prestonica, karta do carskog grada koštaće vas manje nego povratna autobuska karta do Niša. Verovali ili ne, let letećim free shopom Ryanair-om od Madrida do Marakeša moguće je platiti svega dvanaest evra. Ipak, ne zaboravite onu staru – koliko para, toliko muzike. Sa sobom možete poneti samo deset kilograma ručnog prtljaga, dobru volju i još bolje nerve.

 

Aerodrom u podnožju Atlasa. Vreo asfalt avio piste i izmešan miris kerozina i egzotičnih začina. Pasoška kontrola. Policajac skida uvežbani osmeh i skenira pogledom. Problematični detalj u popunjenom formularu sa ličnim podacima – profesija: novinarstvo. Nakon detaljnog ispitivanja o mediju za koji pišem, pustiše me preko žute crte u crveni grad – Marakeš.
Sledeća ‘’psovka’’ čekala je već nakon sat vremena od dolaska – ’’zabranjeno fotografisanje’’. Verovali ili ne, prva fotografija napravljena u Maroku bila je cenzurisana od strane obezbeđenja kraljeve palate. To je bilo dovoljno instrukcija da ubuduće delujem preventivno. Prvo šoping kao svi normalni američki turisti, a turista –Japanac mogu biti tek nakon ispipavanja terena.
Marakeš je raj za kupoholičare i sve one koji uživaju u cenjkanju na uličnim tezgama i pijacama. Važno je još prvog dana shvatiti sledeće – koliko god da ste nešto platili nemojte se kajati. Pojam ’’tržišna cena’’ ne postoji, niti postoje pravila. Istina je da je realna vrednost proizvoda onolika koliko ste je u tom trenutku platili. Već sledećeg momenta stvari stoje drugačije… Jedino pravilo je da se bolje prolazi na tezgama koje su smeštene u uličicama gde turisti mnogo ne zalaze. Šoping groznica počinje već na glavnom trgu Djemaa el-Fna. Tokom dana ovo je tržnica gde možete kupiti voće, začine, hranu… Na svakih nekoliko metara možete se osvežiti svežim sokom od marokanskih pomorandži ili pojesti osvežavajući plod kaktusa, tzv. kaktusovu jabuku, koji vam prodavac čisti na licu mesta. Ima i onih koje prati loša sreća pa već prilikom prvog zalogaja osete kaktusovu bodlju u nepcu. Plod je vrlo ukusan i osvežavajući, deluje kao infuzija u vrelim letnjim danima.
Tokom večeri i noći, trg se pretvara u ogromno pozorište sa premijerama na svakih nekoliko minuta. Reprize ne postoje. Svaki sekund proveden u ovom ogromnom interaktivnom pozorištu, budite sigurni, nikada se više neće ponoviti. Tu se okupljaju živopisni akrobati, plesači, svirači, krotitelji zmija, naratori, gutači vatre, bokseri amateri… Ruke čuvajte od uličnih umetnica, ukoliko ne želite da sedam dana nosite privremene tetovaže izrađene kanom. Toliko su navalentne da je autorka ovog teksta, ni kriva ni dužna, sedam dana šetala cvetne ornamente na desnoj šaci. I na kraju za to još i platila. Cena tetoviranja je daj šta daš. Kad umetnica završi posao, sledi ponovno cenjkanje. Prethodna ponuda više ne važi. Dok šetate kroz zemlju čuda zvanu Djemaa el-Fna, za ruke će vas cimati i gatare zamotane u metre tkanina i magovi nebo plavih očiju koji tvrde da nepogrešivo proriču budućnost, skidaju uroke i prave zaštite od mračnih sila. Na licu mesta možete kupiti svu neophodnu opremu: sušene guštere, žabe, zmijske košuljice, zečje šapice, neke retke trave, končiće… I za skidanje uroka nema tarife, cenjka se. Od dirhamčića (1evro je oko 11 dirhama) zavisi i kvalitet amajlije za zaštitu od crne magije. Cene idu od jednog evra pa naviše. Na turistima je da odluče koliki im je stepen zaštite potreban. Kako kažu meštani, te najjeftinije amajlije turisti obično nose nekom na poklon. Djemaa el-Fna je mesto gde možete iznajmiti ličnog vodiča kroz Marakeš. Spontano će vam prići na ulici, pod nos poturiti plavu karticu, dokaz da su licencirani lokalni vodiči i cenjkanje počinje. Obično se traži dvadesetak evra po osobi, a na kraju se završi sa cenom od 10 evra za dvoje. Ako se nekom pohvalite da ste iznajmili vodiča, taj će se panično uhvatiti za glavu i objasniti da ’’ti sa plavom karticom’’ nisu licencirani i da pravi vodiči nose zelene kartice. Na trećem mestu objasniće vam da su najbolji oni koji vrebaju u okolini hotela… Autorka ovih redova ni dan danas ne zna ko su pravi a ko lažni vodiči… U svakom slučaju, pretpostavka je da je kvalitet dobijenih informacija i od zelenih i od plavih isti.

Da se vratimo na omiljenu turističku aktivnost u Maroku – šopingu. Sa glavnog trga skrenite u najveći trgovinski centar u Medini – Souks. U nekoliko isprepletanih uličica naći ćete stotine i stotine različitih proizvoda: od kože, bakra, srebra, pamuka, svile… Ova pijaca je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija, te ćete se osećati potpuno bezbedno i dobrodošlo. Ovde fotografije možete praviti i sa povezom preko očiju. Niko vam neće stavljati šake na objektiv fotoaparata.
Kada se umorite od šopinga i cenjkanja, Marakeš predah nudi u tzv. vrtovima grada: Menara, botanička bašta, Bahia, maslinjaci i plantaže palmi… Jedan od najlepših kutaka Marakeša je svakako botanička bašta ’’Jardins Majorelle’’. Marakeš je grad koji živi paralelne živote. Svaki novootkriveni svet potpuni je kontrast prethodnom. Upravo tako izgleda ulazak u botaničku baštu. Kreator ovog zelenog raja bio je čuveni slikar Jacques Majorelle još davne 1931. godine, da bi ga obnovio proslavljeni modni kreator Yves Saint Laurent. Iz tog razloga ćete u bašti naići na skulpturu koja podseća na stablo kaktusa, postavljenu u znak sećanja na Laurenta. Najzanimljiviji i najfotogeničniji deo bašte je svakako aleja kaktusa, gde se turista prosto takmiče u pravljenju ’’najperverznijih’’pejzažnih fotografija nastojeći da što verodostojnije ovekoveče falusne oblike ovih egzotičnih stabala.

 

Menara je sledeće mesto na koji će vas meštani, ali i turistički priručnici uputiti. Bez previše očekivanja. U pitanju je maslinjak iz 19. veka, sa velikim, neuređenim bazenom. U zaleđu, naziru se Atlas planine. Za potpuni doživljaj romantike u smiraj dana neophodno je da sami izmaštate atmosferu koju je, kako kažu, nekada davno, jedan sultan pravio lepoj Marokanki. Danas, na ovom mestu naći ćete samo konture, samo ram za sliku koja nedostaje.
Najinteresantniji prizori Marakeša čekaju vas u zabačenim uličicama Medine. Stanovnici će vam jasno staviti do znanja da nisu raspoloženi za fotografisanje, rukama skrivajući lica ili upozoravati drekom koja liči na pretnju. Fotografije napravljene krišom podsećaju na pravi marokanski život: bosonogi muškarci odeveni u belim haljinama raduckaju u zanatskim radnjama, masa koja pažljivo sluša religijska predavanja na ulazima mnogobrojnih džamija, klanjanje pet puta dnevno, žene u crnim bulkama vuku namirnice i decu, petočlane porodice na jednom dotrajalom motoru, dremku na stoličicama ispred okućnica… Lutanje kroz uličice starog grada meštani će pokušati da vam uskrate upozorenjima da je baš ta ulica zatvorena, ili da sa druge strane ne postoji ništa vredno pažnje. Pretpostavimo da je razlog skrivanja pravog Maroka, udaljavanje radoznalih turista od intime marokanskih porodica.
Sledeći fenomen teže je objasniti. Ukoliko nekoga upitate gde se nalazi muzej ili neka od turističkih atrakcija, odgovor će biti da ne rade baš u vreme kada ste planirali posetu nabrajajući različite razloge: verski praznici, julska žega, renoviranje objekta... Kada sutradan upitate isto, dobićete identičan odgovor.
Nakon nekoliko dana provedenih u Marakešu poželećete da dopišete koji redak u vodiču Lonely Planet-a. Na primer: kada doputujete u grad, nikada nikome nemojte reći da ste sveži turista. Nemojte nasedati na priče da Berberi samo četvrtkom silaze u grad da prodaju svoje ručno rađene proizvode, naći ćete ih svakog dana i nikad im ne stavljajte do znanja da vam se jedan proizvod više sviđa od drugog. Prvi proizvod će uvek biti višestruko skuplji od drugog iz opet raznoraznih razloga: kvalitetniji materijal, ručna izrada, postojanija boja… I kako reče jedan dvanaestogodišnji Berberin Mustafa – ako hoćeš da opstaneš u Maroku, ponašaj se kao pravi Marokanac!

 

Postavlja se pitanje ko su izvorni Marokanci? Istorijske činjenice kažu da su Berberi bili prvi stanovnici Maroka, još od 6. veka pre nove ere. Severni Maroko postaje rimska provincija neku godinu pre Hrista, da bi u VIII veku došli Arapi sa svojom verom. Dosta vekova kasnije, o Maroko su se otimale dve velike kolonijalne sile - Francuska i Španija. Kao bivša francuska kolonija, Maroko i dan danas neguje njihovu kulturu, a francuski se, pored arapskog, tretira kao zvanični jezik. Školovanje nije obavezno, te većina dece još od malih nogu uči zanat u radnjama, trguje na tržnicama ili prosi. Nemojte se začuditi ako grupa dečačića iskoči pred vas, na sred ulice, praveći zvezde i raznorazne cirkuske akrobacije. Za ovu malu predstavu očekuje se bakšiš. Čak i marokanska država upozorava turiste da je davanje novca deci medveđa usluga. Privoleti decu na školovanje jedan je od najvećih problema sa kojim se država koprca.
Mesta koja nikako ne smete zaobići u Marakešu su i Bahia palata sagrađena 1880. godine, El Badii palata iz XVI veka koja je pravi primer arapsko-andaluzijske umetnosti, kao i gradski muzej.
Kada smo kod eksperimentisanja u ukrštanju kultura, čini se da je Maroko uspeo da spoji nespojive kulinarske tradicije koje su ostavile istorijskog traga na području severozapadne Afrike. Aromatična, koloritna i bogata. Malo berberske gastronomske kulture, malo maorske, arapske i islamske, sve začinjeno andaluzijskim ukusima i mirisima, pa još malo evropskog i jevrejskog. Ostale sastojke marokanskog ‘’lonca’’ uslovila je klimatska pozicija. Sa više od 300 sunčanih dana godišnje, Maroko obiluje egzotičnim voćem i povrćem. Na svakom koraku naići ćete na neobrano drvo pomorandže, banane, urme. U zemlji 1001 začina jedan život nije dovoljan da isprobate sve ukuse… Za preporuku su ’’tajine’’, nešto slično našem gulašu, pripremano i servirano u kupastim zemljanim posudama i svima dobro znan cous-cous. Ipak, najjači utisak ostavljaju ukusni i mirisni marokanski kolačići koji se tradicionalno služe uz čaj od mente. Kasnije ćete te iste kolačiće videti na ulici, tačnije, videćete tezge oblepljene muvama i insekatima. Traganje za mestom gde se prodaju isti ali u pristojnim sanitarnim uslovima, bilo je bezuspešno. Ostaje nada da su oni koje jedemo po hotelima napravljeni u hotelskoj kuhinji… Hrabriji turisti drže se pravila – jedite tamo gde jedu Marokanci, oni znaju gde je hrana dobra! Ipak, pitam se da li je evropski stomak spreman na parče piletine ili jagnjetine koja je do maločas visila o kuku u prodavnicama pod vedrim nebom na nesnošljivih 45 stepeni celzijusovih? Često se na istoj tezgi prodaju meso i sitne kućne potrepštine. Klasičnih supermarketa gotovo i da nema. Nakon sedmodnevne potrage, otkrili smo da je izvesna kompanija ’’Acima’’ marokanski Maxi. S tom razlikom da na jedan Acim ide i nekoliko stotina hiljada ljudi, za razliku od Maxija koji se otvara po principu - gde god nađeš zgodno mesto ti Maxi posadi. Naime, prvi supermarket u Marakešu pod nazivom ’’Marjane’’ otvoren je tek 2000. godine. I dan danas u supermarketima pazare bogatiji i, sve češće, srednji slojevi. Supermarketi su prilično siromašni za potrebe i navike prosečnog evropskog potrošača, ali ćete bar imati zadovoljstvo da vidite šniclu u foliji i u rashladnoj vitrini. Često ćete poželeti i da zagrlite čike koji su izmislili MacDonalds, Kentucky chicken i Pizza Hut. Za većinu turista, koji nisu odseli u hotelima iz dobro poznatih lanaca, ovo su svakodnevna svratišta. Verovali ili ne, u Pizza Hut-u možete se osećati tako otmeno, kao da ste pojeli čokoladni šnit u Ritz-u. Naravno, novi deo Marakeša obiluje lepim i savremenim restoranima, ali su i cene potpuno evropske.

 

Maroko nije destinacija za pivopije i vinopije. Alkohol ne možete kupiti u svakoj kafani, a i tamo gde ga ima, posle pogleda u cenovnik naručićete ipak – čaj od mente, napitak koji ima status kafe kod nas. Jedno domaće pivo u gradskom baru u Kazablanki košta od šest evra pa naviše. Iako su cigarete gotovo tradicija, običaj je da se kupuju na ulici ili kafani, ali na komad. Na improvizovanim kartonskim tezgama imate kolekciju od nekoliko načetih kutija dobro poznatih brendova i vi samo prstom pokažete iz koje kutije želite cigaretu.
Beg u Gueliz, modernu četvrt Marakeša, vraća vas u evropsku svakodnevicu. Na samo tri kilometara od Medine čeka vas potpuno drugi grad: luksuzni restorani, sređeni hoteli, čisti kafei, brendirane prodavnice, banke, poslovne zgrade… Čak i da vam nije rečeno gde se nalazite, Gueliz ćete prepoznati po garderobi prolaznika. Šetaju se kravate, naviksane šimike, visoke potpetice i skupi kompleti. Modernu četvrt koja je sagrađena za vreme francuskog protektorata prepoznaćete i po skupim automobilima, nenasrtljivim trgovcima, uglavnom fiksnim cenama u dućanima, uglancanim čašama u kafeima… Gueliz je pravo mesto za sve one koji su se predozirali tradicionalnom marokanskom egzotikom.
Naravno, za obilazak svih znamenitosti Marakeša neophodan je taksi. Ugovaranje cene za taksi usluge posebna je veština. Tu vam pored veštine pregovaranja, poznavanja nekoliko stranih jezika trebaju i dugi nervi. I koliko god dobar pregovarač bili, na kraju ćete se uvek osećati pokradeno. Svaki grad u Maroku ima neka svoja taksi pravila. Tako npr. u Marakešu taksimetar služi kao unutrašnja dekoracija pohabanih taksi vozila, dok u Kazablanki taksimetar služi svrsi. Posle svih mučnih pregovaranja sa taksistima, Kazablanka dođe kao osveženje. Nikada ne možete iscenjkati tako dobru cenu koliko je jeftina vožnja na taksimetar. Samo, imajte u vidu da su vozači ’’zaboravni’’, te ih treba podsećati da uključe merač kilometara. Isto tako treba imati sitno. Marokanski taksisti i trgovci sa matematikom ne stoje dobro. Interesantno je da im računica nikad nije na njihovu štetu! Vožnja taksijem idealna je prilika za dobijanje potrebnih informacija o gradu a da ne morate za to davati bakšiš. Ukoliko vam pred taksistom ’’izleti’’ da ste upravo krenuli na večeru, budite sigurni da vas neće odvesti do željenog restorana, nego do restorana nekog svog rođaka, pajtosa ili saradnika, na potpuno drugom kraju grada. Druga situacija je pristajanje na neočekivano nisku cenu za vožnju do hotela gde ste odseli. To znači da će put do kuće trajati najmanje sat ipo vremena jer ćete biti primorani da obiđete sve radnje i tezge rodbine i prijatelja vašeg vozača. Onima sa kraćim nervima preporučuje se da za ’’direktan let’’ do hotela plate koji euro više.
Od Marakeša da Kazblanke deli četiri sata vožnje udobnim i modernim vozom. Vozovi su u minut tačni, čisti i komforni. Cena zapanjujuće niska. Za vožnju do Kazablanke drugom klasom izdvojićete 8 evra, dok je za prvu klasu neophodno dati koji evro više. Za sve nas koji smo navikli na srpske železnice, marokanska će izgledati kao metro u Tokiju. Bonus je uživanje u krajoliku gde se smenjuju plantaže maslina, palmi i polja kaktusa. Vlaga u vazduhu nagoveštava da je Atlantik sve bliže. Vazduh postaje lepljiv, temperatura pada i u daljini se naziru bele zidine – Kazablanka. Beo grad. Izdaleka izgleda čistije od Beograda. Međutim… Već na izlasku iz železničke stanice ’’Casa Voyager’’ saplešćete se o smeće. Prvi utisak ispravlja taksista koji je na pitanje ’’koliko je do hotela?’’ iznenađeno odgovorio – koliko pokaže taksimetar. Nemojte se iznenaditi ako taksista usput pokupi još kojeg putnika. Taj drugi račun plaća se odokativno.
Kazablanka sa oko 6 miliona stanovnika, najavljena kao ekonomska i biznis prestonica severozapadne Afrike zaista izgleda upravo tako. Pojedini kvartovi sa modernim zgradama, staklenim fasadama i skulpturama izgledaju kao bilo koja visokorazvijena ekonomska prestonica. Taman kada ste pomislili da će se negde iza ugla pojaviti ‘’pokojne’’ zgrade bliznakinje, doživećete arhitektonski i kulturni šok – urušene straćare kroz čije prozore se vide vremešni tv aparati prikjučeni na struju kablovima sprovedenim kroz prozore, iz nekog uličnog izvora struje. Naravno, satelitske antene obavezne su, bilo na krovovima luksuznih vila, bilo pričvršćene na patrljcima labavih krovova straćara. Satelitski tanjiri se mogu kupiti na svakom ćošku te se ima utisak da ih svaki dućan prodaje. Kao da svakog jutra sa hlebom i mlekom kupuju i satelit.

 

Prva asocijacija na Kazablanku svakako je istoimeni film. Verovatno najbolji marketinški potez za ovaj grad ikada. Ne, nemojte očekivati Hemfrija Bogarta, niti Ingrid Bergman u strasnom zagrljaju. Zapravo, nemojte očekivati sladunjavu romantiku. Ovaj grad bolje opisuje slogan pomenutog filma – ’’ako želite avanturu, ovde ćete je naći’’! Avanturu predstavlja i najobičnija šetnja ovom poslovnom metropolom. Zatim ulazak u Medinu, gde će vam na bazaru nuditi kineske najke i konversice, guči torbice, d&g donji veš. Sve podseća na kineski tržni centar samo što prodavci nisu kosooki. Oko zidina Medine rasprostrta je ogromna buvlja pijaca gde možete naći sve, od šrafa za televisor, model iz ‘79. preko sveže mente za tradicionalni marokanski čaj, do ploda kaktusa. Put vodi u srce Medine gde je smeštena zelena pijaca. Smenjuju se mirisi, od prijatnih mirisa egzotičnih začina, preko usmrdelog mesa do kanalizacije. Smenjuju se i boje, zvukovi, atmosfera. Vri. Do eksplozije. Uskim putićem izlazi se iz Medine i nailazi na drugu tačku po kojoj je Kazablanka poznata – džamija Hasana II! Jedna od najvećih i najlepših na svetu. Uronjena u Atlanski okean šarmira turiste i poziva na fotografisanje. Izgleda kao da iz Atlantika izranja minaret visok 210 metara. Krov džamije težak dve tone je pokretan, možete samo naslutiti kakav vas pogled očekuje... Ovo je verovatno jedno od najslikanijih mesta na kugli zemaljskoj. Od džamije, uz obalu, pruža se jedna od najdužih ulica u Kazablanki. S jedne strane se smenjuju vile i sirotinjske udžerice, sa druge strane hotelski kompleksi i okean. Kada vam noge zabride od hodanja stižete do gradske plaže. Kupanje u bikiniju možda nije zabranjeno ali nije ni preporučljivo. Na javnoj plaži uglavnom se brčkaju meštani i afrički turisti. Žene obavijene haljinama i skrivenih lica upijaju sunčeve zrake samo kroz zenice očiju, dok muškarci opušteno ‘’hvataju boju’’. Imate utisak da je plaža u magli, što zbog krkljanca i gužve, što zbog peska koji teksturom više podseća na tešku prašinu. Na izlazu iz plaže sedi žena u crnom, naliva vodu sa javne česme u prljave plastične flaše i prodaje za nekoliko dirhama. To je ‘’izlaznica’’ sa plaže. Valja oprati noge pre nego ih zavučete u cipele. Na samo nekoliko desetina metara dalje, ograđena je prelepa hotelska peščana plaža sa svom opremom: ležaljkama, suncobranima, jastučićima i šarenim koktelima na stočićima. Ulaznica za jedan dan uživanja na ovom mestu je 80 evra. Pa ko voli…
Dugo sam razmišljala o zidu koji ograđuje stari grad i svojim naličjem izlazi na deo plažne avenije. Čemu čelične bodlje na vrhu zidine? A onda, kada kroz rupu od izbijene cigle pogledate šta je sa druge strane, shvatićete da sirotinjsko naselje tone u deponiji smeća. Sasvim je normalno da se otpad sa plaže i iz susednih barova i restorana slobodno hitne preko zidine ili jednostavno ostavi gde god vam se prohte. Na svakoj pijaci imate bezbroj malih deponija na kojima se skupljaju insekti i mačke. Teško da ćete igde videti toliko mačaka na kvadratnom metru. Često ćete se i saplitati o njih dok šetate ulicama. Mačke su svakako jedna od asocijacija na ovu zemlju. Čak i Marokanci imaju običaj da kažu da onaj ko voli mačke ima devet života.
Koliko god života imali, u jednom od njih valja videti Maroko. Ako želite avanturu, ako želite hleba i igara, ako želite egzotiku, ako želite kulturne kontraste, ako želite najbolji čaj od mente i mirisne kolačiće… Pa čak i oni koji su sebi rekli – ’’ovde više nikada’’, ako se na to klade – izgubiće. Pokleknuće kada Maroko iz rukava izvuče neke nove čari… I pozove vas na još jednu čajanku.

Ostavite komentar
Ime:
0/1500 karaktera
Komentar:
AntiBot pitanje: sedam + šest = ?

Prijavite se sa vašim SuperOdmor nalogom ili sa vašim nalogom.

Pošalji komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo korisnike SuperOdmor.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. SuperOdmor.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove SuperOdmor.rs. Administratorima SuperOdmor.rs se možete obratiti ovde: info@superodmor.rs

Komentara: 31
Prijavi komentar! madmax
madmax
Petak, 26. 11. 2010. 12:59h
Divnooooo. Meni je jedna od neostvarenih (bar za sada) zelja da odem u Maroko a sada, posle ovog putopisa....jos vise mi se ide. Hvala sto nam stvaras zazubice :)
Preporuka:
37
2
Odgovori
Prijavi komentar! antonetana
antonetana
Petak, 26. 11. 2010. 13:54h
@madmax : Ovo je divan putopis, zaista te zaintrigira da obidjes Maroko..Hvala na savetima i detaljima.
Preporuka:
28
1
Odgovori
Prijavi komentar! provincijalac
provincijalac
Petak, 26. 11. 2010. 14:00h
Predivan tekst...Hvala na ovom putopisu,citao sam ga sa uzivanjem!
Preporuka:
31
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Petak, 26. 11. 2010. 15:56h
Hvala svima na divnim komentarima. Bilo mi je zadovoljstvo da podelim sa svima vama bar delic emocija i dozivljaja koje sam ponela iz Maroka. I sada, nekoliko meseci nakon putovanja, pozelim da bas ovog popodneva prosetam trgom Djemaa el-Fna, pijem caj od mente negde na obali Atlantika ili da lutam isprepletanim ulicicama Medine... Maroko ima neku neobjasnjivu energiju... I pitomu i divlju u isto vreme.
Preporuka:
35
1
Odgovori
Prijavi komentar! elif
elif
Petak, 26. 11. 2010. 16:00h
vecina teksta prepisana
Preporuka:
4
23
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Petak, 26. 11. 2010. 19:33h
@elif: Hvala i na kritikama. Iako je neosnovana, uvek me raduje da cujem razlicita misljenja. P.S. Napravila sam propust i nisam se na kraju putopisa potpisala imenom i prezimenom - Tamara Vlaskalin. Pozzz
Preporuka:
24
0
Odgovori
Prijavi komentar! maius
maius
Petak, 26. 11. 2010. 23:50h
Odlican putopis.Slikovito napisan.Uzivala sam citajuci.Nadam se da cu i ja uskoro posetiti Maroko.Sve ove informacije ce mi biti itekako korisne...jedini problem je sto ne znam da li je bezbedno voditi decu od 6 godina?
Preporuka:
22
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Subota, 27. 11. 2010. 00:43h
@maius: Bezbedno jeste ali je, cini mi se, komplikovano zbog dugog puta i presedanja. I Marakes i Kazablanka imaju fenomenalne hotele, ciste, sredjene... Preporucujem da se sobe uzimaju u hotelima iz poznatih lanaca. Ja sam u Kazablanki rezervisala sobu u marokanskom hotelu sa (kao) 4 zvezdice i bilo je katastrofalno. Nekoliko puta smo menjali sobu i na kraju preziveli. :) U Marakesu je riad (tradicionalna marokanska kuca) bio fenomenalan. Obilazak Maroka je avantura ukoliko zelite da upoznate stvaran zivot i kulturu... Mozda bi za tako malu decu to bilo prenaporno. Kao sto rekoh, treba imati na umu i cinjenicu da higijena (van hotela) i nije na nekom nivou... Ne secam se da sam vidjala puno turista sa decicom...
Preporuka:
23
2
Odgovori
Prijavi komentar!
borivoj
Nedelja, 28. 11. 2010. 22:05h
neregistrovan korisnik
Prvo sam procitao putopis iz Egipta pa sad i Maroko. Ne znam koji je bolji!!! Hvala na svim ovim informacijama posto bih u Maroko voleo da idem sledece godine. Kako se dobija viza?
Preporuka:
21
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Ponedeljak, 29. 11. 2010. 12:45h
@ borivoj: Koliko se secam, za vizu je potrebno: pasos i fotokopija, rezervacija hotela i avionska karta i potvrda o zaposlenju. Na licu mesta se i uplacuje viza (ne mogu da se setim koliko tacno bese, negde dvadesetak evra). Osoblje u Ambasadi Maroka u BG je preljubazno. Stvarno su me odusevili. Necete imati nikakav problem. Naprezivljavala sam se svega i svacega cekajuci vize pre vizne liberalizacije, ali ovi ljudi su fantasticni. P.S. Hvala na komplimentima za putopise!
Preporuka:
22
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Ponedeljak, 29. 11. 2010. 12:55h
Zaboravih da kazem da treba biti obazriv sa prenosenjem video kamera ili neke komlikovanije tehnike. Na granici u Maroku nisu bas odusevljeni... Fotoaparat je ok.
Preporuka:
21
0
Odgovori
Prijavi komentar! strux
strux
Sreda, 01. 12. 2010. 09:54h
@tamarita : Koliko dugo se ceka na dobijanja vize?
Preporuka:
10
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Sreda, 01. 12. 2010. 14:13h
@strux: ja sam sa vizom prosla odlicno. sve je pocelo komplikacijama zato sto sam trazila novinarsku vizu (a procedura za to u arapskim zemljama traje i do mesec dana). e sad, problem je bio sto sam za nekoliko dana putovala za Spaniju pa odande u Maroko. Izuzetno ljubazna gospodja koja radi u Ambasadi mi je zakazala sastanak, ljudima sam objasnila situaciju i odmah dobila vizu. Secam se da sam srela devojku koja je trazila turisticku vizu i kaze da je dobila za nedelju dana. Generalno, viza se dobija mnogo lakse nego za sengenske koje smo vadili do prosle godine. Ukoliko planiras da posetis Spaniju, odande je otici u Maroko i jednostavno i jeftino.
Preporuka:
17
0
Odgovori
Prijavi komentar! strux
strux
Sreda, 01. 12. 2010. 14:51h
@tamarita : Ja sam mislio da ima nekih komplikacija oko vize...Nisam planirao Maroko u skorije vreme,al dobro je znati,ko zna,hehehe.Hvala na odgovoru!
Preporuka:
14
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Sreda, 01. 12. 2010. 15:56h
@strux: Nema na cemu, i drugi put. :) Pa ko zna, ni ja nisam mislila da cu obici Maroko, ali bilo mi je dovoljna jedna recenica da me ubede. Kao sto rekoh putopiscu koji se potpisuje sa "provincijalac" - tesko zabu u vodu... :))) Inace, malo sam kopala zasto nam je potrebna viza za Maroko i dobila informaciju od jednog kolege da je SFRJ 1984. god priznala drzavni entitet Zapadnu Saharu sto se Maroku nikako nije dopalo jer ona prakticno upravlja citavim ovim podrucjem.
Preporuka:
16
0
Odgovori
Prijavi komentar! strux
strux
Sreda, 01. 12. 2010. 16:44h
@tamarita : Mnogo ti informacija znas...Hm, da nemas nekog mozda ko radi u Vikiliksu,hehe... Te nase greske iz proslosti...Bas znaci ova vizna liberalizacija...bice valjda bolje u godinama koji dolaze...
Preporuka:
16
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Sreda, 01. 12. 2010. 17:32h
@strux: hahahahaha, bas su mi interesantni ovi diplomatski tracevi. Prosto mi zao da uhvate osnivaca Vikiliksa i uskrate nam celu zabavu. :))) Dobro, sve smo to vec i znali... Samo sto nismo razmisljali o cinjenici da je potpuno isto raditi u diplomatili ili u Skandalu ili Svetu. Da, u pravu si, bar smo se tih viza otarasili. Jos uvek mi je cudno kada se, kao covek, spakujem i krenem negde bez svih tih silnih peripetija. Mora biti bolje, sve se nadam da smo najgore pregrmeli.
Preporuka:
17
0
Odgovori
Prijavi komentar! strux
strux
Četvrtak, 02. 12. 2010. 11:01h
@tamarita : Ma da potpuno je isto raditi u Vikiliksu i Sveti ili Skandalu,hehe.Jos se navikavamo na cinjenicu da putujemo slobodno, sve imam osecaj kad dodjem do granice da ce nas smaraju, traze nesto dodatno... I bas mi je drago kad procitam da neko pise o nekim destinacijama iz svog ugla, pogotova o onim mestima, u kojima nisam bio do sada...
Preporuka:
14
0
Odgovori
Prijavi komentar!
nazaza
Utorak, 21. 12. 2010. 21:55h
neregistrovan korisnik
Da li si posetila Tangier,Fes,Agadir?
Preporuka:
6
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Subota, 25. 12. 2010. 13:53h
@nazaza : Na zalost nisam stigla sve da obidjem. Od vecih gradova sam obisla Marakes i Kazablanku. Naravno i niz okolnih sela i sela na putu izmedju ova dva grada. Sledeci put bih volela da putujem u Tangier i odatle dalje vozom... Za Fes svi pricaju (i turisti koji su bili i Marokanci da je prelep, grad boja). Ali Marokanci su definitivno najponosniji na carski grad Marakes. Ma sve treba obici. :)))
Preporuka:
14
0
Odgovori
Prijavi komentar!
sanjica
Sreda, 22. 12. 2010. 13:34h
neregistrovan korisnik
odlican putopis!! bas sam nesto ovako trazila, posto u februaru idem bas u marakes. da li bi mogla da mi kazes da li je u ambasadi potrebno predati i avionsku kartu do spanije? i vezano za smestaj, molim te preporuci nesto dobro a ne tako skupo :)) gledala sam po netu, najniza cena po nocenju je oko 9e... ali bih ipak da mi kaze neko iz prve ruke kako sve to izgleda :) hvala puno!!! pozdrav!!!
Preporuka:
12
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Subota, 25. 12. 2010. 15:23h
@sanjica : Hvala sanjice! Ja sam imala avio kartu kad sam otisla u Ambasadu, ali nisam imala nikakve rezervacije za smestaj. Mislim da sam im prilozila samo karte od Madrida do Marakesha. To mi je i logicno posto nam za Spaniju ne trebaju vize. U Ambasadi su jako, jako ljubazni i meni nisu pravili nikakvih problema. Cak su mi pomogli da sto brze dobijem vizu. Inace, normalna procedura traje oko nedelju dana... koliko se secam. u Marakeshu sam bila smestena u Riadu de Vinci koji je fenomenalan. Ovde mozes videti kako izgleda http://www.tripadvisor.co.uk/Hotel_Review-g293734-d1169934-Reviews-Riad_de_ Vinci-Marrakech.html Cena je bila oko 55 evra za dve osobe sa doruckom, ali mi smo bili u letnjim mesecima (tada tamo nije sezona posto je prevruce). Inace, zaista ima jako jeftinog smestaja, tako oko 10 eura noc po osobi, ali upozoravam da su i marokanski hoteli sa 4 zvezdice jako prljavi pa nisam htela da rizikujem sa smestajem tih par dana. u Kazablanki smo bili dve noci u jednom takvom hotelu (noc oko 35 evra za dve osobe) i bilo je uzasno. Menjali smo sobu cetiri puta, trazili da kupimo sprej protiv bubasvaba, menjali krevetninu koja je bila potpuno zagadjena (umazana od sminke i ko zna cega). U kupatilu smo pronasli koriscene tampone i opuske od cigareta, a kada je izgledala kao da je niko nije oprao mesecima. Horor. Napokon je jedan apartman bio pristojan pa smo preziveli. :) Tako da nemojte previse ocekivati od smestaja, daleko je to od evropskih hostela.
Preporuka:
10
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Subota, 25. 12. 2010. 15:35h
@tamarita : Nije mi stala cela poruka pa ovde nastavljam. :))) Ne bih volela nikoga da obeshrabrim. Sve se to da preziveti. Te losiji momenti se brzo zaborave o ostane sve ono neponovljivo, egzoticno, drugacije sto Maroko pruza. Ja bih opet isla... Bices odusevljena i mesecima ces prepricavati dogodovstine, budi sigurna. :))) Zelim ti srecan put i lep provod! I ne zaboravi da probas one fenomenalne mirisljave kolacice koje cesto sluze uz caj. Odavno nisam probala nista savrsenije. :)))
Preporuka:
13
0
Odgovori
Prijavi komentar! zorita
zorita
Četvrtak, 23. 12. 2010. 20:29h
Fantasticno! Jedna od najvecih zelja mi je da odem u Maroko, a nakon ovako divnog i upecatljivog opisa, jedva cekam! Upoznala si nas sa zivopisnim svijetom Maroka, i sa svim korisnim informacijama!
Preporuka:
12
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Četvrtak, 23. 12. 2010. 23:21h
@zorita : Hvala najlepse na komplimentima. Bas mi je puno srce, hvala! Maroko je potpuno neverovatan. U jednom trenutku mrzis sto si tamo, a vec sledeceg trenutka se necim odusevis i ne zelis da se vratis kuci. To "toplo-hladno" boravak u ovoj zemlji i cini neponovljivim. Kad se sve sabere i oduzme, bilo je to fantasticno zivotno iskustvo! Isla bih opet. Za neki drugi put su mi ostali Fes i Rabat. :)))
Preporuka:
11
0
Odgovori
Prijavi komentar!
misteriozna
Petak, 28. 01. 2011. 13:22h
neregistrovan korisnik
Nisam bila u Maroku, ali cu ici ove godine. Decko mi je iz Maroka, radi ovde vec cetiri i po godine, u avgustu odlazi iz Beograda, tako da cu sa njim ici da vidim i osetim cari Maroka. pozz
Preporuka:
6
0
Odgovori
Prijavi komentar! tamarita
tamarita
Nedelja, 30. 01. 2011. 00:31h
@misteriozna : Nema sumnje da ces se odlicno provesti! :) Obavezno obidji Marakes. Nezaboravan je. Bas sam se pre nekoliko dana prisecala marokanskih pustolovina u razgovoru sa nekim prijateljima. Zapravo, cesto mi kroz glavu prolaze zivopisne slike sa tog putovanja. Kao sto rekoh, ima Maroko neku neobjasnjivu magiju... :) Bices u prednosti jer ti decko moze biti i odlican vodic. Lep provod i napisi utiske!
Preporuka:
10
0
Odgovori
Prijavi komentar!
maznuna
Subota, 05. 10. 2013. 23:15h
neregistrovan korisnik
@misteriozna : Savrseno. Moj decko je takodje iz Maroka. Napustio je Srbiju prske godine u Avgustu nakon 6 godina rada. Krenuli smo kroz Evropu( Italija, Francuska, Spanija) i stigli u Rabat nakon 14 dana. Preporucujem Maroko svima. Obavezno Casablanku. Ja sam bila za godinu dana tamo 2 puta i odusevljena sam. Na prolece se selim u Rabat i jedva cekam. Idite u Maroko prelepo je. Salam
Preporuka:
3
0
Odgovori
Prijavi komentar!
marko
Ponedeljak, 27. 02. 2012. 19:31h
neregistrovan korisnik
Vale jeste sve tako kako ste napisali , ali dve nedelje je dovoljno, ali da s e poseti i Agadir i Fes a možda i Mogador. Proveo sam više godina u toj zemlji i nemam nekih zamerki većih.
Preporuka:
4
0
Odgovori
Prijavi komentar!
beta
Ponedeljak, 13. 04. 2015. 22:35h
neregistrovan korisnik
Čitanje i gledanje bez daha ! Jednostavno ..fantastično !!!
Preporuka:
2
0
Odgovori
Prijavi komentar!
suzana
Utorak, 10. 10. 2017. 17:29h
neregistrovan korisnik
Sedim u jednom restoranu u Kazablanci i čitam ovaj putopis. Sve lepo rečeno, ali nije tako lepa slika samo par godina kasnije od kada je napisan tekst. Sve je veoma, veoma prijavo. Lokalni vodiči će vam skrenuti pažnju gde smete da jedete, jer kao što rekoh sve je veoma prijavo. Dok šetate ulicom, kao grupa, policija će vas pratiti jer bezbednost nije baš na visokom nivou.
Preporuka:
0
0
Odgovori