Peru

Kratak opis - Peru

Republika Peru nalazi se na zapadu Južne Amerike. Glavni grad je Lima. Graniči se na severu sa Ekvadorom i Kolumbijom, na istoku sa Brazilom, na jugoistoku sa Bolivijom, na jugu sa Čileom, a na zapadu sa Pacifikom.
Na jugu Perua, na granici sa Čileom, počinje najsušnija pustinja na svetu, Atakama.

 

 

Grad Lima l foto: Jorge Gobbi/flickr.com

 

 Najviši vrhovi su Nevado Huaskaran (6.768 m), Jurupaja (6.634 m), Koropuna (6.425 m), Ampato (6.310 m) i drugi.
Dok na severu zemlje planine Andi ne dostižu snežnu granicu i stoga su pokrivene vegetacijom, u središnjem delu postoje vrhovi pokriveni stalnim snegom i ledom (glečeri). Na jugu Perua, uključujući zaleđe Lime, planine dostižu 3.000 do 4.000 metara, i retki su snežni vrhovi iznad 5.000 metara.

 

 

Planine Perua l foto: ilkerender/flickr.com


Jedini veći i turistički zanimljivi gradovi ovog regiona su Ikitos i Puerto Maldonado. Od Lime do Ikitosa se može stići jedino avionom ili brodom. Do Puerto Maldonada se može doći brodom, avionom (1,5 sat od Lime; pola sata od Kuska) ili terenskim vozilom (24–60 sati) od Kuska.


Istorija

Peru je teritorija na kojoj su se hiljadama godina razvijale civilizacije. Prvi naseljenici su se pojavili 20.000 do 10.000 godina p. n. e. Prva razvijena kultura bila je kultura Čavin, nazvana po arheološkom nalazištu Čavin de Huantar. Ona se razvijala od oko 800. godine p. n. e. do 300. godine p. n. e. Uz obale jezera Titikaka, od 1. veka p. n. e. do 10. veka nove ere, postojala je kultura Tiahuanko. Tokom prvog milenijuma nove ere, uz obalu su se pojavile različite kulture, recimo Močika. Pre pojave Inka, grad Čančan je bio najrazvijenija gradska zajednica (kultura Čimu).

 

Carstvo Inka je nastalo oko 1200, i do 1532. obuhvatalo velike delove današnjih država Ekvadora, Kolumbije, Perua, Bolivije, Argentine i Čilea. Grad smešten visoko u planinama, Kusko, bio je prestonica carstva Inka.
Španci su zauzeli ovu državu 1532. i osnovali Vicekraljevinu Peru, koja je bila pod okriljem španske kraljevske kuće. Teritorija vicekraljevine se protezala od Paname do krajnjeg juga Amerike.


Godine 1821. Hose de San Martin i Simon Bolivar su oslobodili Peru i proglasili njegovu nezavisnost. Pobune i građanski ratovi ometali su razvoj ove mlade države. Nezavisnost je konačno potvrđena decembra 1824.
Peru je zajedno sa Bolivijom ratovao protiv Čilea, u Pacifičkom ratu, od 1879. do 1883. Rat se prvo vodio na moru, a kasnije su Čileanske trupe zauzele Peru. Mirovnim ugovorom, Čile je preuzeo teritorije na jugu Perua i nekadašnje primorje Bolivije.


Osamdesetih godina u Peruu se pojavila levičarska teoristička gerila Sendero Luminozo (Sendero Luminoso, „svetleća staza“). I gerila i vlada su počinile brojne masakre stanovništva u beskompromisnom sukobu. Ovaj sukob se okončao devesesetih. Danas u Peruu postoji relativno stabilan demokratski politički sistem.
Većina stanovništva govori španski jezik (80%). Indijanski jezici (kečua 16% i ajmara 3%) su bili sve manje u upotrebi u 20-om veku, iako su ranije bili jezici većine stanovništva. Problem za ove jezike je dijalekatska podeljenost, nedostatak pismenosti i pisane literature. Danas postoji pokret za promociju indijanskih jezika u školstvu i medijima.

 

Hrana
Izvorna peruanska kuhinja je egzotična u odnosu na evropske standarde. Zasniva se na američkim biljnim vrstama, poput kukuruza, krompira i paprika. Od životinja, za ishranu se koriste alpake, lame i morsko prase (cuy).


Najpopularnije peruansko jelo je „sebiće“ , što su komadi presne ribe ili školjke u marinadi od zelenog limuna i, obično, crnog luka.
Popularna pića su čiča - sok koji se dobija blagim previranjem kukuruza, mate di koka (ili čaj od koke) koji pomaže u navikavanju na uslove visoke nadmorske visine i Inka Kola - vrsta žutog gaziranog pića koje je peruanski ekvivalent Koka Kole.
Nacionalno alkoholno piće je Pisko. To je vrsta lozovače iz oblasti grada Ika.


Privreda
Peru je bogat rudama, naročito zlata i bakra, koje eksploatišu međunarodne korporacije. Ribarstvo i poljoprivreda su važne grane privrede. Proizvodi se šećerna trska i kafa. Poljoprivredni proizvodi se uglavnom proizvode na zapadu, gde je proizvodnja moguća samo uz navodnjavanje. Ogromna područja pod šumom se ne koriste za poljoprivredu.


U Peruu se gaji biljka koka, čije se lišće koristi u ishrani. Pod ovom biljkom se nalazi 121.000 hektara, i po tome je Peru najveći proizvođač koke u svetu. Oko 85% proizvodnje odlazi na ilegalnu trgovinu drogom.

 

 

Jezero Titikaka l foto: Alicia0928 /flickr.com


Industrija je koncentrisana uz obalu, pre svega u Limi. Ostali regioni su, po pravilu, nerazvijeni.
Turizam, a naročito ekoturizam, ima veliki značaj i perspektivu u Peruu. Najznačajnije turističke destinacije su planine Anda, Kusko, Maču Pikču, jezero Titikaka i šumski rezervati prirode.
 

Vaši utisci - Peru

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Peru

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Naša preporuka
Pošalji stranu na:


Avio karte

Top ponude - Peru