Minhen - Atrakcije

Atrakcije

Minhen se nalazi na listi od 100 istorijskih svetskih mesta koje bi trebalo obići foto: Marc van der Chijs/flickr.com

 

Impresivne istorijske građevine i moderna arhitektura, ono je što su Minhen svrstali na listu od 100 istorijskih svetskih mesta koje bi trebalo obići (po izboru Nacionalne geografije). Šetajući Minhenom nećete videti nijednu fabriku, jer je to jedan od retkih gradova u Nemačkoj koji je uspeo u tome da fabrike udalji od grada.

 

Glavni trg Minhena, Marienplatz foto: JoeDuck/flickr.com

 

Arhitektura Minhena seže u davnu prošlost, tačnije u 1294. godinu kada je car Ludvig Prvi, u cilju zaštite grada od napada neprijatelja, dao dozvolu za izgradnju zidina. One su postojale sve do 18. veka, a sada se njihovi ostaci mogu videti na trgu Sendlinger tor. Nekoliko godina kasnije izgrađene su kule, koje su važile za kapije grada, osmatračnice i stražarnice. Isartor ima ulogu istočnog ulaza u grad, a Karlstor zapadnog.

 

Crkva sveti Petar najstarija je crkva u Minhenu foto: roger4336/flickr.com

 

Najstarija crkva u Minhenu, ali i u okrugu, sagrađena je oko 1302. godine, a to je crkva sveti Petar (Peterskirche). Od te crkve ostali su samo temelji, a ostali deo urađen je u baroknom stilu. Ova rimokatolička crkva nalazi se u centru Minhena, ali vidi se skoro sa svih krajeva grada, jer je njen toranj visok 92 m. Unutrašnjost crkve ostaviće vas bez daha; tu dominira visoki oltar sa likom svetog Petra, delo Erazma Grasera, a ostala remek dela potiču iz gotovo svih perioda, tu su gotičke slike Jana Polaka i nekoliko oltara Ignaza Gintera. Plafon je kompletno prekriven freskama, a rekonstruisan je 1999/2000. godine.

 

Glockenspiel je prava turistička atrakcija foto: georgenell/flickr.com

 

Glavni trg Minhena je Marienplatz, nazvan tako zbog verskog spomenika Marian columns, koje su izgrađene u čast Device Marije. Ovaj spomenik datira iz 1638. godine, a podignut je u znak proslave zbog kraja švedske okupacije nakon tridesetogodišnjeg rata. Trgom dominiraju Neues Rathaus i Altes Rathaus, Nova i Stara gradska većnica, izgrađene u 19. veku. Slobodno se može reći da se turisti malo duže zadrže ispred zgrade Nove gradske većnice, ona je urađena u neogotskom sitlu, a u sklopu nje nalazi se Glockenspiel, prava turistička atrakcija. Glockenspiel sastoji se od 43 zvona i 32 figurice (one su u naprevljene u prirodnoj veličini), koje se pomeraju kada sat otkuca 11:00 h, a u letnjem periodu 12:00 i 17:00 h. Figurice za sve turiste, ali i meštane, dočaravaju priču iz 16. veka, a to je venčanje vojvode Vilhema V i Renate od Lorene. U njihovu čast, vitezovi na konju, bavarski i lorenski, izvode borbe (bavarski vitez uvek pobedi).

 

Simbol i orijentir Minhena je Frauekirche foto: sanfamedia.com/flickr.com

 

Najpoznatija zgrada u Minhenu je Frauekirche, koja služi kao katedrala rimokatoličke arhiepiskopije Minhena i Frajzinga, sedište je arhiepiskopa. Ovo je simbol i orijentir Minhena, sa kojeg se pruža veličanstven pogled; sa kupola katedrale vidi se celi grad, a kada je vedro moguće je videti i bavarske Alpe. Izgradnja katedrale započeta je 1468. godine, kule su završene 1488, dok su kupole na vrhu dodate tek 1525. godine. Katedrala je izgrađena od crvene cigle, karakteriše je gotički stil, a o njenoj veličini svedoči podatak da može da primi oko 20.000 ljudi. Unutrašnjost katedrale čuva bogatu zbirku dela poznatih umetnika, koja datiraju od 14. do 18. veka, a glavna atrakcija su gotički naos, gotički vitraži, grobni spomenik Luja IV. Katedrala je pretrpela velika oštećenja nakon Drugog svetskog rata, ali sačuvao se Teufelsschritt, odnosno Đavolji korak, koji se nalazi na ulazu. Ovo je crni znak koji podseća na otisak stopala, a legenda govori da je tu đavo stao, gledao i ismevao prozore koji su postavljani kada se crkva gradila.

 

Crkva sveti Kajetan foto: sanfamedia.com/flickr.com

 

Veliki broj crkava i katedrala može se videti u Minhenu:

 

- Sveti Majkl (Michaelskirche) je jezuitska crkva, koja je građena u periodu od 1583. do 1597. godine. Stil zgrade izvršio je veliki uticaj na ranu južnonemačku baroknu arhitekturu.
- Trgom Odeonsplatz dominira crkva sveti Kajetan (Theatinerkirche St. Kajetan). Gradnja ove crkve počela je 1663, a završena je 1690. godine. Karakteriše je italijanski visoko barokni stil, a fasadu rokoko stil. Njena žuta boja postala je simbol grada i izvršila veliki uticaj na južnu nemačku baroknu arhitekturu.
- Crkva Spasitelja (Salvatorkirche) danas je sedište mitropolita Nemačke i egzarha Centralne Evrope, a nekada su je koristili grčki pravoslavni hrišćani. Urađena je u gotičkom stilu, krajem 1943. godine.
- Sveti Jovan Nepomuk, poznata i kao crkva Asam (Asamkirche) građena je u periodu od 1733. do 1746. godine. Sagradila su je braća Asam, kao svoju privatnu crkvu, ali su je zbog otpora građana morali učiniti dostupnoj javnosti...

 

Minhenska palata foto: Denis McLaughlin/flickr.com

 

Minhenska palata (Residenz) bivša je kraljevska palata bavarskog monarha; nalazi se u centru grada. Ovo je najveća gradska palata u Nemačkoj, a otvorena je za sve zainteresovane koji mogu uživati u njenoj arhitekturi i sobnim dekoracijama, koje prikazuju bivšu kraljevsku kolekciju. Palata se sastoji od kompleks zgrada, a sadrži deset dvorišta i muzej koji prikazuje 130 soba. Tri glavna dela su Konigsbau, Alte Residenz i Festsaalbau. Ovaj veliki dvorski kompleks ubraja se među najznačajnije muzeje enterijera u Evropi. U njegovoj blizini nalaze se barokna i neoklasična zdanja, kao što su: palata Porcia, Preysing, Holnstein i Prinz-Carl.

 

Fontana u Minhenu foto: Jametiks/flickr.com

 

Najviše uticaja na arhitekturu grada izvršio je Ludvig prvi, on je i proširio grad i izgradio monumentlane građevine. Znamenitosti je mnogo, pa odvojite više od jednog dana za upoznavanje Minhena. Krajem 19. i početkom 20. veka, grade se najveće i najlepše zgrade u Minhenu:


- Gradska pivnica
- Vojni muzej
- Agustinska pivnica
- Palata pravde
- Zgrada umetnika
- Bavarska breza
- Nemački muzej
- Anđeo mira
- Mostovi na Izaru...

 

Alijanc arena, jedan od najmodernijih stadiona na svetu foto: Francisco Antunes/flickr.com

 

U Minhenu se nalazi i jedan od najmodernijih stadiona na svetu, na kome igraju dva profesionalna fudbalska kluba, FK Bajern Minhen i FC TSV 1860 Minhen. Ime stadiona je Alijanc arena, može da primi oko 70.000 posetilaca, a smešten je u severnom delu grada, na poljani Frutmaning. Na stadionu možete posetiti fan-šop oba kluba, neki od restorana, a ako ste krenuli u obilazak sa decom, obiđite sa njima i neki od dečjih vrtića. Fasada arene karakteristična je po tome što je urađena od kamenih ploča prekrivenih tankom folijom, a svaka od njih može imati crvenu, plavu ili belu boju. Crvena boja fasade može se videti kada igra Bajern, plava se koristi kada na stadionu nastupa 1860 Minhen, dok se bela koristi kada igra reprezentacija, ali i kada se na stadionu održavaju neki drugi važni događaji.

 

Englischer Garten foto: linmtheu/flickr.com

 

Ono što ćete sigurno primetiti u Minhenu jeste zelenilo i veliki broj parkova.

 

Englischer Garten park zauzima površinu od skoro 4 km2 i jedan je od najvećih svetskih urbanih javnih parkova, veći je čak i od njujorškog Central parka. Park je izgrađen 1789. godine, a brojne atrakcije možete videti ukoliko njime prošetate:

 

- Japanska čajdžinica: Izgrađena je 1972. godine, kada su se u Minhenu održavale Letnje olimpijske igre. Tu se tradicionalno održava tradicionalna japanska čajna ceremonija.
- Monopteros: Ovaj mali, okrugli, grčki hram sagrađen je 1836. godine, na 15 m visokom temelju. Hram se sastoji od deset jonskih stubova prekrivenih bakrenom kupolom.
 

Kineska kula foto: ShopChop/flickr.com

 

- Kineska kula: Ova drvena konstrukcija visoka je 25 m, a sagrađena je 1789/1790. godine i to po uzoru na Veliku Pagodu, koja se nalazi u Londonu u Rojal botaničkoj bašti. Originalna kula porušena je 1944. godine, ali je 1952. sagrađena nova po uzoru na prvobitnu kulu iz 1790.
- Kleinheseloher jezero, kakvo se danas može videti, rađeno je u periodu od 1807. do 1812. godine, a na površini koju zauzima (86.140 m2) nalaze se tri ostrva: Ostrvo kraljeva (Konigsinsel), Ostrvo Elektor (Kurfursteninsel) i Ostrvo Ridžents (Regenteninsel). Ovo je omiljeno mesto kod svih meštana koji u svoje slobodno vreme dolaze ovde radi opuštanja, a ovde se mogu iznajmiti i pedaline i uživati u vožnji jezerom. U blizini jezera nalaze se dva spomenika: spomenik Verneku i Skelov stub, oni su tvorci jezera i kako bi im se u to ime odala čast, spomenici se tu i nalaze...

 

Olympiapark foto: Smirne76/flickr.com

 

Pažnju privlači i Olympiapark, park izgrađen 1972. godine, za Letnje olimpijske igre. Park je mesto za mnogobrojne događaje, kulturne, društvene i verske. Sastoji se od četiri odvojene oblasti:


- Olimpijska površina: U ovom delu nalaze se olimpijski sportski objekti, a to su stadion, hala sa olimpijskom kulom, hala za plivanje i olimpijska sala za raznovrsne događaje.
- Olimpijsko selo: Ono se sastoji od dva dela, muškog i ženskog.
- Olimpijski media centar: Danas se tu nalazi olimpijski tržni centar.
- Olimpijski park: U ovom parku nalaze se olimpijske planine i olimpijsko jezero.


 

Olimpijski stadion foto: emdees/flickr.com

 

Olimpijski stadion sagrađen je za potrebe Letnjih olimpijskih igara 1972. godine. Kapacitet stadiona je 80.000 posetilaca, a zbog tog broja ovde su igrane i brojne utakmice svetskih i evropskih prvenstava, a odigrana su i tri finala Lige šampiona i to 1979, 1993. i 1997. godine. Njegov današnji kapacitet je 69.250 mesta. U periodu kada je građen, stadion je dobio providan krov koji je simbolizovao novu, demokratsku Nemačku.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte