Monako

Kratak opis - Monako

Monako je druga najmanja država na svetu (prva je Vatikan), nalazi se na Azurnoj obali Sredozemnog mora, a graniči se sa Francuskom. Površina Monaka je svega 1,92 km2, ima oko 35.000 stanovnika, zbog čega spada u grupu “najgušće naseljenih država na svetu”.

 

Ovaj popularni turistički centar Azurne obale, svakog meseca poseti na hiljade turista iz svih krajeva sveta. Takođe, veliki broj ljudi odlučuje se da ostane da živi u Monaku, jer ova država svojim građanima ne ubira porez.

 

Monako je druga najmanja država na svetu

 

Monako su prvo naselili grčki doseljici, od kojih i potiče ime ove kneževine. Oni su u čast Heraklesa Monoikosa podigli hram, čiji se naziv zatim proširio na čitavu teritoriju. Brojni narodi i osvajači smenjivali su se na ovoj teritoriji, ali je pečat ostavila porodica Grimaldi, koja je vladala Monakom od 1295. do 1509. godine. Te 1509. Monako pada pod francusku vlast, ali ubrzo biva vraćen porodici Grimaldi. Nakon Bečkog kongresa 1860. godine, njime je vladala Italija, a zatim opet Francuska.

 

Glavni prihod Monaka je turizam

 

Glavni prihod Monaka je turizam, turiste privlači prijatna klima i mnogobrojne kockarnice, ali i održavanje trke Formule 1. Monako je podeljen na četiri istorijska dela: Fontvil (noviji deo države), Monako (stari grad), Kondamen (zahvata deo luke) i Monte Karlo (deo u kome se nalaze kazina i luksuzni hoteli).

 

* Monako nije član Evropske unije, ali je povezan sa njom carinskom unijom sa Francuskom. Kneževina je izborila pravo da izdaje sopstvene kovanice evra.

Vaši utisci - Monako

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Monako

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte