Mjanmar

Kratak opis - Mjanmar

Mjanmar (ili Burma) se nalazi u Jugoistočnoj Aziji. Graniči se sa Bangladešom i Indijom na zapadu, sa Kinom na severu, severoistoku i istoku, i sa Laosom i Tajlandom na istoku. Ova ogromna zemlja velikim delom – obalom dužine 1.930 km - na svom jugu i jugozapadu izlazi na Bengalski zaliv i gleda na otvoreni Indijski okean.

 

Mijanmar se prostire na 678.500 km2, po čemu je druga najveća zemlja u Jugoistočnoj Aziji. Najviši vrh u Mijanmaru je na Hkakabo Razi i iznosi 5.881 m/nv. Burma je podeljena na tri planinske oblasti: Rakhine Yoma, Bago Yoma, i Shan Plato, koje se protežu od severa ka jugu. Ove ovlasti dele zemljište i na tri rečna sistema: Ayeyarwady, Salween i Sittaung reku.

 

Najveći deo zemlje leži u monsunskoj zoni. Severni delovi su hladniji sa prosečnom temperaturom od 21 stepen C, dok je prosečna temperatura obalskog dela 32 stepena C. U toku godine postoje tri perioda: topla sezona – od marta do maja, kišna sezona – od juna do oktobra i hladna sezona – od novembra do februara.

 

Mijanmar je po prirodnim pogodnostima izuzetno bogata zemlja. Sadrži nalazišta i prirodne zalihe plemenitih metala, minerala, nafte i gasa. Flora i fauna su toliko raznovrsne da Mijanmar po tom pitanju spada u takoreći još neistražene delove sveta.

 

Isto bogatstvo je odslikano i u stanovništvu. U ovoj velikoj zemlji živi 135 različitih etničkih grupa. Totalna populacija iznosi 56 miliona ljudi. Dominantna religija je Budizam. Narod u Mijanmaru je u velikoj meri tradicionalan, neguje svoju staru kulturu i održava običaje koje od starina nasleđuje. Ovo kulturno-istorijsko bogatstvo zajedno sa prirodnim čini Mijanmar posebno interesantnom i uzbudljivom turističkom destinacijom.
 

Vaši utisci - Mjanmar

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Mjanmar

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte