Metropole - Slovačka

Kratak opis - Slovačka

Slovačka se nalazi u centalnoj Evropi. Kontinentalna je zemlja i graniči se sa Austrijom, Mađarskom, Ukrajinom, Poljskom i Češkom. Glavni i najveći grad je Bratislava, a drugi po veličini grad je Košice.

 

Teritoriju Slovačke su u 5. i 6. veku naselili Sloveni. Slovačka je bila posebna država za vreme Drugog svetskog rata, kada je bila i pod nemačkom dominacijom, a 1945. je ponovo postala deo Čehoslovačke. Od 1993. godine Slovačka je opet nezavisna država. Godine 2004. postaje članica EU. Trenutno je i članica NATO-a, Ujedinjenih Nacija, OECD i WTO.

 

Istoriju Slovačke teritorije obeležilo je nekoliko bitnih perioda: period Velike Morave (od 830. do 896.), Mađarsko Carstvo (od 1000. do 1919.), Čehoslovački period (od 1918.), Drugi svetski rat, komunistički period i ustanovljenje nezavisnosti (od 1993.).

 

Slovačka je pretežno planinska zemlja, zahvajujući Karpatima koji zauzimaju skoro čitav severni deo. Najviši vrh je Gerlach na Tatra planini, sa 2.655 m nadmorske visine. Glavne reke su Dunav, Vah, Hron i Tisa na granici sa Mađarskom.

 

Slovačko stanovništvo je većino katoličke veroisopvesti (60%), dok se skoro 10% stanovništva izjašnjeva kao nereligiozno, 6% čine protestanti, a 5% pravoslavci.

 

Ova demokratski uređena zemlja je podeljena na 8 regiona (Bratislava, Trnava, Trenčin, Nitra, Žilina, Banska Bystrica, Prešov i Košice – položaj regija je nabrojan od zapada prema istoku).

 

Uobičajeni simboli Slovačke su lutke u narodnim nošnjama, kristalno posuđe i keramika.
 

Vaši utisci - Slovačka

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Slovačka

Bratislava - slovenska dusa-germanska otmenost
trotter, 04. 01. 2012. - Komentara 3
Na obalama Dunava leze 4 glavna evropska grada.U Beogradu zivim,Budimpestu i Bec sam posetio nekoliko puta,tako da za kompletiranje 4B na Dunavu nedostaje jos samo glavni grad Slovacke-Bratislava.Iako je primarni cilj puta po Evropi bio Bec,odlucili smo se da pored novogodisnje noci na beckim ulicama,posetimo i Bratislavu,pomalo skepticni koliko je 50 godina vladavine komunizma ostavilo traga na najveci slovacki grad,kao na mnoge sirom istocne i srednje Evrope.
Naša preporuka
Pošalji stranu na:


Avio karte