Metropole - Bratislava - Kako stići

Kako stići

Bratislava Milan Rastislav Štefanik Aerodrom je najveći aerodrome u Slovačkoj. On je sedište kompanije Danube Wings, ali 80% kapaciteta drži Ryanair. Na istom aerodromu saobraćaju i Aeroflot (za Moskvu), CSA (za Prag), Sun dOr (za Tel Aviv) i LOT (za Varšavu).

 

Sa aerodroma Vam je dostupan autobus broj 61 koji vozi do Hlavne stanice, a na Trnavske myto možete uzeti tram do centra. Imajte u vidu da karte kupujete na automatima, menjačnicama ili turističkim ofisima unapred, jer ih vozači ne prodaju. Pošto automati primaju samo novčiće, od koristi će Vam biti mala caka: ubacite novčanicu u automat za kafu, pritisnite “Cancel” i izbaciće Vam istu sumu u metalu.
 

Gradski prevoz u Bratislavi foto: dezidor/flickr.com

 

Druga opcija je Bečki Internacionalni Aerodrom Schwechat koji se nalazi u austrijskom gradu Schwechatu na 40 km od Bratislave. Sedište je kompanija Austrian i Fly Niki. Prevoz od njega do Bratislave podrazumeva Blaguss autobuse koji saobraćaju deset puta dnevno i Postbus (slovačka linija) koji saobraćaju svakog sata. Možete iskoristiti i voz, mada je taj izbor malo komplikovaniji, jer voz na svom putu od Beča do Bratislave na staje na ovom aerodromu, ali možete iskoristiti stanicu u Wolfsthalu i tu uzeti autobus broj 901 do centra Bratislave za samo 15 minuta vožnje. Možete se odlučiti i za taksi, čiju cenu bi trebalo da dogovorite pre no što krenete.
 

Vozovi iz Beča polaze na svakih 30 minuta. Do stanice Petržalka, koja se nalazi u južnom delu grada stižu za 50 minuta, a do Hlavne stanice koja se nalazi u severnom delu centra grada, za 70 minuta. U zavisnosti od toga odakle dolazite, voz do Hlavne stanice možete uzeti i iz Češke, Poljske, Mađarske, Nemačke, Ukrajine i Rusije. Od ove stanice do Starog grada tram broj 13 Vas vozi za 10 minuta.
 

Centralna autobusla stanica (Autobusova stanica) se nalazi u istočnom delu centra grada na Mlynske nivy. Sa Hlavnom stanicom je povezana trolejbusom broj 210, do centra grada voze trolejbusi broj 205, 202 ili 50. Stanica je i dobro mesto da predahnete pre no što krenete u obilazak. Ima mesto za odlaganje prtljaga koje možete iskoristiti za 1 evro dnevno, tu su i odlična pekara, bar, kantina, kiosk i nekoliko prodavnica.
 

Najnoviji most iz 2005.godine foto: meneldur/flickr.com

 

Ako putujete iz Beča u Bratislavu ili u suprotnom smeru, možete se voziti i brodom, koji do Bratislave stiže za sat i 15 minuta, a do Beča za sat i po. Stajaličta brodova je u samom centru Bratislave, kod Novy Most-a. Ako ste krenuli u obilazak regiona, preporučujemo da iskoristite Dunav i do Budimpešte.
 

Ako u Bratislavu stižete sopstvenim automobilom, nemojte brinuti za parking. Dostupne su Vam brojne podzemne garaže i ulični parkinzi za koje karte kupujete od prodavaca u žutim odelima. Naravno, možete iznajmiti auto. Rent-a-car agencije imaju svoje štandove kako u centru, tako in a samom aerodromu, ukoliko želite da odmah po dolasku iznajmite auto.

 

Posebnu pogodnost i udobnost putovanja iz Srbije do Slovačke luksuznim Mercedes-Benz minibusom nudi Vam agencoja Hricko.

 

Gradski prevoz ima tri glavne stanice od kojih se autobusom ili tramom može uzeti prevoz do svih delova grada. To su:
- Hodžovo namestie – za seveozapadni i istolni deo grada (nalazi se kod Oredsedničke palate),
- Poštova – tram stanica i
- Novy most – za tramove i autobuse koji povezuju zapadni deo grada, kao istanicu Petržalka.

 

Dnevni prevoz saobraća od 04:30 h do 23:30 h. Noćne linije idu na svekih sat vremena, a svaku noćnu stanicu morate zatražiti. Noćni prevoz ume da bude dosta prometan, zbog noćnih izlazaka. Sve bitne informacije u vezi sa bratislavskim javnim prevozom možete naći na sajtu imhd.sk.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte