Metropole - Bratislava - Izleti

Izleti

Na samo pedesetak kilometara severno i istočno od Bratislave očekuju vas topla mala sela puna simpatičnih farmi i vinograda.
 

Okolina Bratislave za mnoštvo vangradskih aktivnost najviše duguje Dunavu. Pored popularnog putovanja brodom niz reku od Beča, preko Bratislave, pa sve do Budimpešte, koje je izuzetno atraktivna aktivnost za avanturiste, postoje bogate mogućnosti i za one koji su još više od avanturista – veslanje od Nemačke pa sve do Crnog mora, što iznosi 2.516 km. Ako se u Bratislavi oseteite kao spremni za ovu avanturu, ne brinite, jer ovaj grad obiluje veslačkim klubovima. Kampovi niz reku su besplatni i puni zaljubljenika u aktivni život.
 

Dunav u Bratislavi foto: L-plate big cheese/flickr.com

 

Ako volite biciklizam, sama Bratislava vam nažalost ne može ponuditi mnogo, jer staza za bicikliste u gradu ili nema ili ih automobilisti ignorišu i tamo gde ih ima. Međutim, ne očajavajte! Sve ove gradske nedostatke nadoknadiće vam okolina grada. Pored Dunava postoji međunarodna biciklistička staza. Od Austrije, preko Bratislave, pa do Mađarske je vrlo dobro obeležena. Tok Morave takođe nudi dobre staze, a brda Karpata su naprosto idealna za one koji su željni vožnje u prirodi i po divnom vazduhu. Ljubiteljima mountin bajkinga preporučujemo Rohatka stazu na Malim Karpatima koja je otvorena 2005. Pored nje, Karpatski vinski put ima odličnu stazu vrlo popularnu među biciklistima. Najpopularniji put prati desnu stranu Dunava prema Danubiana Meulensteen Art Museum sve do brane Cunovo. Uz put možete predahnuti u nekom od brojnih kafića i barova. Ovaj put je popularan i među rolerašima i skejterima. Put se od Cunova nastavlja do brane Gabcikovo, koja je od centra grada udaljena 70 km. Odavde, opet, možete nastaviti sve do Sturova na mađarskoj granici – još 160 km. Možete voziti i u drugom smeru: od Novy mosta do austrijske granice, a odatle sve do Beča, postoji obeležena traka za bicikliste.
 

Pored ovih pogodnosti moramo Vas upozoriti da, nažalost, u Bratislavi morate dosta da se potrudite da biste iznajmili bicikl, posebno u turističkoj sezoni.
 

Medics Garden foto: meneldur/flickr.com

 

Sve ove biciklističke destinacije podrazumevaju i mogućnost opuštajućih, ali i onih zahtevnijih šetnji. Putevi za šetnju su vrlo lako dostupni iz centra Bratislave: ako uzmete trolejbus broj 203 do zadnje stanice Koliba i odatle partite glavni put prema TV kuli Kazmik, naći ćete se upravo na početku brdovirih puteva Malih Karpata, idealnih za pešačenje, iliti popularno – hiking.
 

Jedan od najpopularnijih hiking puteva je put do sela Marianka: prođite pored letnje staze za klizanje koja se nalazi blizu TV tornja, pratite put obeležen crvenim oznakama dok ne stignete do plavog puta, gde skrenete levo i na samom ste putu za Marianku.
 

Vrlo lepu šetnju možete sebi priuštiti na putu prema Devin zamku iz predgrađa Dubravka, gde možete stići tramovima broj 1, 5 ili 12. Ulica Pod Zahrada Vas vodi do brda, odakle samo treba da partite žuti put do zamka. Put traje otprilike 2.5 sata.
 

Seoski život - skup slovačkih Roma foto: Radio Nederland Wereldomroep/flickr.com

 

Golf klub Bernolakovo vam može ponuditi golf terene na 20 km od centra grada, a klub Neusiedlersee poseduje odlične terene na 60 km od centra odmah do granice sa Austrijom.

 

Na 25 km od Bratislave, preko austrijske granice nalazi se arheoliški park Carnuntum u kome možete razgledati ostatke rimskog grada. Usput obavezno posetite stari utvrđeni grad Hainburg.

 

Za izletnike je nezaobilazan i Trencin, koji se nalazi na sat i četrdeset minuta severno od Bratislave i poseduje zamak na vrhu brda koji nudi pogled na šaroliki centar koji oduzima dah. Direktna veza do Trencina je voz.

 

Romantici i ljubitelji vina ne smeju propustiti da odu u tzv. Mutenice Region Vina, koji se nalazi na granici sa Češkom. Da biste okusili odlična slovačka vina treba samo da uzmete voz do Breclava, gde presedate do Hodonina. U ovoj regiji Vas čekaju tipična vinska sela Rača, Pezinok i Modra.

 

Slovačka ne zaostaje za mističnim duhom koji u Centralnu i Istočnu Evropu privlači Evropljane sa zapada i Amerikance. Naime, iznad malog sela Visnove, nalaze se ostaci Cachtice zamka, koji je poznat po krvožednoj grofici Bathory. Da biste stigli do ovog mitski uzbudljivog mesta, uzmite voz do Novog Mesta i tu pređite u mali voz koji vodi do Visnove. Čitav put ne bi trebalo da traje duže od sat i četrdesetak minuta.

Pošalji stranu na:


Avio karte