Metropole - Vroclav

Kratak opis - Vroclav

Vroclav je grad u jugozapadnoj Poljskoj koji se prostire sa obe strane reke Odre. Ovaj grad istorijska je prestonica Šleske i četvrti je grad po veličini u Poljskoj. Kroz vroclav protiče pet reka – reka Odra i njene četiri pritoke Bistrica, Olava, Sleza i Vidava. Ovaj grad krasilo je 303 mosta pre Drugog svetskog rata, ali je sada ostalo oko 220. Vroclav je i prestonica Donješleskog vojvodstva, grad sa statusom povjata (okruga, distrikta, prefekture...) kao i sedište vroclavskog povjata u kome se nalazi i 9 susednih opština.

 

Pri osnivanju Vroclavske biskupije pominje se prvi put ime grada 1000. Godine, ali se veruje da je slovensko naselje postojalo ovde i 150 godina pre ovog događaja. Od kraja 10. veka grad se nalazio pod upravom dinastije Pjastovića. Postoje neka ukazivanja da je za vreme Paganske reakcije 1035. godine sagrađena paganska svetinja u gradu. Godine 1335. Grad je potpap pod vlast Kraljevine Češke, a potom posle kratke Mađarske vladavine, zajedno sa Češkom priključen Habzburškoj monarhiji. Zatim se grad nalazio i pod vlašću Pruske od 1741. Godine, da bi 1945. za vreme Drugog svetskog rata proglašen tvrđavom i uništen u borbama između Crvene armije i Nemačke vojske. Posle II svetskog rata Vraclav konačno ulazi u sastav Poljske. Grad je 1997. godine, kao i celu južnu Poljsku zadesila velika poplava koja su nazvali i “poplava milenijuma” i u kojoj se poplavljeno skoro pola grada.
 

Vroclav je podeljen na pet administrativnih naselja koja čine pomoćne organe skupštine grada, a nekada se sastojao od pet kvartova – Pseće polje, Srdomjesće, Stari Grad, Kžiki i Fabričina. Ovi kvartovi nisu zvanično priznati, ali i dalje su prema mnogim institucijama kriterijumi organizacije.

Vaši utisci - Vroclav

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Vroclav

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte