Metropole - Krakov

Kratak opis - Krakov

Krakov je grad u južnoj Poljskoj, bivši je glavni grad Poljske (1038 – 1596. godine). Ovo je grad koji leži na obalama reke Visle, najstariji je i drugi grad po veličini u Poljskoj, kulturni je, gospodarski, komunikacijski, administrativni i turistički centar regije. On je, takođe, i prestonica Malopoljskog vojvodstva. U Krakovu živi 760.000 stanovnika, na površini od 326 km2.

 

Bazilika svete Marije foto: MadJo/flickr.com

 

Krakov je grad kojeg su „kovali“ borbe, ratovi, osvajanja i sudbina, on je po mnogo čemu „najpoljskiji“ grad svih gradova ove velike države i nacije. Njegovo staro gradsko jezgro uvršteno je u Svetsku kulturnu baštinu i pod zaštitom je UNESCO-a od 1978. godine. Antička sedišta kraljeva i inteligencije strmoglavo su se utopila u legende i mitove oživljavajući nestvarne slike zmajeva, koji su okupirali katakombe Vavela, preko tatarskih hordi, koje su zaustavljene pred kapijama, do ozbiljnog planiranja revolucije protiv Vladimira Iljiča Lenjina sedeći u gradskom kafiću. Istorija Krakova ispunjena je fantazijama.

 

Teatar Juliuš Slovacki foto: bazylek100/flickr.com

 

Što se tiče imena grada, legenda kaže da ono potiče od imena kneza Kraka, a veruje se da su gradu to ime dodelili Kelti. A jedna druga verzija govori da je Krakov dobio ime po Kruku, koje se često javljalo u slovenskim kneževskim porodicama, a označava osobu sa ptičjim imenom.

 

Prvi zapis o Krakovu datira iz 966. godine, i tu se govori o Krakovu kao trgovačkom centru. Kada je Kazimir Obnovitelj bio na vlasti, Krakov je postao prestonica države. Međutim, grad je uništen 1241. godine; 1320. tu je krunisan Vladislav Lokietek i tako je bilo sve do 1734. godine – tu su krunisani poljski kraljevi. Nakon vrlo brzog i uspešnog razvijanja, Krakov je ponovo uništen 1655. godine, a osvajali su ga pruska, švedska, ruska i austrijska vojska. Sada je Krakov jedan od najvažnijih centara Poljske, za mnoge on je kulturna prestonica države.
 

Vaši utisci - Krakov


4.8
Idealno mesto za mlade! Bogata turistička ponuda. Pristupačne cene - grad mnogo potseća na Novi Sad a cene pića u klubovima su slične pa i jeftinije! Atmosfera koju grad ostavlja je jako prijatna jer je to drugi po veličini...

4.4
KRAKOV-Magican grad, pun energije, zabave, grad koji odise svojim ponosom i kulturom… Pesnici, umetnici, spiritualni tragaci… 800000 stanovnika od cega su pola studenti! Studentske cena a vrhunski provod. ...

Putopisi - Krakov

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte