Metropole - Minhen

Kratak opis - Minhen

Minhen je glavni grad oblasti Bavarska u Nemačkoj. Smešten je na reci Izar, severno od bavarskih Alpa. Minhen je treći grad po veličini u Nemačkoj, ispred njega samo su Berlin i Hamburg. U Minhenu živi oko 1,4 miliona ljudi, koji svake godine ugoste na hiljade turista, naročito tokom čuvenog festivala Oktoberfest.

 

Prvi pomen o Minhenu vezuje se za 6. vek nove ere, jer se tada na reci Izar osnovalo nekoliko bavarskih plemena. 10. i 11. vek period je iz koga potiče ime grada, zbog toga što su tada benediktanski monasi osnovali manastir Apud Munihen. U 15. veku grad počinje da cveta, a kralju Ludvigu Prvom duguje najviše što se tiče izgleda. Period nakon Prvog svetskog rata nije bio povoljan za Minhen: počinje da siromaši, a stanovništvo da gladuje. A ono što se u gradu održalo, uništeno je u Drugom svetskom ratu. Nakon lošeg, usledio je dobar period. Napredak se beleži 1972. godine, za vreme Letnjih olimpijskih igara i 1974. godine, kada se igralo Svetsko prvenstvo u fudbalu.

 

Skupština grada foto: carolynconner/flickr.com

 

Moto Minhena danas je „München mag Dich” – Minhen vas voli! Pre 2006. godine moto grada bio je „Kosmopolitski grad sa srcem“, a u to se mogao uveriti svako ko je posetio ovaj grad, grad od velike istorijske i kulturne važnosti.

 

Renesansa i barok period je kada Minhen beleži procvat, a iz tog perioda upravo i datiraju velelepne građevine, najlepši spomenici u gradu. Istorija kao na dlanu, pivo, romantika, raspoloženi, gostoljubivi i nasmejani domaćini, sve to čeka vas u ovom gradu prepunom zelenila.
 

Vaši utisci - Minhen


5
Da li mi neko ko je boravio u Minhenu mozda moze preporuciti neki povoljniji smestaj,hostel,motel,apartman? Hvala unapred...

4.6
Boravio sam u Minhenu vise puta i smatram ga za jedan od najlepsih gradova evrope a mozda i sire. Predivne gradjevine ,ljubazni i kulturni ljudi,prevoz na vrhunskom nivou a u ostalom sta drugo ocekivai od Nemaca. Preporucujem...

Putopisi - Minhen

Oktobarfest-dani gužve, piva i kobasice
madmax, 22. 11. 2010. - Komentara 6
Dok je većina ljudi razmišljala o toplim krajevima, moru, plaži I suncu, ja sam spakovala svoj kofer I krenula ka prestonici Bavarske, gradu u kojem se pije pivo, vozi BMW I živi sigurno.
Pošalji stranu na:


Avio karte